GuidePedia

0

Όταν ραγίσει το γυαλί… ξαναζεσταμένη σούπα… δύο μόνο από τις σοφές παροιμίες του τόπου μας οι οποίες δείχνουν να περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματα, μετά τον συμβιβασμό ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους που διευκόλυνε τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Έναν συμβιβασμό με τον οποίο τελειώνει προς το παρόν μία ακόμα κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα. Το ζητούμενο όμως πλέον είναι το πότε θα ξεσπάσει η επόμενη…
Αφενός πρόκειται για μια απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας και αφετέρου, μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση των αλλαγών που επιθυμούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, στο σκέλος της που αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Μια τέλεια μεσοβέζικη – συμβιβαστική λύση που αφήνει τους πάντες και ικανοποιημένους και ανικανοποίητους, με την κυβέρνηση όμως να εκφράζει έμμεση ικανοποίηση για τη διαφυγή από το αδιέξοδο, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα καταθέσει καν αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ…


Στη θέση της διοίκησης της ΕΡΤ θα οριστεί διαχειριστής, με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες, ο οποίος κατά την κρίση του θα αποφασίσει για τις απολύσεις που θα γίνουν και γενικότερα τις αλλαγές που θα απαιτηθούν κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς. Ταυτόχρονα θα συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας (άρα όχι ιδιωτική εταιρία), σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση. Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς επίσης και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».
Όσον αφορά τους κερδισμένους και τους χαμένους από αυτή την αναμέτρηση, το βέβαιο είναι ότι μια κακή εκτίμηση και υπερβολή στην επίδειξη αποφασιστικότητας, οδήγησε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση με κεντρικό πρόσωπο τον Σίμο Κεδίκογλου που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των ουρών εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η αναδίπλωση αυτή ίσως αποδειχθεί ότι αποκαθιστά και κάποιες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού κοινή ήταν η πεποίθηση ότι οι Βενιζέλος και Κουβέλης, μπορεί να μην επιθυμούσαν την πτώση της κυβέρνησης για να μη βρεθούν προ του φάσματος της εκλογικής συντριβής, όμως δεν μπορούσαν και να ανακόψουν τη φθορά των κομμάτων τους αφού εμφανίζονταν ως «δεκανίκια» της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, μια πεποίθηση που έκαναν τα πάντα για να υπερτονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ προεξάρχοντος, με κίνητρο τη «λεηλασία» της εκλογικής τους πελατείας.
Η απόφαση του ΣτΕ έδωσε και την ευκαιρία στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ιδίως στον Ευάγγελο Βενιζέλο, να εμφανιστούν στα ΜΜΕ σε υψηλούς τόνους, επιχειρώντας να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι έπαιξαν ρόλο στην αναδίπλωση της κυβέρνησης Σαμαρά και ότι αποκατέστησαν τον ρόλο τους στο πλαίσιό της. Ταυτόχρονα, έθεσε δημοσίως και τους όρους του:
Την «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας», τον ανασχηματισμό και τη θέσπιση «ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού για την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνουν οι αρχηγοί». Κοινώς, ο Βενιζέλος έδωσε την εντύπωση ότι «επιστρέφει» στην κυβέρνηση της χώρας μετά από ένα διάστημα όπου ο Αντώνης Σαμαράς είχε περιθωριοποιήσει τους πάντες και με βάση το δίλημμα της κατάρρευσης της κυβέρνησης που δεν το επιθυμούσε κανείς, ουσιαστικά κυβερνούσε μόνος του, ενώ το πολιτικό κόστος συνέχιζε και επιμεριζόταν.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επίδειξη πυγμής δεν θα μείνει αναπάντητη από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό επειδή είναι προφανές ότι «το ποτήρι έχει ραγίσει», οπότε είναι απλώς θέμα χρόνου πότε θα συγκρουστούν εκ νέου οι κυβερνητικοί εταίροι. Μια νηφάλια εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του ΣτΕ, είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης έχει αρχίσει.
Κι επειδή αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, προτεραιότητα θα δώσουν στη συσπείρωση της εκλογικής πελατείας ώστε να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί στις εκλογές, έστω κι αν όλοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό δράμα για τη χώρα εκεί ακριβώς θα ξεκινήσει…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top