GuidePedia

0
Picture 0 for Βρήκαν οι Τούρκοι ευκαιρία

Διανύουμε περίοδο όπου η Ελλάδα εξασθενεί, ενώ η Τουρκία απολαμβάνει σήμερα προνομίων, λόγω της ανάγκης που έχουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για το έδαφός της.

Η τουρκική διπλωματία, ενώ έχει αποτύχει μέχρι σήμερα σε όλες τις απόπειρές της για ηγεμονισμό, βρήκε ευκαιρία από την ανάγκη που έχουν οι Δυτικοί την γεωστρατηγική της θέση, και προβάλλει ολονέν και περισσότερες απαιτήσεις. Δυστυχώς, και σ’ αυτήν την περίπτωση αποδεικνυόμαστε «πρόθυμοι» -όπως και σ’ αυτήν του εγκλωβισμού μας με την Τρόικα-, και στέλνουν οι πολιτικοί μας λανθασμένο μήνυμα.
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» έκανε λόγο για "έντιμη διπλωματία" και υπογραμμίζει την ανάγκη να καταλήξουν οι εν εξελίξει διερευνητικές επαφές στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο: «Ευαγγέλιο είναι για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο», είπε. Είχαμε τότε σημειώσει, πως διαφεύγει του κ. Αβραμόπουλου το γεγονός, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τέτοιο ..."Ευαγγέλιο".
Ούτε είδαμε κάπου το κατά Αβραμόπουλο "Ευαγγέλιο" να εφαρμόζεται. Το επικαλούνται πάντα οι αδύναμοι ή όσοι είδαν την πολιτική ως ευκαιρία κοινωνικής ανάδειξης και ανέξοδων ταξιδιών και δεξιώσεων, για να αποφύγουν ανάληψη πρωτοβουλιών, που ίσως φέρει απώλεια των προνομίων που τους παρέχει η εξουσία.
Εχθές, πήρε την σκυτάλη από τους Τούρκους πολιτικούς, και ο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος πρωθυπουργός των Τουρκοκυπρίων κ. Ιρσέν Κιουτσούκ, ο οποίος συστήνει στους Κυπρίους να αλλάξουν στάση, εάν θέλουν «να τα έχετε καλά» μαζί μας».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κιουτσούκ είπε πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αλλάξουν στάση απέναντι στους Τουρκοκυπρίους, προκειμένου να εξέλθουν από την οικονομική κρίση, ενώ αναφερόμενος στην κυπριακή κατάσταση είπε πως αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την «βόρεια Κύπρο» καθώς διαθέτει ισχυρή οικονομία και τραπεζικό σύστημα (οι Τουρκοκύπριοι το ξέρουν αυτό;).
Αλλά ιδιαιτέρως ανοίκεια απειλή κατά της Κύπρου εκστόμισε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Τανέρ Γιλντίζ σχετικά με τους υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) που θα εξορυχτούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Γιλντίζ, κατ’ αρχήν επανέλαβε την γνωστή τουρκική θέση ότι θα πρέπει να δοθεί σε όλο το λαό της Κύπρου το πετρέλαιο που θα εξορυχθεί. Λησμόνησε βέβαια, πως αυτό αποτελεί κυπριακή πρόταση, υπό την προϋπόθεση να λυθεί το Κυπριακό. Μάλιστα, η Κύπρος ανέλαβε την υποχρέωση, από τα έσοδα εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων, να παρακρατείται το αναλογούν ποσό στους Τουρκοκυπρίους, σε ιδιαίτερο Ταμείο, το οποίο θα τους αποδοθεί όταν επανενωθεί το νησί.
Ο κ. Γιλντίζ κατέληξε με τα εξής απαράδεκτα: «Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα από μια ρωμαίικη παροιμία. Αν η πέτρα πέσει πάνω στο αβγό, αλίμονο στ’ αβγό. Αν το αβγό πέσει πάνω στην πέτρα, αλίμονο πάλι στ’ αβγό».
Δυστυχώς, διανύουμε περίοδο όπου η Ελλάδα εξασθενεί, ενώ η Τουρκία απολαμβάνει σήμερα προνομίων, λόγω της ανάγκης που έχουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για το έδαφός της. Βέβαια, δεν έχουν καμιά αμφιβολία οι Τούρκοι -και ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί, που άλλωστε για να μη αντιδράσουν αποκεφαλίσθηκαν- ότι είναι προσωρινή αυτή η εύνοια, και πως το μέλλον της είναι προδιαγεγραμμένο, τουλάχιστον όσον αφορά τη δημιουργία Κουρδικού κράτους. Αν μάλιστα εφαρμοστούν αυτά που υποσχέθηκε η τουρκική κυβέρνησης στον κ. Οτσαλάν, και δοθεί μερική πολιτική αυτονομία στις νοτιοανατολικές επαρχίες της, τότε το πρώτο βήμα έγινε.
Και είναι φυσικό να επιτείνει την επιθετικότητά της η Τουρκία, αφού από όλες τις πλευρές, μηδέ των Ρώσων εξαιρουμένων, ενισχύεται η τουρκική θέση περί αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Αμερικανοί, Ισραηλινοί, Ρώσοι και Ευρωπαίοι, τόνισαν -κατά την προηγούμενη εβδομάδα- ότι δεν μπορούν να δοθούν ως εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα της Κύπρου από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αφού είναι ασαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι δε Η.Π.Α., δι’ επισήμων χειλέων, μας προέτρεψαν «να τα βρούμε» με τους Τούρκους, αν θέλουμε κάτι να  κερδίσουμε από τις περιοχές που τις αμφισβητούν.
Ο υπογραφόμενος θεωρεί σίγουρο πως ήδη «τα βρήκαμε» εδώ και πολύ καιρό, και εκείνο που αναζητείται είναι η καταλληλότερη ευκαιρία για να ανακοινωθεί. Φυσικά και θα παρουσιασθεί ως επιτυχία της όποιας κυβέρνησης υπάρχει τότε.
Είναι δε θλιβερό, ότι ο πολιτικός διάλογος των ελληνικών κομμάτων βρίσκεται ακόμη στην εποχή του Κωλέττη. Περισσότερος λόγος για τις κομματικές ισορροπίες στην συγκυβέρνηση, παρά στην αντιμετώπιση ουσιωδών προβλημάτων (ακόμη συζητούν για τις απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, ενώ ο κ. Σαξώνης αμείβεται για τις… υπηρεσίες του).
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top