GuidePedia

0

Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ.
Δύο Τουρκοι ειδικοί, ένας άντρας και μια γυκαίκα , αναλύουν σε διαφορετικά άρθρα τι επιδιώκει ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν από τον Πρόεδρο Ομπάμα στην επικείμενη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον,όπου όπως αναφερουν τα ΜΜΕ  φαίνεται να κυριαρχεί το ζήτημα της Συρίας :

 Ο κ. Soner Cagaptay
Όπως αναφέρει στην Hurriyet ο κ. Soner Cagaptay, ο πολύ γνωστός Τουρκος πανεπιστημιακός και αναλυτής από το Near East Policy Institute της Ουάσιγκτον, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των ΗΠΑ σε τέσσερα θέματα:
• την δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία.

• την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.
• τον ανεφοδιασμό των ανταρτών της Συρίας  με όπλα.
•  να δοθεί ισχυρότερη στήριξη στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Cagaptay ο κ. Ερντογάν προτίθεται να πιέσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να δεχτεί τουλάχιστον μία από τις τέσσερις απαιτήσεις.

Η εφημερίδα Hurriyet  αναφερει ότι αναμένεται σκληρό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με την τελευταία να προτίθεται να πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει δράση για το ζήτημα της Συρίας. Μιλώντας στην εφημερίδα Αμερικανός επίσημος χαρακτηρίζει τα (προαναφερθέντα) σχέδια του κ. Ερντογάν «πολύ μεγάλα» και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να δώσει μια απάντηση. Τονίζει ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια και ότι οι κινήσεις που επιθυμεί ο . Ερντογάν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν την επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης που αναμένεται στο τέλος του μηνός.

Η κ. Asli Aydintasbas
Η άλλη ανάλυση είναι από την  αρθρογραφο της  Milliyet : Σύμφωνα με την κ. Asli Aydintasbas,που εχει κανει μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν επιθυμεί μια επίθεση ή μια στρατιωτική ανάμιξη των ΗΠΑ στη Συρία παρά μόνο τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μιας ζώνης ασφαλείας ή τουλάχιστον η Δύση να εξοπλίσει ή να εκπαιδεύσει την αντιπολίτευση της Συρίας. Οι κινήσεις της Τουρκίας στρέφονται προς την κατεύθυνση του να τερματιστεί ο εμφύλιος και να πέσει το καθεστώς Άσαντ, αναφερει.

Από την άλλη μεριά, η Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Ομπάμα, διατηρούν επιφυλάξεις για μια στρατιωτική ανάμιξη στη περιοχή φοβούμενοι την πιθανή άνοδο ισλαμικών οργανώσεων όπως η Αλ Νούσρα στη Συρία.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ερντογάν θα προτάξει ισχυρά επιχειρήματα προκειμένου να πείσει την Ουάσιγκτον για ανάληψη δράσης. Πρώτα απ’ όλα, δε χωρά αμφιβολία, γράφει η κυρία Aydantasbas, για τους δράστες της επίθεσης στο Ρεϊχανλί και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, όλα τα σενάρια που φοβάται η Ουάσιγκτον έχουν ήδη αρχίσει να συμβαίνουν στην περιοχή. Η κατάσταση στη Συρία πολώνεται ολοένα και πιο πολύ, υπάρχει πόλεμος μεταξύ φατριών και η περιοχή θυμίζει Λίβανο. Η Τουρκάλα αρθρογράφος πιθανολογεί ότι η Τουρκία θα επισημάνει στον Λευκό Οίκο ότι ο κόσμος θα πρέπει να πληρώσει για την αποτυχία του να αλλάξει την πορεία των εξελίξεων στη Συρία. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top