GuidePedia

0

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ
Στην απόρριψη του δόγματος «ανήκουμε στη Δύση», στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα με επίκεντρο την ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην αποδέσμευση από τις εξαρτήσεις της τρόικας αναφέρεται ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος (φώτο), μιλώντας στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία».
Ο Κώστας Ησυχος χαρακτηρίζει «ιστορική οπισθοδρόμηση» την εκλογή του Ν. Αναστασιάδη, γεγονός που, όπως σημειώνει, γεννά κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εάν η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση επιλέξει την ένταξη της νήσου στο ΝΑΤΟ. Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στη διαμάχη Ισραήλ και αραβικού κόσμου, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να μετατραπεί η χώρα μας σε «προγεφύρωμα» του Ισραήλ.
Σχετικά με την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποδίδει τη σημασία που πρέπει στα εθνικά θέματα, ο κ. Ησυχος απαντά ότι οι κατηγορίες αυτές προέρχονται από τους ίδιους που έχουν παραδώσει τη χώρα στους πιστωτές, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποικία χρέους.


- Εχετε δηλώσει ότι η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες θέσεις για κήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική με αδιέξοδες και επικίνδυνες πτυχές. Τι αντιπροτείνετε;

Η κριτική μας στην κυβέρνηση είναι τεκμηριωμένη και βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα από το χθες έως το σήμερα. Η χώρα μας, από τη συμφωνία του ΟΗΕ της συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, το 1982, και την επικύρωση από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, το 1996, δεν προχώρησε σε διαπραγματεύσεις ουσιαστικές και αποτελεσματικές με καμία γειτονική χώρα.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδείχθηκαν αναξιόπιστες και αναποτελεσματικές στο να υπερασπίσουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Επένδυσαν με τεράστιο αρνητικό κόστος στα εθνικά θέματα, από το «Ευχαριστώ τις ΗΠΑ» στην κρίση των Ιμίων έως το «Βυθίσατε το Χόρα». Παρέμειναν όμηροι, με πελατειακές σχέσεις σε λογικές «ψυχρού πολέμου», με διπλωματική ανεπάρκεια, έλλειψη διεθνών συμμαχιών εντός και εκτός Ευρώπης και σπασμωδικές κινήσεις.
Η υπόθεση ΑΟΖ είναι πολύ σοβαρή, σύνθετη και σημαντική για να γίνουν πολιτικά «παίγνια». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική της χώρας, βασισμένη σε αυτό που ονομάζουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ανάγνωση και ανάλυση του σημερινού πολυπολικού κόσμου. Απόρριψη του δόγματος «ανήκουμε στη Δύση».


- Μήπως όμως η απόρριψη αυτού του δόγματος οδηγεί τη χώρα σε διεθνή απομονωτισμό;

Αντιθέτως. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει ενεργειακούς εταίρους που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Με σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να μετατραπεί σε σημαντική χώρα-κόμβο διακομιδής φυσικού αερίου και πετρελαίου, με σημαντικό και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο.
Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των όποιων αποθεμάτων ενεργειακού πλούτου, ακόμα και ορυκτού πλούτου, πρέπει να βασίζεται στο δημόσιο και λαϊκό συμφέρον. Η σημερινή «τροϊκανή» εξάρτηση και η λεηλασία της χώρας δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την πραγματική οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Το μοντέλο αξιοποίησης των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων πρέπει να διασφαλίσει τις επόμενες γενιές. Αλλιώς, μπορούμε να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα με φυσικό πλούτο προς όφελος των πολυεθνικών και των πιστωτών μας, με ένα λαό εξαθλιωμένο.


- Αρκεί μόνον ο διάλογος με την τουρκική πλευρά για την επίλυση του θέματος;

Οχι. Ολες οι διμερείς διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η διεθνοποίηση των όποιων προβλημάτων είναι επιβεβλημένη. Ο διεθνής συσχετισμός προς όφελος της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και στον ΟΗΕ είναι σημαντικό στοιχείο, ώστε να μην υποπέσει η Τουρκία στη «διπλωματία των κανονιοφόρων». Εμείς πρέπει να διαθέτουμε διπλωματική επάρκεια και οξυδέρκεια, συναίνεση και αποφασιστικότητα και, βεβαίως, αμυντική αποτρεπτική θωράκιση.

- Εκφράζετε την ανησυχία ότι Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να γίνουν «δορυφόροι» του Ισραήλ. Δεν συμμερίζεστε την άποψη ότι στην παρούσα δυσμενή συγκυρία η χώρα χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες, σαν αυτή με το Ισραήλ;

Ο εχθρός του εχθρού μου δεν συνεπάγεται ότι είναι και φίλος μου. Δεν συμμεριζόμαστε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αμυντικές συνεργασίες με το Ισραήλ. Μένει να διαπιστώσει κανείς εάν οι συγκυριακές διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ως «ανταγωνιστικών» περιφερειακών δυνάμεων έχουν και στρατηγικό βάθος ή απλώς σχετίζονται με το μοίρασμα του ρόλου τους στην περιοχή. Εξάλλου η Ελλάδα δεν πρέπει να ενταχθεί στην επικίνδυνη διαμάχη Ισραήλ και αραβικού κόσμου, μετατρέποντάς τη σε «προγεφύρωμα» του Ισραήλ, γεγονός που σημαίνει καταστρεπτικές συνέπειες και ανυπολόγιστο κόστος για το λαό μας και την ειρήνη.
Αλλωστε δεν μπορούμε να διεκδικούμε το διεθνές δίκαιο ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε σύμμαχοι με μια χώρα που το καταπατά διαρκώς και χαρακτηρίζεται «διεθνής ταραξίας». Οι σχέσεις με το Ισραήλ πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και ταυτόχρονα η Ελλάδα να στηρίζει το δικαίωμα του λαού του Ισραήλ για ειρήνη όπως και του παλαιστινιακού λαού για μια ανεξάρτητη και ειρηνική πατρίδα στα σύνορα του 1967 και των αποφάσεων του ΟΗΕ.


- Πώς βλέπετε να επηρεάζει τον εθνικό χώρο η εκλογή Αναστασιάδη στην Κύπρο;

Πρόκειται για ιστορική οπισθοδρόμηση. Η Κύπρος κινδυνεύει να απολέσει την κυριαρχία της στη «μέγκενη» της τροϊκανής εξάρτησης. Εάν η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση επιλέξει την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και την παράδοση του φυσικού της πλούτου στους πιστωτές της, τότε να είμαστε σίγουροι ότι οι συμφορές θα περιλαμβάνουν και τη χώρα μας αλλά και τη γενικότερη περιοχή.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος του κυπριακού λαού, η αφαίρεση της κυριαρχίας της Κύπρου από επίδοξους κηδεμόνες πρέπει να αντιμετωπιστούν με μαζικούς ειρηνικούς αγώνες και με την αλληλεγγύη του λαού μας.


- Τι απαντάτε όταν σας θέτουν υπόψη ότι τα εθνικά θέματα είναι χαμηλής προτεραιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κάθε άλλο. Εμείς εντάσσουμε τα εθνικά θέματα σε μια διαφορετική οπτική από τα κόμματα του αστικού μπλοκ. Τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για εξωτερική μικροπολιτική.
Η δική μας αντιπρόταση διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τη μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή αλλά και τα ταξικά συμφέροντα του λαού μας από τη σκοπιά της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας με τη διασφάλιση της θέσης της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον ως μιας χώρας με σταθερότητα, προσηλωμένη στην ειρήνη και στο διεθνές δίκαιο, η οποία διαθέτει ισχυρούς φίλους σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εντός και εκτός Ευρώπης.
Αυτοί μου μας κατηγορούν στο θέμα αυτό αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν διαθέτουν ίχνος αυτογνωσίας όταν έχουν παραδώσει τη χώρα στους πιστωτές μας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «αποικία χρέους».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top