GuidePedia

0

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Εξωτερικών και δεν τολμά καν να αντιπαρατεθεί στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις άρνησης των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισιών μετά από σχετική ερώτηση Τούρκου βουλευτή.
Θέμα το οποίο αποκάλυψε εχθές το defencenet.gr
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας  προέβη μεν σε σχολιασμό δεν απάντησε όμως επί  των δηλώσεων Νταβούτογλου, αλλά αντίθετα επί της ερώτησης του Τούρκου βουλευτή!
Ως να ρώταγε ο Τούρκος βουλευτής το ελληνικό ΥΠΕΞ!
Η τοποθέτηση  του Γ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής
«Φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το χρόνο. Θα δώσω λοιπόν και εγώ την ίδια ακριβώς απάντηση που έδωσα την τελευταία φορά: Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο.
Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό δεν ευσταθεί καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να μην τα ξαναλέμε».
Φυσικά και δεν είναι  το ζήτημα, τι ρώταγε ο Τούρκος βουλευτής, αλλά αντίθετα τι του απάντησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ιδού λοιπόν τι του απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών:
"Ορισμένες από τις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο που βρίσκονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο, για το οποίο σήμερα απουσιάζει  μια διεθνής συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών".
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει τόσο την συνθήκη της Λοζάνης όσο και των Παρισίων για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου υποστηρίζοντας ότι: 
«Η χώρα μας έχει ανοίξει έναν διάλογο με τη γειτονική Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να επιλυθούν τα συνοριακά προβλήματα. Η Τουρκία έχει αρχίσει την προσέγγιση αυτή με τη γειτονική χώρα, για το καθεστώς του Αιγαίου, ήδη, από το 1996 και ότι η πολιτική της χώρας βρίσκεται προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σε όλα τα παραπάνω αυτά το ελληνικό ΥΠΕΞ και κατά περίεργο τρόπο επέλεξε να μην απαντήσει. Μήπως αληθεύει τελικά ο ισχυρισμός Νταβούτογλου ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αλλαγής του “status quo”  στο Αιγαίο;
Επ΄ αυτού μπορούμε να έχουμε απάντηση;
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top