GuidePedia

0

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, βαρόνη Κάθριν Άστον. Την ώτα που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους ότι τα τετελεσμένα γεγονότα στο νησί δεν μπορούν να επιφέρουν κάποια αλλαγή στις βασικές παραμέτρους για την επίλυση του προβλήματος, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο Ανάν κάνοντας λόγο για λύση «δύο κρατών και δύο ισότιμων κοινοτήτων».

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στην Άγκυρα στο πλαίσιο της επίσκεψης της κ. Άστον στην Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως ειδικότερα συζήτησαν την κατάσταση που προέκυψε μετά τις εκλογές στη «νότια Κύπρο» -κατά την έκφρασή του- και ανέφερε ότι και οι δύο έχουν την άποψη ότι η νέα αυτή κατάσταση θα αποτελέσει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι ο φυσικός πλούτος, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση, παρουσιάζεται από τη «νότια Κύπρο» ως μια αξία προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου έφθασε πλέον ο καιρός, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να εστιάσουμε σε οριστικές και ουσιαστικές λύσεις και η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί στην απαιτούμενη συμβολή σε κάθε βήμα που θα γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ανοικτή και ξεκάθαρη ενώπιον των τετελεσμένων γεγονότων και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τα τετελεσμένα γεγονότα να επιφέρουν κάποια αλλαγή στις βασικές παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού.

«Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις την προσεχή περίοδο για το Κυπριακό. Ελπίζουμε την προσεχή περίοδο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να έρθει στην επικαιρότητα μια ουσιαστική λύση. Αυτός είναι ο πιο ορθός δρόμος για όλους, αλλά εάν η ε/κ διοίκηση δεν είναι έτοιμη για αυτό, τότε οι ίδιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις» είπε.

Επαναφορά στην πρόταση των δύο κρατών

Για λύση «δύο κρατών και δύο ισότιμων κοινοτήτων» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, ταυτίζοντας τη θέση του αυτή με τη λύση που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν το 2004.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο του Euro-Finance Group στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Σιμσέκ δήλωσε ότι «η σημαντικότερη βοήθεια, που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στη "Νότια Κύπρο", είναι να οδηγηθούμε σε μία λύση με δύο κράτη και δύο ισότιμες κοινότητες, δηλαδή με η λύση που προέβλεπε το 2004 και ο ΟΗΕ και στηρίξαμε και εμείς». Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, θα προσφέρει οφέλη κυρίως στις δύο κοινότητες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η τουρκική κυβέρνηση έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει οικονομικά την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω κατεχομένων, ο κ. Σιμσέκ είπε ότι «επιθυμούμε όλοι οι γείτονές μας να αυξάνουν την ευημερία τους, διότι η Τουρκία είναι η χώρα που θα έχει το περισσότερο όφελος από αυτό».

Ο κ. Σιμσέκ υποστήριξε ακόμη ότι «μετά το 2004, οι Ελληνοκύπριοι ακολουθούν μία γραμμή η οποία τους υπαγορεύει ότι ¨εμείς είμαστε μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία είναι αυτή που έχει ανάγκη. Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιβαστούμε. Ας συβιβαστούν οι Τούρκοι". Η στάση αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει στη λύση».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει φράγμα τα νερά του οποίου σκοπεύει να μεταφέρει με σωλήνες στην κατεχόμενη Κύπρο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top