GuidePedia

0

Καυγάς ξέσπασε χθες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όταν κυκλοφόρησε ανακοίνωση που στην ουσία άδειαζε τον Κύπριο ηγέτη, και στήριζε τον Αυστραλό πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος παίζει βρώμικα παιγνίδια εναντίον της Κύπρου. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος εκ των πραγμάτων, και μετά την “τορπίλη” Νταουνερ, είναι αναγκασμένος να μην παραστεί στο δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη Ερογλου και τις συζύγους τους.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Μετά την αποστολή της επιστολής του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Μπαν κι Μουν για τα έργα και τις ημέρες του κ. Ντόαυνερ, ο οποίος προσπαθούσε να αναδείξει το δείπνο της 30ης Μαίου ως έναρξη της διαπτραγματευτικής διαδικασίας, ο Γενικός Γραμματέας αγνόησε τον Κύπριο Πρόεδρο και δεν έδωσε απάντηση σε όσα καταμαρτυρεί στην επιστολή του. Επρόκειτο για μία ακραία αντιδιπλωματική ενέργεια εκ μέρους του κ. Μπαν κι Μουν.

Μετά από διαμαρτυρία της Λευκωσίας η διευθύντρια του γραφείου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Σουζάνα Μαλκόρρα συναντήθηκε την Πέμπτη με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Αιμιλίου τον οποίο καθησύχασε ότι το δείπνο είναι μία καθαρά κοινωνική εκδήλωση. Η Λευκωσία αποδέχθηκε τις εξηγήσεις και μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξέδωσε ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο συνάδελφος ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Αποστόλης Ζουπανιώτης υπέβαλε γραπτό ερώτημα και έλαβε την εξής απάντηση, που ικανοποιούσε τη Λευκωσία:

Στη συνάντηση (με την κ. Μαλκόρρα), ο κ. Αιμιλίου «έλαβε τις διαβεβαιώσεις τις οποίες επιδίωξε η κυβέρνηση της Κύπρου».

Ο κ. Ντάουερ έγινε έξω φρενών όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα και έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να εκδώσει ανακοίνωση, η οποία τον δικαίωνε έναντι των κατηγοριών του κ. Αναστασιάδη, που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προς τον κ. Μπαν κι Μουν.

Στην ανακοίνωση, που εστάλη στους ανταποκριτές μέσω ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου, στις 2:33 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης), αναφέρονται τα εξής:

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου  συναντήθηκε χθες με την Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα. Η  Διευθύντρια του Γραφείου επαναβεβαίωσε για την πλήρη εμπιστοσύνη του Γενικού  Γραμματέα στον ειδικό του σύμβουλο και μ’ αυτό κατά νου, επιβεβαίωσε ότι ο  ειδικός σύμβουλος προτίθεται να χειριστεί το δείπνο καταλλήλως».

Αμέσως μετά ο κ. Αιμιλίου ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να αλλάξει η παραπάνω ανακοίνωση και να αντικατασταθεί με τη φράση που περιείχε η δήλωση προς το ΚΥΠΕ, η οποία ικανοποιούσε τη Λευκωσία.

Μετά από τρίωρο πάρε-δώσε, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ έλαβε εντολή από πολύ ψηλά, να αφαιρέσει τα “καλά λόγια” και τη δήλωση εμπιστοσύνης προς τον κ. Ντάουνερ. Στις 7.23 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης, ο εκπρόσωπος έστειλε στους ανταποκριτές το παρακάτω μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

Σημείωση για τους ανταποκριτές αναφορικά με τη συνάντηση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου με την επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα

Ο Εκπρόσωπος έχει να δώσει τις εξής πληροφορίες αναφορικά με τις ερωτήσεις σχετικά με την χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου και της επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα:

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου συναντήθηκε με την διευθύντρια Susana Malcorra χθες. Έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ζητούσε η κυβέρνηση της Κύπρος για τη φύση του δείπνου”.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να συνειδητοποίησε μετά το περιστατικό, ότι ο κ. Ντάουνερ του ετοίμαζε παγίδα για το Κυπριακό, η οποία σε πολιτικό επίπεδο θα ισοδυναμούσε με την κατάρρευση της οικονομίας με ευθύνη των Ευρωπαίων. Μετά την απαξίωση που του επεφύλαξαν οι σύμμαχοί του Ευρωπαίοι, θα ακολουθούσε νέος εξευτελισμός, αυτή τη φορά από τους φίλους του των Ην. Εθνών, τους οποίους εξυπηρέτησε το 2004 εις βάρος των συμφερόντων της πατρίδας του.

Εάν αρνηθεί ο κ. Αναστασιάδης να παραστεί στο δείπνο-πάγίδα του Ντάουνερ, θα είναι δκαιολογημένος και ουδείς μπορεί να του προσάψει το παραμικρό. Αν όμως, παρά την “τορπίλη” Ντάουνερ παραστεί στο δείπνο, τότε απαξιώνει από μόνος του το αξίωμα του Προέδρου της  Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθεί η τελική ανακοίνωση στην αγγλική:

Note to Correspondents on the meeting of the Permanent Representative of Cyprus and Chef de Cabinet of the Secretary-General

The Spokesperson has the following information to provide on the questions regarding the meeting yesterday between the Permanent Representative of Cyprus and Chef de Cabinet of the Secretary-General:

“We can confirm that the Permanent Representative of Cyprus met Chef de Cabinet Susana Malcorra yesterday. He received the assurances that the Government of Cyprus sought about the nature of the dinner.

New York, 24 May 2013


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top