GuidePedia

0

Την oργισμένη απάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσε η πρόταση του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου σύμφωνα με την οποία αν δεν μοιραστούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μόνη λύση είναι η διχοτόμηση του νησιού.

«Λύση ή διχοτόμηση», είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Star, η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού. «Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες», λέει και υποστηρίζει ότι «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση».

Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου σχετικά με την τουρκική πρόταση.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση έχει ως εξής:

«Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.

»Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και για αυτήν.

»Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί πρόσφατα στην Τουρκία ότι η Ρωσία ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας θέλει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, ο Νταβούτογλου λέει ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και όμως δεν έχουμε βάση στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτές. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν».

Άμεση και ξεκάθαρη απάντηση ήταν η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στις προτάσεις του Τούρκου ομολόγου του. «Σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας.
»Ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960.

»Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι Αποφάσεις του ΣΑ» αναφέρει ο ΥΠΕΞ σε απαντητική επιστολή.

«Δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί κανείς, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, συμπληρώνοντας:

«Η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι διαφωνεί με την πρόταση για τετραμερή «γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων. Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top