GuidePedia

0

Είναι μεγάλη ντροπή ένας πρωθυπουργός να μη ξέρει τα σύνορα της χώρας του! Σφουγγάρι… Σφουγγάρι…
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει απο την αναφορά του στην γεωστρατηγική σημασία της σύζευξης των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στο 12ο Συνέδριο Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων.
Ομως, επαφή συνόρων ΑΟΖ Ελλάδας και Μάλτας δεν υπάρχει.
Πιθανόν, ο Σαμαράς να έμπλεξε στην ομιλία του απο ασχετοσύνη την ΑΟΖ της Μάλτας με το FIR της, που ακουμπάει με αυτό της Ελλάδας, όπως θα δείτε σε χάρτη στη συνέχεια του άρθρου. Αυτό συμβαίνει πιθανόν γιατί όταν χαράσσονταν τα FIR των χωρών αυτών δεν είχαν χαραχθεί οι ΑΟΖ τους ή κάπως έτσι. Και πάλι όμως η γκάφα που έκανε ήταν μεγάλη, αφού τα θαλάσσια ενεργειακά αποθέματα Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας για τα οποία μίλησε στη συνέχεια της ομιλία; του δεν καθορίζονται απο τα FIR των χωρών αυτών αλλά απο τις ΑΟΖ τους.
Οπως και να έχει, τα ΜΜΕ οφείλουν να ζητήσουν διευκρινήσεις και απόδειξη από το Σαμαρά για όσα είπε στο συνέδριο. Ετσι γίνεται στα πολιτισμένα και ανεπτυγμένα κράτη.
Στα Εθνικά θέματα δεν μπορεί να υπάρχει σιωπή της Kαμόρα και η ΑΟΖ είναι Εθνικό θέμα. Στην Ιαπωνία τα παιδάκια μαθαίνουν στο δημοτικό, πού είναι τα όρια της ΑΟΖ της χώρας τους. Στην Ελλάδα τους τα κρύβουν και τους μαθαίνουν Αγγλικά…
Οι ασχετοσύνες των πολιτικών δεν σταματάνε όμως στο Σαμαρά, που τις τελευταίες ημέρες χάνει πολλά λάδια (διαβάστε το άρθρο αυτό εδώ, στο σημείο που ο Σαμαράς μιλάει για την δήθεν αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, κάτι που κανένα ΜΜΕ δεν παρετήρησε, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία κομπλεξικών και ασχέτων, με κορυφή της πυραμίδας τους δοσίλογους). Χτες πάλι, ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που ασχολείτο με τους υδρογονάνθρακες έλεγε ότι “o ορυκτός πλούτος αποτελεί έναν πολύ βασικό πυλώνα στήριξης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας”. To τραγικό είναι ότι μιλάει και αυτός χωρίς να γνωρίζει “τί είναι ορυκτό”, “τί είναι ανάπτυξη” αλλά και τα Ελληνικά του δεν είναι καλά. H λέξη π.χ. “στήριξη” δεν έπρεπε να υπάρχει στη φράση.
Λοιπόν, για να τελειώνουμε… Οι Ελληνες ολίγιστοι πολιτικοί πρέπει πρίν βγούν στη γύρα πρός άγρα ψήφων να μελετούν και να προσέχουν τί λένε.
Ο κακός τους λόγος χαλάει τη λογική όσων τους ακούν. Δεν αντέχω άλλο αυτή τη ποιότητα. Οσοι απο εσάς αντέχετε να τους ακούτε, κάνετε κακό στη λογική σας.

Ας μιλήσουμε και για κάτι σημαντικό. Τα σημεία Κ και Ζ.

Αντώνη σφουγγάρι... Ξέρεις...
Με την ευκαιρία της γκάφας του Αντώνη Σφουγγαράκη, θα σας εξηγήσω πώς υπολογίζεται το σημείο Κ της Ελληνικής ΑΟΖ, ένα πολύ σημαντικό σημείο στον καθορισμό της στα νοτιοδυτικά της όρια (βλέπετε σχετικά στη φωτογραφία αριστερά).
Το σημείο Κ είναι το κέντρο ενός κύκλου που ορίζεται απο τα τρία σημεία Α, Β και C. Tο τμήμα ΝΚ είναι στη μεσοκάθετο του τμήματος ΑΒ και το τμήμα ΜΚ η μεσοκάθετος του τμήματος AC. Το Κ ορίζεται απο την τομή των δύο μεσοκαθέτων.
Αυτό που ενδιαφέρει τον καθορισμό της ΑΟΖ της Μάλτας πρός τα ανατολικά είναι το σημείο Ζ, που είναι το κέντρο ενός κύκλου που ορίζεται απο τα σημεία Β, Η και Ο. Το τμήμα ΙΖ είναι η μεσοκάθετος του τμήματος ΒΗ και το τμήμα ΡΖ  είναι πάνω στην μεσοκάθετο του τμήματος ΗΟ. Το Ζ ορίζεται απο την τομή των δύο μεσοκαθέτων.
Οπως βλέπετε, η Ελληνική ΑΟΖ πλησιάζει αλλά ΔΕΝ αγγίζει την ΑΟΖ της Μάλτας.
Στο  χάρτη φαίνεται επίσης πώς προκύπτουν το σημεία P και R για την ΑΟΖ της Μάλτας, που δεν είναι καλοσχεδιασμένη πρός τη μεριά της Λιβύης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπαταλήσουμε χρόνο για να τη σχεδιάσουμε σωστά. Δεν είναι η δουλειά μας. Αυτό που ενδιαφέρει να ξέρει κανείς είναι, ότι η ΑΟΖ της Μάλτας και της Ελλάδας δεν έχουν κοινά σημεία και ότι το σημαντικό για τη χάραξη της ΑΟΖ της Ελλάδας σημείο Κ προκύπτει με πασιφανή και μοναδικό τρόπο.

Τα όρια FIR και ΑΟΖ της Ελλάδας και της Μάλτας

Αντώνη σφουγγάρι... Ξέρεις...Στη φωτογραφία αριστερά ακολουθεί ένα χάρτης με το FIR της Μάλτας και της Ελλάδας, που βρήκα στο διαδίκτυο. Οπως θα παρατηρήσετε τα δύο FIR των χωρών αυτών έχουν μεγάλη κοινή περιοχή επαφής και καμμιά σύμπτωση με τα όρια των ΑΟΖ τους. Αυτό συμβαίνει μάλλον για το λόγο που εξήγησα στην αρχή του άρθρου.
Μετά την χάραξη των ΑΟΖ των τριών χωρών τα όρια των FIR θέλουν διόρθωση, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά των FIR των χωρών αυτών από τις ΑΟΖ τους για ευνόητους λόγους.
Τα όρια του Ελληνικού FIR πρέπει να μετακινηθούν, όχι της ΑΟΖ. Με εννοείτε; Το τονίζω…
Ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας απο το τελευταίο του ταξείδι στο Σείριο μπέρδεψε τα FIR με τις ΑΟΖ.  Εμείς όμως σας παρασύραμε σε ένα πιο δημιουργικό μονοπάτι. Μάθατε ότι το σημείο Κ δεν προκύπτει μαγικά αλλά και πώς να το υπολογίζετε.
Η Ελλάδα δεν έχει αδικηθεί στο χωρισμό της ΑΟΖ της με τη Λιβύη στον χάρτη. Η Μάλτα έχει αδικηθεί.

Αντί επιλόγου (αλλά…)

Oι δηλώσεις Σαμαρά παρότι εκτός μαθηματικής πραγματικότητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων για την ΑΟΖ τη Λιβύη, αφού μια πολιτική συμφωνία Ελλάδας και Μάλτας για την ΑΟΖ θα έθετε σε αμφισβήτηση περιοχή της ΑΟΖ της Λιβύης.
Απο αυτή τη πλευρά και μόνο – ούτε αυτό το είδατε -  αυτό που έκανε ο Αντώνης Σφουγκαράκης θα μπορύσε να θεωρηθεί έξυπνο. Ομως κάνει κάτι που δεν χρειάζεται, κάτι που τραβάει μακριά τη βαλίτσα, όπως έχει γίνει με τόσα άλλα θέματα. H μη ταχεία επίλυση προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής έχει αποβεί μέχρι τώρα κατά της Ελλάδας.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της με χάρτη και μετά όποιος γείτονας έχει αντιρρήσεις μπορεί να καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που έχει καθορισθεί απο τον ΟΗΕ για την επίλυση  διαφορών με θέμα τις ΑΟΖ, να κάνει τα παράπονά του. Η Μάλτα θα είναι ένας καλός σύμμαχος για την Ελλάδα, αφού ήδη έχει αδικηθεί φανερά στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ της πρός την πλευρά της Λιβύης,
Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως και στον ΟΗΕ, ότι ενα αυστηρά μαθηματικό πρόβλημα όπως είναι ο χωρισμός των ΑΟΖ βασισμένο  σε αρχικές μαθηματικές συνθήκες, όπως αυτές προκύπτουν απο προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ κρατών δεν μπορεί να διαχειρίζεται απο τους τεχνοκράτες του  Διεθνούς Δικαστηρίου με τόσο αδαή τρόπο, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέω, γιατί θα λύσει πολλά διακρατικά προβλήματα στη βάση της λογικής και όχι αφού καταλαγιάσει η σκόνη…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top