GuidePedia

0
Picture 0 for «Περίεργη» η νέα -ξαναζεσταμένη- πρόταση του Νίμιτς

Ποια πρόταση επαναφέρει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα των Σκοπίων και γιατί αυτή δεν ευνοεί την Ελλάδα
Ο κ. Νίμιτς παρουσίασε τη "νέα" του πρόταση για την ονομασία του σκοπιανού κράτους, που είναι επανάληψη ονομασίας που πρότειναν οι Σκοπιανοί και είχε απορρίψει η Ελλάδα. Δεν πρόκειται επομένως για κάτι καινούργιο, απεναντίας, επαναφέροντας μια παλιά πρόταση ευνοϊκή για τα Σκόπια, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Όταν η Ελλάδα αποδέχτηκε την σύνθετη ονομασία -παρά τις διακηρυγμένες περί του αντιθέτου θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου-, οι Σκοπιανοί υποκρίθηκαν ότι το αποδέχονται, αλλά η αντιπρότασή τους οδήγησε σε νέο αδιέξοδο. Αν είπαν, γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία (Νέα Μακεδονία, Άνω ή Βόρεια) τότε το πρόθεμα δεν θα μπει μπροστά από τη Μακεδονία, αλλά μπροστά από τη… Δημοκρατία της Μακεδονίας!
Δηλαδή, "Άνω ή Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας". Που σημαίνει, ότι το πρόθεμα προσδιορίζει την… Δημοκρατία. Μόνο που πρέπει να εξηγηθεί από τους πολιτειολόγους, τι προσδιορίζει ο όρος "Άνω ή Βόρεια Δημοκρατία". Η Δημοκρατία προσδιορίζεται με γεωγραφικούς όρους; Και αν ναι, γιατί η νοτιοαφρικανική χώρα ονομάζεται "Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής" και όχι "Νότια Δημοκρατία της Αφρικής"; Θα ήταν παράλογο.
Και όμως, στα Σκόπια διαρρέουν πληροφορίες, ότι κάτι παρόμοιο πρότεινε ο κ. Νίμιτς. Ελπίζεται πως, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα, η Αθήνα δεν θα το συζητήσει καν και δεν θα δεχθεί την ερμηνεία που έδωσαν στην "Καθημερινή" αρμόδιες πηγές του ΟΗΕ:  «Το πού ακριβώς τοποθετείται στην ονομασία ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι πραγματικά δευτερευούσης σημασίας ζήτημα της αγγλικής γραμματικής. Είναι θέμα τεχνικό και όχι στρατηγικό. Αυτό που είναι στρατηγικής σημασίας είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα».
Υπάρχει και άλλο πρόβλημα, με την πρόταση κ. Νίμιτς, εξίσου σοβαρό. Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές κυβερνήσεις από την στιγμή που αποδέχθηκαν την σύνθετη ονομασία, έθεταν ως όρο το "erga omnes" ("για όλες τις χρήσεις"), και τούτο διότι οι Σκοπιανοί επέμεναν όχι στη σύνθετη, αλλά στην "διπλή ονομασία". Να καλείται δηλαδή, το κράτος τους Μακεδονία σε όλη την υφήλιο, κι εμείς ας την αποκαλούμε όπως θέλουμε.
Φυσικά και δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα, και οι ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν στο "erga omnes". Ο κ. Νίμιτς όμως, στην πρότασή του κάνει λόγο πως η νέα ονομασία θα αφορά «την ευρύτερη δυνατή χρήση». Πώς θα προσδιοριστεί ποια είναι η ευρεία και ποια η περιορισμένη χρήση;
Προφανώς, μιλάμε για εμπαιγμό. Γίνεται ιδιοτελής εκμετάλλευση της αδυναμίας στην οποία περιήλθε η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, όπου αποδέχεται σχεδόν τα πάντα που της προτείνουν.
Επίσημη τοποθέτηση δεν έχουμε ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση. Ίσως προσπαθούν να πείσουν την κ. Ρεπούση να μη πιέσει τον κ. Κουβέλη (τον οποίον έχουν κάνει «μπαλάκι» οι διάφορες συνιστώσες της ΔΗΜΑΡ) να υιοθετήσει την πρόταση του κ. Νίμιτς.
Για κατακλείδα, να θυμίσουμε σε όσους λησμόνησαν, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, το 1992, με ιδιόχειρη επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, είχε γράψει: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ότι αφορά την πρόκληση των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση (de jure και de facto) εφ’ όσον το όνομα "Μακεδονία" χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων»!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top