GuidePedia

0



Θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις στέλνει η Ρωσία στη Συρία, προκειμένου να προστατεύσουν τους εκεί Ρώσους πολίτες.

Μία μόλις ημέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής της G8, στην οποία δεν μπόρεσε να αντιμετωπισθεί η σθεναρή στάση της Ρωσίας και δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία ενός ψηφίσματος για την αποπομπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Μόσχα ανακοίνωσε την αποστολή στη Συρία δύο πολεμικών πλοίων και 600 ρώσων πεζοναυτών.
Στην επίσημη δήλωση αναφέρεται πως η μετακίνηση των στρατιωτικών αυτών δυνάμεων γίνεται προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία των Ρώσων πολιτών που διαμένουν ή που βρίσκονται στην Συρία.
Ο Ρώσος αναπληρωτής αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας υποστράτηγος Gradusov πρόσθεσε ότι η στρατιωτική αυτή δύναμη θα λειτουργήσει ως από αέρος ή εδάφους ομπρέλα προστασίας που θα παράσχει εάν χρειαστεί αυτή η στρατιωτική εκστρατευτική δύναμη.

Στρατιωτικές πηγές πληροφοριών του DEBKA File αναφέρουν ότι η αφορμή της Μόσχας για την αποστολή της συγκεκριμένης δύναμης ήταν η συγκεκαλυμμένη πρόθεση που διαπίστωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και η οποία αφορούσε στην αποδυνάμωση – κάμψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και ισχύος, ενώ λειτουργεί και ως απάντηση στην απόφαση παράδοσης στρατιωτικού οπλισμού από την πλευρά της Δύσης στους «αντάρτες» της Συρίας.
Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει την Δύση πως εάν επέμενε στον εξοπλισμό των «ανταρτών» θα προχωρούσε στην μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στην Συρία προκειμένου να εξασφαλισθεί οποιαδήποτε επιχείρηση εκκένωσης – απομάκρυνσης Ρώσων πολιτών που ζουν εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στη Συρία ζούνε περίπου 20.000 ρώσοι, οι οποίοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί και τους έχουν δοθεί ειδικές πληροφορίες συγκέντρωσής τους στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για απομάκρυνσή τους από την χώρα. Η εκκένωση των ρώσων πολιτών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από μόνη της ως μία δραματική επέκταση των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της Συρίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax εντόπισε τα ρωσικά πολεμικά πλοία Nikolai Filchenkov και Αντιναύαρχος Kulakov να κατευθύνονται ήδη προς τις ακτές της Συρίας. Στα πλοία αυτά μεταφέρονται άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Kulakov είναι ειδικό πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου. Tο αποβατικό πλοίο «Νικολάι Φιλτσένκοβ» που μεταφέρει 300 πεζοναύτες, 20 άρματα μάχης και 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και το αντιτορπιλικό «Αντιναύαρχος Κουλάκοβ» που μεταφέρει επίσης 300 πεζοναύτες. Και το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ» θα πλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του.

Στρατιωτικές πηγές του DEBKA File αποκαλύπτουν πως προς την Συρία κατευθύνεται και ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη η οποία μέχρι τώρα «περιπολούσε» στην Ανατολική Μεσόγειο από τα μέσα Μαΐου (αν και είναι γνωστή η ήδη νικηφόρα «εμπλοκή» της σε έναν ηλεκτρονικό πόλεμο που έγινε πριν λίγο καιρό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας). Τα πλοία αυτά βρίσκονται τόσο κοντά στην Συρία, ώστε μπορούν να φτάσουν στις συριακές ακτές μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Ο υποστράτηγος Gradusov δήλωσε πως «δεν θα εγκαταλείψουμε τους Ρώσους και θα τους απομακρύνουμε από τη ζώνη των συγκρούσεων εάν αυτό είναι απαραίτητο»..
Ερωτηθείς ο ίδιος εάν τα ρωσικά αεροσκάφη προορίζονται για την από αέρος κάλυψη των ρωσικών πλοίων που έρχονται, απάντησε πως «εμείς εκτελούμε τις εντολές που δεχόμαστε».
Στο σχετικό ρωσικό ανακοινωθέν, δεν αναφέρεται που θα μεταβούν οι ρωσικές δυνάμεις που θα φτάσουν στην Συρία ή σε ποιο μέρος της χώρας θα αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών τμημάτων στην εμπόλεμη συριακή ζώνη είναι αποτέλεσμα της προμήθειας με στρατιωτικό υλικό των «ανταρτών» από την Δύση.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εάν υπάρξουν ρωσικές απώλειες, τότε η συριακή κρίση θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις αφού:
1. Οτιδήποτε συμβεί εις βάρος ρώσων στρατιωτών θα δώσει στη Μόσχα μία δικαιολογία για να συσσωρευθούν περισσότερες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και ενισχύσεις στη Συρία
2. Θα μετακινηθεί ρωσική αεροπορική δύναμη προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Συρία
3. Η παρουσία του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στη Συρία θα δράσει ως πυροκροτητής στις ήδη εξαιρετικής έντασης διπλωματικές και στρατιωτικές εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σχετικά με το θέμα της Συρίας
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top