GuidePedia

0

Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί ως «κόκκινη γραμμή» την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή στη περιφέρειά της, προκαλώντας πονοκεφάλους στους σχεδιαστές της αμυντικής στρατηγικής της Συμμαχίας, αλλά και κρατών-μελών.
Κάθε επέκταση του ΝΑΤΟ για τη συμπερίληψη της Σουηδίας ή/και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία θα διατάρασσε την ισορροπία δυνάμεων και θα είχε ως αποτέλεσμα ρωσική απάντηση, ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, μιλώντας στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Αρκτικής, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτή την «απάντηση».

Το ενδιαφέρον είναι, ότι τις δηλώσεις ο Μέντεντεβ τις έκανε καθώς τον παρακολουθούσαν ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν και ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ.
Οι δυο χώρες δεν έχουν επιδιώξει ενεργητικά να καταστούν μέλη, όμως συνεργάζονται ευρύτατα με την Ατλαντική Συμμαχία, ενώ το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία δεν αποτελεί ταμπού, αλλά συζητιέται «μεγαλοφώνως» στο εσωτερικό των δυο χωρών.
Ειδικά στη Σουηδία, η συζήτηση «άναψε» από τη στιγμή που ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έριξε «βόμβα», λέγοντας ότι οι αμυντικές ικανότητες της χώρας δεν είναι επαρκείς, ενώ η χώρα δεν κατάφερε να αντιδράσει όταν ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικό αεροσκάφος, πλησίασαν επικίνδυνα στον εναέριο χώρο της, προκαλώντας αμηχανία… Το περιστατικό έγινε αντικείμενο λοιδορίας στη ρωσική τηλεόραση.
Απαντώντας ο Μπιλντ, είπε ότι δεν έχει προκληθεί πρόβλημα στην ανάπτυξη της συνεργασίας εξαιτίας της συμμετοχής της Νορβηγία στη Συμμαχία
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top