GuidePedia

0
ekklisia

Κωνσταντίνος Χολέβας.  

Χριστός Ανέστη! Η χαρμόσυνη αυτή ευχή θα ακουστεί αυτές τις ημέρες από κάθε ελληνικό και ορθόδοξο στόμα και θα φέρει σε όλους μας μήνυμα ελπίδας  και αισιοδοξίας. Για τον Ελληνισμό η ευχή, πέραν του αμιγώς χριστιανικού περιεχομένου, έχει και εθνική και ιστορική σημασία. Επί Τουρκοκρατίας οι υπόδουλοι πρόγονοί μας έριχναν στον αέρα τους αναστάσιμους πυροβολισμούς και φώναζαν «Χριστός Ανέστη» υπονοώντας βαθειά μέσα στη ψυχή τους ότι έρχεται η ώρα και για το περιπόθητο: «Η Ελλάς Ανέστη»!
Τις χρονιάρες ημέρες, όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε και εκείνους τους Ναούς, τα Μοναστήρια και γενικά τα Ορθόδοξα προσκυνήματα, στα οποία δεν θα ηχήσει πανηγυρικά η Αναστάσιμη καμπάνα. Όπως είναι επί παραδείγματι οι κατεστραμμένοι από τον τουρκικό Αττίλα ναοί της Βορείου Κύπρου, τα συλημένα εξωκκλήσια, το ιστορικό Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο. Για να δούμε άραγε, θα επιτρέψουν να λειτουργήσει ο Απόστολος Ανδρέας στην Καρπασία;
Ας θυμηθούμε και τους Ορθοδόξους Ναούς που μετέτρεψε σε σταύλους και γυμναστήρια το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας. Οι άθεοι δικτάτορες  Χότζα και Αλία, τους οποίους θαύμαζαν οι Έλληνες «προοδευτικοί», κατεδίωξαν κάθε μορφή θρησκείας, ιδίως δε την Ορθοδοξία που κρατούσε όρθιο τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Παρά την αλλαγή του καθεστώτος ακόμη δεν επεστράφησαν όλοι οι Ναοί στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Να μην ξεχάσουμε τα δύο ταλαιπωρημένα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Την Ίμβρο, γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχου, και την Τένεδο. Οι Τούρκοι καταπατούν βάναυσα τη Συνθήκη της Λωζάννης και έτσι υπάρχουν και εκεί Ναοί –ορισμένοι, όχι όλοι- που δεν λειτουργούν. Και λόγω καταστροφών και διότι πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν έντρομοι τα νησιά.
Οι Ορθόδοξοι Σέρβοι δια του Προέδρου τους Νίκολιτς ζήτησαν προσφάτως συγγνώμην για όσα εγκλήματα διέπραξε το έθνος τους κατά τον Βοσνιακό Πόλεμο (Για να δούμε πότε θα ζητήσει συγγνώμην και η Τουρκία από τους Ποντίους και τους Αρμενίους). Όμως στο ανεξάρτητο πλέον Κόσσοβο η Ορθόδοξη σερβική κληρονομιά της βυζαντινής περιόδου καταστρέφεται από ακραίους Αλβανούς εθνικιστές. Ας προσευχηθούμε και για την Ορθοδοξία που σταυρώνεται στη γειτονιά μας.
Και κλείνω με τη θερμή προσευχή μου υπέρ των ομοδόξων Ρουμ Ορτοντόξ ης Συρίας και γενικά της Μέσης Ανατολής. Άραγε οι απαχθέντες Μητροπολίτες θα κάνουν Ανάσταση;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top