GuidePedia

0

Πρώτον, το συριακό καθεστώς έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ που δεν μπορεί να ελέγξει την περιοχή του και κατ’ επέκταση τα όπλα που έχει στην κατοχή του μπορεί να πέσουν στα χέρια παρακρατικών ομάδων όπως η Χεζμπολάχ και η Αλ Κάιντα.

Δεύτερον, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι παραδόθηκε στην Χεζμπολάχ φορτίο με ιρανικούς τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fateh – 110. Είναι δύσκολο να αποτραπεί η εξάπλωση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, ειδικά των χημικών, μόλις ένα καθεστώς χάσει τον έλεγχο τους, οπότε πρέπει να αναμένονται και άλλες προληπτικές επιθέσεις.

Από την πλευρά της η Συρία απάντησε λέγοντας ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση από το Ισραήλ θα οδηγήσει άμεσα σε αντίποινα. Ο Σύριος πρόεδρος Bashar al Assad έστειλε μήνυμα στην Ουάσινγκτον (μέσω Μόσχας) ότι θα εγκρίνει την χρήση πυραύλων εδάφους – εδάφους και εδάφους – αέρος εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, η Συρία δεν έχει την στρατιωτική ισχύ να πραγματοποιήσει τις απειλές της.


Ανάλυση

Οι αεροπορικές επιθέσεις στο συριακό έδαφος δίνουν την λανθασμένη εντύπωση ότι το Ισραήλ δεν τηρεί ουδέτερη στάση στο συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, το Ισραήλ βλέπει ως απειλή τόσο τους καθεστωτικούς όσο και τις διάφορες ομάδες ανταρτών. Και από μια άποψη, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να καθυστερήσει την κατάρρευση του συριακού καθεστώτος και να επιτείνει το στρατιωτικό αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει ότι η διαμάχη περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο εντός της Συρίας.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο. Ακόμα και οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να περιορίσουν τη βία στη Συρία αν αποφάσιζαν να εμπλακούν στρατιωτικά. Συνεπώς, οι περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, αποτελούν προληπτικά μέτρα παρά σημάδια βοήθειας. Οποιεσδήποτε μελλοντικές επιθέσεις θα έχουν σαν στόχο να μετριάσουν ενδεχόμενους κινδύνους.

Ωστόσο, οποιαδήποτε παρέμβαση που έχει σαν στόχο το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του έχει παράπλευρες συνέπειες. Παραδείγματος χάριν, επιτρέπει στον Al Assad και στους συμμάχους του να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το Ισραήλ συνεργάζεται με τους αντάρτες. Κάτι τέτοιο περιπλέκει τα πράγματα για τους αντάρτες και τις φίλα προσκείμενες ομάδες, οι οποίες μαζί με πολλά αραβικά κράτη έχουν καταδικάσει τις ισραηλινές επιθέσεις.

Το συριακό καθεστώς, το Ιράν και η Χεζμπολάχ αναμένεται να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή προς το συμφέρον τους. Πιστεύουν ότι παρασύροντας το Ισραήλ στη σύρραξη θα βρουν ένα χρήσιμο τρόπο να χαλαρώσουν την πίεση των ανταρτών προς αυτούς. Μέχρι τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, οι προκλήσεις εναντίον του Ισραήλ μπορεί να ήταν επιθυμητές. Αλλά τώρα που το Ισραήλ παρενέβη από μόνο του, υπάρχει πιθανότητα να κλιμακωθεί η κατάσταση και να σημειωθεί βαθύτερη εμπλοκή του Ισραήλ στη Συρία.

Η λογική τους είναι ότι θα είναι δύσκολο για τους αντάρτες να πολεμήσουν το συριακό καθεστώς αν η χώρα δεχτεί επίθεση από το Ισραήλ. Αλλά οι υπολογισμοί τους ενέχουν μεγάλα ρίσκα, που ενδέχεται να υπονομεύσουν περεταίρω τις ήδη τεταμένες θέσεις της Συρίας, της Χεζμολάχ και του Ιράν. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο το καθεστώς του Assad είναι πρόθυμο να λάβει αυτά τα ρίσκα.

Θα ήθελαν να δουν κάποιες ομάδες εξτρεμιστών που δραστηριοποιούνται στη Συρία να ταχθούν εναντίον του Ισραήλ και να αποπροσανατολίσουν τους αντάρτες. Παραμένει, όμως, αβέβαιο αν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, μέχρι τώρα μια τοπική σύρραξη, μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top