GuidePedia

0


Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ψήφιση σήμερα απόγευμα από την κυπριακή Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, μετά την χθεσινή απόφαση στην οποία κατέληξαν η κυπριακή κυβέρνηση και το Eurogroup .

Το νομοσχέδιο με τίτλο " Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013" προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75%για καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.


Οι ισορροπίες στη Βουλή είναι λεπτές. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση , ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός το Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Υπό το φώς των δραματικών εξελίξεων και ενόψει της έκτακτης συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής συνέρχεται στις 09.00 το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ και στις 10.30 η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Εξάλλου, 10.30 συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή των Οικολόγων και στις δώδεκα και τριάντα, μετά το μεσημέρι, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Ανδρος Κυπριανού δήλωσε ότι ζήτησε αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας όμως πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης πρόσθεσε πως «η εικόνα που σχηματίσαμε από την ενημέρωση του προέδρου είναι ότι, είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο πρόεδρος τους ενημέρωσε κατά πόσον το Eurogroup έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει τα 10 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εκείνος δεσμεύθηκε «ότι σε αυτή τη φάση θα δοθούν κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια». Ο γγ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πάντως εάν παρέμειναν ως έχουν οι όροι του μνημονίου σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία εφαρμόστηκε μία τέτοια δανειακή συμφωνία.
«Όταν γίνεται ο έλεγχος της υλοποίησης των προνοιών πάντα επιχειρεί η Τρόικα να επιβάλει νέους όρους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τις επιλογές που μας αφήνει η Τρόικα, δεν υπάρχουν λύσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο το κόμμα του νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για το γεγονός ότι η κατάληξη στο Eurogroup έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις προεκλογικές, όσο και τις πρώτες μετεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου και του ΔΗΣΥ .

Ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει «αυτό που έλεγε ως υποψήφιος και ως πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι αυτή η προσέγγιση κάποιων Ευρωπαίων ηγετών και κυβερνήσεων και του ΔΝΤ δεν είναι πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δείξουν και οι αντιδράσεις ενδεχομένως των αγορών».

Παράνομη η απόφαση

Η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με της αρχές τις έννοιας των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του κεκτημένου και τις αρχές που διέπουν την ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος, «μιλάμε για μια απόφαση που δεν αφορά εθελούσια προσφορά ή θυσία, αλλά εξαναγκασμό, δια του οποίου αφαιρείται ένα μέρος από την περιουσία του καθενός από εμάς».

«Δεν υπάρχει όργανο της ΕΕ, που είναι δυνατό να αποφασίσει κάτι, το οποίο συγκρούεται με αυτές τις έννοιες, οι οποίες είναι και πανανθρώπινες και είναι ένα μέρος που στηρίζουν το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ», επεσήμανε ο κος Αγγελίδης
.
Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στην περιουσία, άρα και στο κεφάλαιο σε μια τράπεζα, δεν είναι δυνατόν να στερείται από κάποιον με τέτοιες αποφάσεις, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, σημειώνοντας πως πουθενά αλλού δεν έχει εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο, διότι απλά επιτρέπεται να εφαρμοστεί.

«Είναι θέμα πλέον ατομικής ενέργειας του κάθε ενός από εμάς να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου και να ζητήσει να παραπεμφθεί το θέμα για γνωμάτευση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες προηγούμενες αποφάσεις για το τι σημαίνει περιουσία», υπέδειξε ο κ. Αγγελίδης.

Ποιοι γνώριζαν

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Μεταξύ των μέτρων που εισηγήθηκε ο κος Νεοφύτου περιλαμβάνονται η απόδοση ευθυνών «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».

Παράλληλα ο ίδιος προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμήκυνση των δανείων και μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Επιπρόσθετα, ο κος Νεοφύτου προτείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεων τους σε μετοχές.

Μία από τις ρυθμίσεις που προτείνει ο ίδιος αφορά και την επαναγορά από το κράτος—μέσω των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο—των μετοχών αυτών στην τιμή απόκτησης τους, με μια επί πλέον λογική απόδοση για όσα χρόνια θα τις έχουν οι καταθέτες στην κατοχή τους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top