GuidePedia

0
NataniaxouNEA01



Ο Elad Uzan, νομικός και ερευνητής στο Interdisciplinary Center, Herzliya, του Ισραήλ, σε άρθρο γνώμης στο εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό THE JEWISH PRESS με τίτλο «Why Israel-Turkey Relations will not Change» θεωρεί αδύνατη την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, καθώς, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο αντισημιτισμός είναι σύμφυτος με την κυρίαρχη ισλαμική ιδεολογία  από την οποία εμπνέεται – και εφαρμόζει- ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η περίπτωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με τις κρίσεις που αντιμετώπισε το Ισραήλ με άλλες χώρες, που ανακύπτουν συμπτωματικά, περιοδικά και βραχυπρόθεσμα με χώρες του Δυτικού κόσμου, όπως την Αυστραλία, και εκτονώνονται μέσω της συνεργασίας.
Αντίθετα, την τελευταία δεκαετία οι Τούρκοι πολίτες επέλεξαν έναν Ισλαμιστή ηγέτη, μετατρέποντας μια χώρα από φιλική σε εχθρική για το Ισραήλ. Ο αρθρογράφος επισημαίνει την αντισημιτική, αντιδυτική, ιδεολογία, ανάλογη της ναζιστικής που διατρέχει το τουρκικό Ισλάμ, από τον πρώην μουσουλμάνο ηγέτη Necmettin Erbakan έως τον σημερινό Πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρόεδρο, Αμπτουλάχ Γκιούλ. Μεταξύ των πολυάριθμων στοιχείων που παρατίθενται περιλαμβάνεται θεατρικό έργο που συνέγραψε το 1974 ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος τότε των «Νέων Μουσουλμάνων» με τίτλο «Mskoiamh» και το οποίο αναφέρονταν στα τρία «σατανικά» στοιχεία, τους Μασόνους, τους Κομμουνιστές και του Εβραίους.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο δεν πρόκειται να υπάρξει αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ για όσο διάστημα το Ισλαμικό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, ενώ σημειώνεται ότι η Δύση θα πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της έναντι ενός πολιτικού Ισλάμ που υπονομεύει τις αξίες της.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top