GuidePedia

0

Το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ και ευρύτερα της βορείου Αμερικής μεταβάλλεται γοργά, μέσα από μια ''σχιστολιθική επανάσταση''.  Η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί, χάρη στην ευρεία χρήση τεχνικών όπως η οριζόντια άντληση και η υδραυλική διάρρηξη, όπου τεράστιες ποσότητες ύδατος και χημικών διοχετεύονται με μεγάλη πίεση σε σχιστολιθικά κοιτάσματα, δημιουργώντας ρωγμές από τις οποίες απελευθερώνεται το φυσικό αέριο. Και ενώ η συνολική κατανάλωση σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ το 2000 μόλις άγγιζε το 1% το 2000, σήμερα φθάνει στο απίστευτο 30% της συνολικής παραγωγής. Η εκτίναξη της προσφοράς πέρσι, πίεσε την τιμή του εμπορεύματος στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών. Αν τα δυνητικά κοιτάσματα προστεθούν στα ήδη επιβεβαιωμένα, αυτό σημαίνει πως όλα μαζί καλύπτουν τις ανάγκες των ΗΠΑ για 110 χρόνια...
Σχετική έκθεση της επιτροπής Potential Gas Committee, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τεχνικώς ανακτήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου 2.384 τρισ. κυβικά πόδια, που είναι η υψηλότερη εκτίμηση στα 48 χρόνια που λειτουργεί η υπηρεσία και διπλάσια από 10 χρόνια πριν. Η εκτίμηση είναι μεγαλύτερη κατά 486 τρισ. κυβικά από την εκτίμηση του 2010, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 25,6%.
''Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε δεδομένη την παροχή άφθονου, καθαρού φυσικού αερίου για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες μας'', σχολίασε ο David McCurdy, επικεφαλής της American Gas Association.
Η άντληση σχιστολιθικού αερίου συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων που φοβούνται ότι η μέθοδος της υδραυλικής διάρρηξης μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ανησυχίες υπάρχουν επίσης για την ανάφλεξη των ανεπιθύμητων αερίων από τα πηγάδια, τα απόβλητα του νερού και την τοξικότητα των χημικών που περιλαμβάνονται στην μέθοδο άντλησης.
Η μεγάλη διάθεση φυσικού αερίου, όπως και να έχει, μεταβάλλει την μορφή της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς το αέριο αντικαθιστά όλο περισσότερο τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας αλλά και το πετρέλαιο. Αρκετοί μιλούν τώρα για μια νέα βιομηχανική αναγέννηση στις ΗΠΑ, λόγω του σχιστολιθικού αερίου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top