GuidePedia

0

ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ– Μιλούν για «κόκκινες γραμμές»

Προετοιμασία σύγκρουσης προαλείφεται στη  Συρία καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ΗΠΑ και Βρετανία προετοιμάζουν το έδαφος για μια στρατιωτική εμπλοκή, η οποία θα έχει ως αφορμή τα χημικά όπλα του Bashar Al Assad.
Ήδη από εχθές τόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel όσο και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσαν ότι «έχουν πειστικές ενδείξεις» ότι ο Assad πέρασε την «κόκκινη γραμμή» που είχε τεθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama κάνοντας χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα η Βρετανία ζήτησε την αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ οι οποίοι θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο χημικό οπλοστάσιο.
«Ο Άσσαντ θα πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και να αποδείξει ότι το καθεστώς του δεν έχει διαπράξει αυτό το τρομακτικό έγκλημα, επιτρέποντας απεριόριστη πρόσβαση στους ελεγκτές του ΟΗΕ για να πραγματοποιήσουν έρευνες στο συριακό έδαφος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν δυνάμεις στην Ιορδανία με την αποστολή σε πρώτη φάση 200 στρατιώτες μέλη των ειδικών δυνάμεων μαζί με ειδικούς στη σχεδίαση επιχειρήσεων, με επίσημη αιτιολογία να συνδράμουν στην ανάσχεση της βίας στην περιοχή, αλλά και να σχεδιάσουν όποια επιχείρηση απαιτηθεί με στόχο τη διασφάλιση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Η συγκέντρωση  δυνάμεων όμως των ΗΠΑ συνεχίζεται μεν δυνάμει πεδίο δράσης  στη βόρεια Αφρική καθώς σήμερα έφτασαν στην αεροπορική βάση Moron στην Ισπανία οι πρώτοι 550 Αμερικανοί Πεζοναύτες οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για επεμβάσεις σε όλη τη βόρεια Αφρική σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια πολιτών ή διπλωματικών αποστολών σε οποιαδήποτε χώρα της ευρύτερης αυτής περιοχής.
Από την πλευρά της η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί απαράδεκτη κάθε σκέψη με οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία ενώ η απαγωγή των δύο Ορδοδόξων μητροπολιτών από ισλαμιστές Τσετσένους έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας η οποία έχει κινητοποιήσει την ειδική αντιτρομοκρατική δύναμη  Spetsgruppa "A". Όπως αποκάλυψε μάλιστα εχθές ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ «Η Μόσχα έχει εμπλακεί στις προσπάθειες απελευθέρωσης των δύο Ορθοδόξων  Μητροπολιτών που έχουν απαχθεί στη Συρία»
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top