GuidePedia

0

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Προβλημάτισε πολλούς εντός και εκτός Πενταγώνου η παρουσίαση του ενδεχόμενου σεναρίου οι γαλλικές φρεγάτες FREMM και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Atlantic που πιθανώς επιχειρήσουν σε αποστολές ελέγχου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο δεν θα προέρχονται από ΄'Ενοικιάζεται''- όπως έχει ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αλλά πιθανώς, λέει αυτή η ''τραβηγμένη'' αλλά με βάσει στοιχεία προσέγγιση γεωστρατηγικών και αμυντικών αναλυτών , τα μέσα αυτά να εκτελούν αποστολές με γαλλική, ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία και γαλλικά (ή ελληνογαλλικά) πληρώματα. Να αποτελούν δηλαδή στην ουσία μια ευρωπαϊκή αποστολή... Το ''αντάλλαγμα'' της ''εξυπηρέτησης'' θα είναι, λέει αυτό το σενάριο - που μπήκε ήδη στο μικροσκόπιο ενδιαφερομένων χωρών και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού - η στρατηγική συμμετοχή της ''ευρωπαϊκής'' ναυτικής δύναμης ( από φρεγάτες αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας κλπ) στον έλεγχο και την επιτήρηση ενεργειακών πεδίων και ενεργειακών οδών!!!

Επικοινωνιακά παιγνίδια

Οι πιο συγκρατημένοι βεβαίως ως προς το ενδεχόμενο αυτό σενάριο είναι στο Πολεμικό Ναυτικό- και όχι αδίκως: Διότι έτσι και αλλιώς δεν ξέρουν, επισήμως, τίποτε για ενοικίαση φρεγατών. Μόνο ένα ''νεύμα'' τους έγινε παραμονή της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Άμυνας κ. Ντριάν , να επικαιροποιήσουν την ανάγκη για (αντιαεροπορικές ) φρεγάτες και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Έτσι το μεν Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έκανε το ''ρετούς'' της αναγκαιότητας για τον ...φόβο του ...Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σπεύσει να επισημάνει τις θεσμικές παραλήψεις.

Ωστόσο ό,τι έκανε το έκανε στα τυφλά διότι το Υπουργείο Αμυνας εδώ και 12 μήνες έχει μπλοκάρει κάθε πρόοδο όσον αφορά την νέα Δομή Δυνάμεων και δεν ξέρουν πόσες φρεγάτες - συνολικά, ως οροφή- θέλουν ... Έτσι πολλοί ναυταίοι υποστηρίζουν σε προσωπικό επίπεδο ότι όλα είναι ένα επικοινωνιακό παιγνίδι για να φαίνεται ότι κάτι ...κινείται γιαυτό και όλοι - μηδέ του Υπουργού εξαιρουμένου- αυτοσχεδιάζουν με ...φρεγάτες σαν ....επιτραπέζιο παιδικό παιγνίδι!

Θυμίζουμε ότι το κύριο επιχείρημα των αναλυτών που ''ανέδειξαν'' αυτό το σενάριο είναι ότι σε κανένα επίσημο κείμενο ή δήλωση των δυο Υπουργών Άμυνας κκ Παναγιωτόπουλου και Ντριάν, δεν υπάρχει η λέξη ''ενοίκιο''. ''ενοικιάζεται'' κλπ. Μόνο ο κ. Σ. Κεδίκογλου είπε περί ενοικιάσεως κάτι πριν μερικές ημέρες . Έκτοτε ΤΙΠΟΤΑ!

Πάντως οι δύο Υπουργοί Άμυνας ενώ απέφυγαν το ''ενοίκιο'' μίλησαν για συν εκμεταλλεύσεις μέσων ( όπλων), ''εναλλακτικές δυνατότητες συνεργιών ' με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης'' όπως και στην ''συμφωνία για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ε.Δ. στον τομέα των Ναυτικών Δυνάμεων (ειδικότερα των Φρεγατών)>>. Όλα γενικά - τίποτε ειδικό! Το πως, έστω περίπου ,θα γίνει αυτή η κάλυψη των αναγκών, άκρα του τάφου σιωπή! Κάτι που θα κάνει κάποια κοινή επιτροπή αλλά τι ...τίποτα.....

Οι μορφές της (πιθανής) αποστολής-συνέργειας

Τώρα ως προς την μορφή που ενδέχεται να έχει αυτή η ''ναυτική παρουσία'' - αν βέβαια το σενάριο έχει βάση- οι εκδοχές είναι πολλές .
Θα είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού - ένας φορέας που αναφέρθηκε ''απέξω απέξω'' από τους Υπουργούς;

Θα είναι κάτι σαν την Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη (Euromarfor ή EMF) που έγινε το 1995 ως Πολυεθνική Ναυτική Δύναμη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία για αεροναυτικές και αμφίβιες επιχειρήσεις, όπως ο θαλάσσιος έλεγχος, οι ανθρωπιστικές αποστολές κλπ;.

Θα είναι κάτι σαν την αντιπειρατική δύναμη που επιχειρεί στο Κέρας της Αφρικής;

Ή θα είναι μια Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αποστολής Άμυνας και Ασφάλειας,που είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτήσει και θα στείλει ανοιχτά της Γάζας το 2010 η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτική κ. Κάθριν Αστον ;

Ή θα είναι κάτι πιο καινούργιο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλία ''Pulling and Sharing'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προνοεί για διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες συνεργειών; Μάλιστα εδώ τις προσδιόρισαν, όπως δήλωσαν και οι δυο Υπουργοί Άμυνας , δίνοντας έμφαση στους τομείς τ ης θαλάσσιας επιτήρησης,της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης οπλικών συστημάτων!

Ή μπορεί να είναι - πάντα υπό την αίρεση να έχει βάση το σενάριο - και μια διμερής ελληνογαλλική Πρωτοβουλία με αιγίδα ΕΕ, που ίσως προσιδιάζει στην μορφή της ''ενοικιάσεως'' αλλά χωρίς χρήμα:Το ''αντάλλαγμα'' της ''εξυπηρέτησης'' θα είναι, όπως προαναφέραμε, η στρατηγική συμμετοχή της γαλλικής (ή ''ευρωπαϊκής'' ναυτικής δύναμης από φρεγάτες αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας κλπ) στον έλεγχο και την επιτήρηση ενεργειακών πεδίων και ενεργειακών οδών!.

Αυτά - χωρίς να έχουν τέλος τα σενάρια όσο το Υπουργείο και η κυβέρνηση επιλέγουν τις γενικολογίες ...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top