GuidePedia

0
russian_bear

γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος
Νταβός, Ελβετία, 2008
- Το παρακάνετε όμως. Τους δίνετε ελπίδες ενώ ξέρουμε και οι δύο ότι δεν πρόκειται να περπατήσει.
- Αυτοί όμως δεν το ξέρουν αγαπητέ μου.
- Μας δημιουργείτε προβλήματα φίλε μου. Βάζετε εμπόδια. Τι «Αγωγούς» και αηδίες τους λέτε και τα χάφτουν;
- Το αν αυτοί πείθονται δεν είναι δικό μας θέμα καλέ μου φίλε.
- Σεργκέι, είπαμε. Εμείς 90 στην Ελλάδα εσείς 10. Γιατί δελεάζετε αυτούς τους αφελείς ενώ δεν πρόκειται να τους προσφέρετε αυτά που τους προτείνετε;
- Καλέ μου Νίκολας και στην Βουλγαρία είχαμε πει το αντίστροφο αλλά εσείς χωθήκατε. Γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο στην Ελλάδα;
- Πρώτον, άλλο Βουλγαρία, άλλο Ελλάδα. Εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό διαμέτρημα η κάθε μια. Δεύτερον, σας πιάσαμε στον ύπνο, μπορέσαμε και το κάναμε ενώ εσείς τώρα δεν μπορείτε. Τρίτον, γιατί δεν έχετε σκοπό να το κάνετε πράξη φίλε μου. Γι’ αυτό. Να το κάνετε κάπου αλλού που έχετε σκοπό πραγματικά να διεκδικήσετε είσοδό σας να το καταλάβω. Εδώ, απλά παίζετε. Δημιουργείτε «παρενοχλήσεις» για να «πάρετε κάτι άλλο».
- Πιθανόν αγαπητέ…Πιθανόν και όχι…
- Αφού ξέρετε πως στην Ελλάδα δεν πρόκειται να περπατήσει η είσοδός σας. Ούτε εμείς θα το επιτρέψουμε αν το παρακάνετε, αλλά ούτε κι εσείς έχετε σκοπό να το τραβήξετε, γιατί το κάνετε;
- Α, politics αγαπητέ μου.
- Επιμένω. Κάτι άλλο θέλετε, κάπου αλλού και «πιέζετε» στην Ελλάδα.
- Ας πούμε ότι θα μπορούσε να είναι και κάπως έτσι.
- Όπως;
- Ας πούμε Αρκτική για αρχή. Ή και Γροιλανδία. Ή Αφρική. Ειρηνικό. Μέση Ανατολή. Κι άλλα πολλά. Είμαστε ανοιχτοί να τα δούμε όλα. Είμαστε καλοί και συνεργάσιμοι άνθρωποι όπως ξέρετε καλέ μου Νίκολας.
- Κι αν απλώς δεν αντιδράσουμε Σεργκέι; Αν αντί να σας δώσουμε αυτά που εκβιάζετε τώρα, σας αφήσουμε να εκτεθείτε στην Ελλάδα; Μπορούμε απλά να καθίσουμε και να σας βλέπουμε να χαριεντίζεστε με τον Πρωθυπουργό τους μέχρι να φτάσετε στο τέρμα του θεάτρου σας και να φανεί ότι δεν τις εννοείτε τις προτάσεις σας για τον Αγωγό. Θα φανεί επίσης ότι ούτε με τις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού προς αυτούς θα γίνει τίποτα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα φίλε μου. Η εξωτερική σας πολιτική και η αξιοπιστία σας θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα παντού στον κόσμο. Θα αναδειχτεί η αφερεγγυότητά σας. Κι εντέλει η αδυναμία σας. Δεν έχετε δυναμώσει και τόσο πολύ για να «ανοίγεστε έτσι».
- Α, μη σκας γι’ αυτό Νίκολας. Αιώνες τώρα η Διπλωματία μας χειρίζεται τέτοια «μικροπροβλήματα» με επιτυχία. Σ΄ευχαριστώ πάντως που νοιάζεσαι για την υστεροφημία μας. Επειδή όμως κι εγώ νοιάζομαι για την δική σας εικόνα θα σου θυμίσω ότι οι Έλληνες έχουν πάρει πολύ ρωσικό αέρα στα πανιά τους και όσο δεν αντιδράτε – όπως λες, τόσο περισσότερο θα τους «φυσάμε αυτά τα πανιά». Η «πίεση» όλο και θ’ αυξάνει αγαπητέ μου. Έτσι είναι ο αέρας βλέπεις. Άμα φουντώσει ρέει ανεξέλεγκτα ο άτιμος όπου βρει, όλο και πιο δυναμωμένος. Κι αν πιάσει και πρίμα μάλιστα, μετά δεν σταματιέται.
- Θα το τραβήξετε λοιπόν;
- Μα…το τραβάμε ήδη αγαπητέ μου Νίκολας…το τραβάμε ήδη…δεν είδες με πόση θέρμη βλέπει ο Πρωθυπουργός τους τις προτάσεις μας και τις υποσχέσεις μας;
- Είναι απλά αφελείς. Δεν έχουμε παρά απλά να βγάλουμε στη δημοσιότητα με όλα μας τα μέσα και την κατάλληλη επικοινωνιακή ένταση το ποιά είναι η πραγματική σας μακροπρόθεσμη ιστορική – επίβουλη – στάση απέναντι στην Ελλάδα. Θα σας μισήσουν ύστερα Σεργκέι. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν τον πραγματικό σας ρόλο απέναντί τους. Ενώ αν μείνει έτσι, με την καλή εικόνα που έχουν για σας, ε, όλο και «κάτι τσιμπάτε» κάθε τόσο απ’ αυτούς. Με την δική μας συμφωνία σου θυμίζω. Που κάνουμε – όταν θέλουμε, στο ξαναθυμίζω – ότι «δεν βλέπουμε».
- Δεν θα το κάνετε όμως αγαπητέ μου Νίκολας. Γιατί όπως ξέρεις φίλε μου οι «πάσες» είναι για να «απαντιώνται». Θα ήταν πολύ δυσάρεστο να αναγκαστούμε να βγάλουμε μετά κι εμείς στην δημοσιότητα όλα αυτά τα αίσχη που έχετε κάνει εις βάρος τους στα παρασκήνια τόσες δεκαετίες. Τι θα έλεγες αν για αρχή ας πούμε δημοσιεύαμε τα απόρρητα αρχεία μας για την Κύπρο και το ρόλο σας σ’ αυτό διαχρονικά ή το πόσους και ποιούς Έλληνες πολιτικούς εξαγοράσατε επί δεκαετίες και με τι ανταλλάγματα; Ή για το πως διαλύσατε την βιομηχανία τους, την αγροτική τους παραγωγή, την οικονομία τους, το πως τους ρίξατε στην κρίση; Θες να συνεχίσω αγαπητέ μου φίλε;
- Οφείλω να ομολογήσω ότι θα μπλέκαμε όλοι σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις…
- Ω, ναι…οι Έλληνες θα εκνευρίζονταν…η εσωτερική τους «πολιτική αρμονία» θα διαταράσσονταν….άγνωστο τι δυνάμεις θα επικρατούσαν…και μια ένοπλη κρίση στην Ελλάδα θα μεταφέρονταν σαν φυτίλι παντού στην περιοχή…ενώ τώρα την ελέγχετε εσείς αυτή την παρούσα κρίση…την πάτε όπου θέλετε…αντιθέτως, εκείνη η ανεξέλεγκτη κρίση που θα δυναμίτιζε τα θεμέλια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μάντεψε ποιόν θα βόλευε Νίκολας….
- ΟΚ, ΟΚ….το εμπέδωσα….τι θέλεις;
- Μακριά από την Μ. Ανατολή, από την Αφρική, από την Αρκτική, από την εγγύς και άπω Ανατολή…πως σου φαίνονται αυτά για αρχή; Θες να συνεχίσω;
- Χαχα…καλό…αλλά ευσεβείς πόθοι…σοβαρέψου…σ’ ακούω τώρα…πιο λογικά…
- Ω, μα αρκεί που υπάρχει η διάθεση συνεργασίας καλέ μου Νίκολας…τα υπόλοιπα θα τα βρούνε οι υπηρεσίες μας…
- Και πως ξέρουμε ότι θα βγείτε από το παιγνίδι της Ελλάδας;
- Μα…δεν θα το ξέρετε αγαπητέ μου…θα παραμείνουμε στην Ελλάδα…σιωπηρά, εν υπνώσει…όπως πάντα…θα τους «κρεμάσουμε» τους Έλληνες στο θέμα του αγωγού αμέσως με το που θα λάβουμε εγγυήσεις για κάποια από τα παραπάνω ζητήματα…βεβαίως δεν είναι και τόσο απλό…πρέπει να διατηρήσουμε και την υστεροφημία μας στην Ελλάδα…
- Τι εννοείς;
- Ε, δεν γίνεται να φορτωθούμε εμείς αυτό το «κρέμασμα»…
- Καταλαβαίνω…καλώς, θα το φορτωθούν οι Έλληνες…άλλωστε, ταιριάζει και με τον δικό μας «σχεδιασμό»…
- Δηλαδή;
- Δηλαδή, δεν μπορεί να βγαίνει ο κάθε μικρός υποτακτικός μας να σηκώνει κεφάλι και να παίζει με τον αντίπαλο δείχνοντας ανυπακοή. Γίνεται κακό παράδειγμα και για την δική του κοινωνία αλλά και για τους υπόλοιπους «μικρούς» σε άλλες χώρες. Αλίμονο αν αρχίσουν όλοι να μας δείχνουν απείθεια και να κάνουν παιγνίδι πότε με σένα, πότε με την Κίνα και πότε να παριστάνουν τους ανεξάρτητους.
- Χαχαχα….σωστός. Μου θυμίζεις τον Μέτερνιχ και την Ιερά Συμμαχία όταν δεν αποδέχονταν την Ελληνική Επανάσταση κατά του Σουλτάνου για να μην γίνουν παράδειγμα στους υπόλοιπους της Ευρώπης και ξεσηκωθούν όλοι…
- Ακριβώς…και που τα κάνατε θάλασσα εσείς τότε αν θυμάμαι καλά με τον Τσάρο σας…τους υποστηρίξατε…
- Ααα, Πολιτική Νίκολας…Πολιτική…εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα…
- Σωστάααα…
- Άλλωστε, κι εσείς αυτό δεν κοιτάξατε τότε; Εξ’ όσων γνωρίζω, αντί ν’ αναγνωρίσετε την Επαναστατική Κυβέρνησή τους κάνατε τα γλυκά μάτια στον Σουλτάνο…εναντίον μας δε….
- Πολιτική, Σεργκέι…Πολιτική, όπως είπες κι εσύ…
- Σωστάαα….για πες μου λοιπόν τι λέει ο σχεδιασμός σας για να απεμπλακούμε απ’ αυτή την υπόθεση τώρα.
- Θα ξεσπάσουν σφοδρές πολιτικοκοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα «καεί» από τα επεισόδια. Θ’ αφήσουμε να «διαρρεύσει» η «συμμετοχή ξένων δυνάμεων» στις «ταραχές». Θα το «πιάσουν το μήνυμα». Οι «πάντες». Ένθεν κι ένθεν. Η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή απ’ το να παραιτηθεί…εσείς απλά μείνετε εκτός παιγνιδιού κι αφήστε εμάς να το χειριστούμε.
- Καλά…κι εμείς πως θα διασφαλίσουμε την υστεροφημία μας εκεί; Πως θα φανεί ότι δεν τους κρεμάσαμε αλλά ότι αυτοί είναι που «έκαναν πίσω»;
- Απλά θα γίνει αυτό ακριβώς που είπες. Θ’ αντιληφθούν – με λίγη «βοήθεια» και από εμάς ότι οι «νέοι επίδοξοι φίλοι τους»  τους «κρέμασαν» – και θα κάνουν πίσω οι Έλληνες από την συμφωνία σας. Χωρίς να πουν κουβέντα δημόσια για το «κρέμασμά» τους από εσάς.
- Και πως θα γίνει αυτό; μόνο με τις αναταραχές;
- Όχι. Θα αφεθεί να διαρρεύσει ότι υπήρξε «πολλαπλή εγκληματική ενέργεια» κατά του Πρωθυπουργού τους. Και γι’ αυτό παραιτείται. Έτσι κανείς «μικρός» δεν θα ξανατολμήσει διεθνώς να σηκώσει κεφάλι αψηφώντας μας και να τρέχει να ερωτοτροπεί μαζί σου ή με άλλον.
- Κι εμείς;
- Εσείς θα «στηρίξετε» επικοινωνιακά αυτές τις «φήμες». Θα τις «αναδείξετε». Θα τους «προσδώσετε αξιοπιστία». Θα συμβάλλετε στην «αδρή σκιαγράφησή τους» και «εμπέδωσή» τους στην Κοινή Γνώμη. Πχ απαγωγή ατόμων του οικογενειακού του περιβάλλοντος ή απόπειρα δολοφονίας του. Διαρρεύστε, ας πούμε, ότι χάρη σε σας δεν υλοποιήθηκαν αυτές οι «εγκληματικές ενέργειες». Έτσι θα γίνετε και ήρωες από πάνω.
- Κι εσείς; Θα αποδεχτείτε δημόσια κάτι τέτοιο;
- Εμείς ούτε θα επιβεβαιώσουμε ούτε και θα διαψεύσουμε τίποτα. Όπως ξέρεις, στις «γκρίζες επιχειρήσεις» μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχει η «ρευστότητα της φημολογίας» και τα «επικοινωνιακά απόνερά» της παρά μια σαφής «τοποθέτηση».
- Με εντυπωσιάζεις Νίκολας. Είστε όντως διατεθειμένοι να φτάσετε ως «εκεί»;… τον Ηγέτη μιας χώρας μέλος της ΕΕ;
- Μας ζορίσατε πολύ Σεργκέι. Και πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος με «δραστικά μέτρα». Αν και το θέμα όπως ξέρεις, δεν είναι μέχρι που είμαστε εμείς διατεθειμένοι να φτάσουμε, αλλά να πειστούν οι πάντες ότι είμαστε όντως διατεθειμένοι να πράξουμε ότι απαιτηθεί προκειμένου να διασφαλίσουμε τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα. Κι εκεί θα βοηθήσεις εσύ. Επιβεβαιώνοντας τις φήμες και παριστάνοντας τον Ήρωα που έσωσε την κατάσταση.
- Κατάλαβα. Ενώ εμείς θα ηρωοποιούμαστε ως οι «Σωτήρες» τους, την ίδια στιγμή εσείς θα φαίνεστε έμμεσα (πλην αναποδείκτως) «αρκούντως αδίστακτοι» ώστε ουδείς από τους «υποτακτικούς» σας να μην διανοηθεί να σας «δοκιμάσει» ξανά.
- Ακριβώς φίλε μου. Ακριβώς.
- Αριστοτεχνικό θα έλεγα. Και ταυτόχρονα ικανοποιεί και το τρίτο σκέλος. Τους Έλληνες. Τους δίνει «αξιοπρεπή» τρόπο «εξόδου από την δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Μια «αξιοπρεπή δραματική απεμπλοκή» γεμάτη από μυθιστορηματικό μυστήριο. Πάντα στα χολιγουντιανά ήσασταν πρώτοι, οφείλω να πω.
- Α, κι εσείς δεν πάτε πίσω. Πως τα καταφέρνετε και βγαίνετε πάντα λάδι και μεις οι «κακοί» είναι απίστευτο.
- Θα εμπλακεί η δικαιοσύνη τους. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;
- Ε, και; Από πότε ανησυχούμε με κάτι τέτοια; Θα έχουν ν’ ασχολούνται – δήθεν – για χρόνια, ώστε να έχουν και κάτι να παρουσιάσουν στην κοινή τους γνώμη και στο εκλογικό τους κοινό,  μέχρι που δεν θα βρουν τίποτα, θ’ αλλάξουν και οι πολιτικοκοινωνικές καταστάσεις, θα αποφορτιστεί και θα ξεχαστεί το θέμα, θα θαφτεί από χίλιες δυό άλλες επικαιρότητες,  ώσπου θα εγκαταλειφθεί το ζήτημα και η έρευνα. Θα μπει στο αρχείο ως συνήθως. Πάντα έτσι δεν γίνονταν;
- Σωστά….άλλο ένα παιγνίδι…μέχρι να βγει κανένας ανόητος δικός σας πάλι με τίποτα wikileaks και να διαδώσει τα πάντα….
- Ωχ καλά τώρα…θα διαδώσουμε κι εμείς άλλα είκοσι σενάρια και θα μετατραπεί σε μια ακόμη συνωμοσιολογία…δώσε τροφή στον πληθυσμό για να έχει ν’ ασχολείται και να φεύγει το μυαλό του σε χίλιες δυό κατευθύνσεις ώστε να μην μπορεί να εστιάσει στο προφανές φίλε μου…
- Ναι, βέβαια…η Θεά της Χειραγώγησης…
- Άλλωστε, από τους πρώτους διδάξαντες ήταν η χώρα σου φίλε μου στη σύγχρονη ιστορία…
- Σωστά…είχαμε βλέπεις καλούς δασκάλους το Μεσαίωνα…και τι ειρωνεία της μοίρας! αυτούς που τώρα έχουν μετατραπεί σε θύματα…
- Έτσι είναι η ιστορία φίλε μου…απ’ τα ψηλά στα χαμηλά…
- Αυτό συμπεριλαμβάνει κι εμάς Νίκολας;
- Μα αυτό επεξεργαζόμαστε αγαπητέ μου…το να «μη μας συμπεριλάβει»….
- Αυτά έλεγαν κι αυτοί αγαπητέ μου πριν μερικούς αιώνες…αλλά κατέληξαν γιουσουφάκια των τούρκων…
- Άλλαξαν οι καιροί φίλε μου…
- Κι αυτό το έλεγαν…όπως και τα επόμενα…που σκέπτεσαι να πεις…
- Συ είπας…οπότε μην πολυπαίζετε μαζί τους…άσε εμάς να τους κρατάμε απασχολημένους…προτού γίνουν επικίνδυνοι ξανά πριν καλά καλά το καταλάβουμε….
- Η Κοινή Γνώμη τους θα το φάει…οι Υπηρεσίες τους όμως και οι θεσμικοί τους ηγέτες όχι…θα καταλάβουν πολύ καλά «τι παίχτηκε μεταξύ μας»…
- Κι από πότε σας νοιάζει η γνώμη αυτών;
- Σωστά…σωστά…και που θα καταλάβουν τι παίχτηκε δεν πρόκειται να μιλήσουν ποτέ…άλλο ένα «γκρίζο μυστικό» κρυμμένο πίσω από την κουρτίνα της Αόρατης Πολιτικής των Ισχυρών την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι «Μικροί»…
- Ακριβώς…ο παροιμιώδης Λυρισμός της Φυλής σου το έθεσε εξαιρετικά εύστοχα….το πιο πιθανό είναι πως ο Πρωθυπουργός τους δεν θα ξανασχοληθεί ποτέ με την Πολιτική…για να μην πω ότι θα παραμείνει στο περιθώριο χωρίς να βγάλει ποτέ ξανά ούτε μια λέξη απ’ το στόμα του…και να μιλήσει άλλωστε γι’ αυτά, ποιός θα τον πιστέψει; Θα γελοιοποιηθεί…θα τον αποκαλέσουν «μυθομανή» και «συνωμοσιολόγο»….αλλά κι αν τον πιστέψουν, θα θεωρηθεί «δειλός» που τρόμαξε από τις απειλές και το έσκασε…

(Μυθοπλασία…τι άλλο θα μπορούσε να είναι άλλωστε;)

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top