GuidePedia

0

Πόσα από τα 32 τρισ. δολάρια που είναι κρυμμένα σε οffshore (εξωχώριες) είναι ελληνικά; Την απάντηση δεν μπορεί να την δώσει κανείς. Πάντως, δεν είναι μόνο 107 οι εξωχώριες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων, που ανέφεραν χτες τα ΝΕΑ, είναι πολύ περισσότερες, σχολιάζει ειδικός δικηγόρος για εταιρείες οffshore. Φτάνει να σκεφτείτε, λέει, ότι τα περισσότερα σκάφη αναψυχής και οι περισσότερες βίλες της Μυκόνου και όχι μόνο, έχουν ιδιοκτήτες οffshore… Είναι σαν τη λίστα Λαγκάρντ, που αφορούσε μία ξένη τράπεζα με 2500 Έλληνες καταθέτες, ενώ συνολικά οι Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό ξεπερνούν τις 55.000.
Έρευνα της Διεθνούς Συνεργασίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετείχαν και τα ΝΕΑ, στηρίζεται κυρίως σε ευρήματα (mails και έγγραφα) που αφορούν εταιρείες από Παρθένες Νήσους. Η έρευνα συνδέει τις οffshore με οικογένειες κροίσων, κρατικών αξιωματούχων, με μίζες αμυντικών συμφωνιών, με κρατικές κομπίνες κλπ.
Από τις 107 οffshore που ανήκουν σε Έλληνες, μόνο οι τέσσερεις είναι φορολογικά δηλωμένες. Οι ιδιοκτήτες αυτών των άγνωστων οffshore εμφανίζονται να μένουν τόσο στα πλούσια προάστια της Αθήνας όσο και σε χωριά της Μακεδονίας, και είναι κυρίως εφοπλιστές, τραπεζίτες και μάνατζερ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερωθεί για την έρευνα του ICIJ και θα εξετάσει τα ευρήματα. Το κομμάτι αυτό δεν το έχει αγγίξει ποτέ το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι όλα τα γνωστά σκάνδαλα συνδέονται με offshore εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 107 εταιρείες αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και άλλη ομάδα ερευνητών διερευνά κινήσεις κεφαλαίων που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.
 πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top