GuidePedia

0

Οι κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας κατηγορούν το στρατό ότι θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνημένη αποχώρηση των ανταρτών μαχητών από την κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία πρόκειται να αρχίσει αύριο Τετάρτη, θέτοντας σε δράση μη επανδρωμένα αεροπλάνα παρακολούθησης και πραγματοποιώντας μεγάλης κλίμακας κινήσεις στρατιωτών και εξοπλισμού.

Ο κορυφαίος διοικητής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Μουράτ Καραγιλάν διέταξε τον περασμένο μήνα τους μαχητές του να αρχίσουν να αποσύρονται σε βάσεις στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον τερματισμό τριών δεκαετιών συγκρούσεων με το τουρκικό κράτος.

Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί τεράστια δυσπιστία. Το PKK δεν έχει δεχθεί το κυβερνητικό αίτημα να καταθέσουν οι μαχητές του τα όπλα τους πριν αποχωρήσουν, φοβούμενο ότι μπορεί να δεχθούν επίθεση, όπως συνέβη σε προηγούμενη αποχώρησή τους. Ο στρατός έχει καταστήσει σαφές ότι η καχυποψία είναι αμοιβαία.

"Η διαρκής αναγνωριστική δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθυστερεί τη διαδικασία της αποχώρησης", αναφέρει το PKK σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Οι εντεινόμενες στρατιωτικές αποστολές και κινήσεις στο Κουρδιστάν δεν επηρεάζουν απλώς αρνητικά τη διαδικασία αποχώρησης, αλλά δημιουργούν τις συνθήκες για προκλήσεις και συγκρούσεις".

Το PKK αναφέρει πως η επιτάχυνση της κατασκευής στρατιωτικών φυλακίων και φραγμάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία συνιστά επίσης πρόκληση. Ωστόσο εξακολουθεί να δηλώνει πως περιμένει ότι η αποχώρηση θα αρχίσει στην ώρα της, με τις πρώτες ομάδες των ανταρτών να αναμένονται στο βόρειο Ιράκ μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο Καραγιλάν έχει προειδοποιήσει πως οι μαχητές του PKK θα απαντήσουν αν ο τουρκικός στρατός εξαπολύσει οποιουδήποτε είδους επιχείρηση εναντίον τους.

Οι αντάρτες αναμένεται ότι θα κινηθούν σε ομάδες των έξι ατόμων, σε μια διαδικασία η οποία αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα παρακολουθείται από την τουρκική πλευρά από την υπηρεσία πληροφοριών MIT και από την άλλη πλευρά των συνόρων από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ.

Η Τουρκία φαίνεται πως έχει αποδεχθεί σιωπηρά μια κάποια ασάφεια σχετικά με τον αφοπλισμό ώστε να επιτρέψει στην ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει -- επιμένει ότι ο αφοπλισμός των ανταρτών είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά αφήνοντας ανοικτό το πώς και υπό ποία επίβλεψη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top