GuidePedia

0

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες αν η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία.

"Από την αρχή, θα έλεγα« ναι, »δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το NBC News την Πέμπτη, για το αν η Τουρκία θα υποστηρίξει τέτοιες δυνατότητες δράσης από τις ΗΠΑ κατά της Συρίας. Η Συριακή κυβέρνηση λέει ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αναταραχής στη Συρία από τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών δεδομένου ότι η αναταραχή ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011.

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε τον Απρίλιο ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας "έχει επίσημα τρομοκράτες που αποστέλλονται στη Συρία."

Στις 19 Μαρτίου, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στην Ευρώπης (SACEUR), ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος είναι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας είχαν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία και για την στήριξη σε ομάδες ανταρτών, ανέφερε η Washington Post.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης για το NBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Συρία είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον αγώνα της κατά μαχητών που χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό. Αντίθετα προς τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ερντογάν, η Ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή για τη Συρία των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε στις 5 Μαΐου ότι βρήκε τη μαρτυρία των θυμάτων και το ιατρικό προσωπικό που έδειξαν ότι οι αντάρτες είχαν κάνει χρήση αερίου σαρίν στη Συρία, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως όπλο μαζικής καταστροφής στην απόφαση 687 του ΟΗΕ. Η εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ είπε επίσης ότι δεν μπορούσε να βρει καμία απόδειξη ότι η Συριακή κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των ανταρτών.

Στις 19 Μαρτίου, πάνω από δύο δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι αντάρτες εκτόξευσαν πυραύλους που περιέχουν ένα χημικό προϊόν σε ένα χωριό κοντά στην βορειοδυτική πόλη του Χαλεπίου, σύμφωνα με μια έκθεση από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης στη συνέντευξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει "να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και περαιτέρω δράση" και όσον αφορά το θέμα των χημικών όπλων στη Συρία, και τι είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν; είπε «Θα μιλήσουμε γι αυτό».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top