GuidePedia

0

Υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι καθηγητής (στα 85 του χρόνια) στο φημισμένο πανεπιστήμιο John’s Hopkins και σήμερα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις αναιμικές ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, αλλά και σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο γενικότερα…
Ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι δεν έχει τη φήμη ανθρώπου που «μασάει» τα λόγια του. Μιλώντας στις 18 Απριλίου σε συνέδριο στη Μπρατισλάβα της Τσεχίας (ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την Πολωνία) ενώπιο μεγάλου αριθμού ανώτατων αξιωματούχων των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, ήταν για μία ακόμη φορά σκληρός απέναντι σε όλους.
Ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέροντα που είπε αναφορικά με τη δική του «ανάγνωση» των διεθνών εξελίξεων και ισορροπιών, αναφέρθηκε και στις ηγεσίες της ενωμένης Ευρώπης. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι περισσότερο μια Ευρώπη των τραπεζών από ότι των λαών, περισσότερο ένωση εμπορικών συμφερόντων, αντί για συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς.
Άσκησε επίσης κριτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι βάζει τα συμφέροντα του «Σίτι» πάνω από όλα, ενώ κατηγόρησε και τον νότο ότι περιμένει τη διάσωση από το βορρά. Κατηγόρησε τις ηγεσίες ότι δεν έχουν «ιστορική φαντασία» και παγκόσμιες φιλοδοξίες. Την ίδια ώρα, απουσιάζει ένας Τσόρτσιλ, ένας Ντε Γκολ, ή/και ένας Αντενάουερ.
Καθώς και οι ΗΠΑ βγαίνουν από μια πολεμική εμπλοκή που κόστισε τρισεκατομμύρια δολάρια και έπληξε βαριά την αμερικανική οικονομία, η μόνη λύση με εξαιρετικά περιθώρια παραγωγής αποτελεσμάτων, είναι για τον Μπρζεζίνσκι η δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στον ατλαντικό χώρο, εάν η Δύση επιθυμεί να μην περιθωριοποιηθεί στις διεθνείς εξελίξεις! Με τον τρόπο αυτό θα εξισορροπηθεί και μετακίνηση του κέντρου βάρους του διεθνούς συστήματος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top