GuidePedia

0
BRICS

Απάντηση Πούτιν σε Δύση και συσπείρωση δυνάμεων με φόντο τον νέο ψυχρό πόλεμο…
Με επικεφαλής τον κινεζικό «Δράκο», οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής (BRICS) ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, με στόχο να αντιμετωπίσουν την χαμηλή – για τα δικά τους μέτρα – ανάπτυξη και την νομισματική αστάθεια. Βασικός στόχος τους είναι η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να περιορισθεί ο ρόλος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θεσμοί που δημιουργήθηκαν στο Μπρέτον Γουντς των ΗΠΑ το 1944 και τους οποίους κατηγορούν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Διμερείς συναντήσεις προηγήθηκαν της Συνόδου Κορυφής, με την συμφωνία που υπέγραψαν η Κίνα και η Βραζιλία να κλέβει το ενδιαφέρον. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα κατά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές τους – αφορούν όγκο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου, να μην διαταραχθούν οι οικονομικές σχέσεις τους εάν προκύψει μια νέα τραπεζική κρίση που θα ταράξει το διεθνές εμπόριο, το οποίο, ως γνωστόν, γίνεται κυρίως με δολάρια.
Η συμφωνία την οποία υπέγραψαν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα προστατεύσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Αλεξάντερ Τομπίνι, τη χώρα του και την Κίνα «σε περίπτωση που υπάρξει αναταραχή στις διεθνείς αγορές». Οι  εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφθασαν τα 75 δισ. δολάρια το 2012 και η νέα συμφωνία υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Πάντως οι πέντε χώρες BRICS φαίνεται ότι επηρεάζονται από τη διεθνή κρίση καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ τους κατά 5,5% το 2013, ελάχιστα υψηλότερη του 5,1% που ήταν το 2012. Κατά μέσον όρο, οι αναδυόμενες οικονομίες αναπτύσσονται 4% πιο γρήγορα από τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, δηλαδή με τον ίδιο ρυθμό που ίσχυε και πριν από την κρίση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top