GuidePedia

0

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΗΠΑ
Αναδιπλώνεται η Ουάσιγκτον στην απόφασή της να προχωρήσει στην έναρξη υλοποίησης εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, σε μια υπόθεση όπου είχε συναντήσει την εντονότατη αντίδραση της Μόσχας.
Πιο συγκεκριμένα ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel ανακοίνωσε εχθές πως αναβάλλει  την τελική και 4η φάση της ανάπτυξης των ανιπυραυλικών συστημάτων στο πλαίσιο της ασπίδας κατά βαλλιστικών πυραύλων εξαιτίας όπως είπε «προβλημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του συστήματος αλλά και προβλημάτων στην χρηματοδότηση του προγράμματος».
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήδη τα πρώτα συστήματα εκτοξευτών θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί στην Πολωνία για την αντιμετώπιση βαλλιστικών βλημάτων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.
Η αναβολή της τέταρτης και τελικής φάσης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Σταδιακής Προσέγγισης Προσαρμογής (EPAA) όπως ονομάζεται το πρόγραμμα ανακοινώθηκε σχεδόν «αθόρυβα» και «συγκεκαλυμμένα» σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Έτσι ο Hagel είπε πως και προκειμένου να προχωρήσει το αμερικανικό Πεντάγωνο στην εγκατάσταση 14 αντιβαλλιστικών συστημάτων εδάφους GBI (Ground-Based Interceptors) στην Αλάσκα μέχρι το 2017 για την αντιμετώπιση του κινδύνου της βορειοκορεατικής βαλλιστικής απειλής το πρόγραμμα SM-3 IIB το οποίο περιελάμβανε τοποθέτηση επίγειων εκτοξευτών του ναυτικού βλήματος Standard με αρχή από την Πολωνία πρόκειται να «αναπροσαρμοστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ο σκοπός του προγράμματος EPAA ήταν να δράσει επιπρόσθετα  στα ήδη συστήματα GBI που προστατεύουν τις ΗΠΑ από απειλές που προέρχονται από την Μέση Ανατολή. Το χρονοδιάγραμμα για την τέταρτη φάση ανάπτυξης της ασπίδας  μετακυλίεται για το 2022 τουλάχιστον εξαιτίας περιορισμών χρηματοδότησης από το Κογκρέσο» είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας για να συνεχίσει: .
«Με την ανακατανομή πόρων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση επιπλέον εκτοξευτών GBI στην Αλάσκα, όπως και με την ωρίμανση της τεχνολογίας στα κατευθυνόμενες κεφαλές κρούσης οι οποίες θα βελτιώσουν τις δυνατότητες των GBI και άλλων εκδόσεων των SM-3 θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την προστασία της Ευρώπης από τους πυραύλους του Ιράν πιο σύντομα ενώ θα παρέχουμε προστασία των ΗΠΑ από την απειλή της Βόρειας Κορέας».
Ο Hagel υποσχέθηκε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δεν θα δουν κάποια διαφορά στο επίπεδο προστασίας καθώς οι τρεις πρώτες φάσεις της «ασπίδας» θα πραγματοποιηθούν κανονικά όπως έχει σχεδιαστεί μέχρι το 2018.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω με έμφαση την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική άμυνα. Αυτή η δέσμευση παραμένει αμετάβλητη», κατέληξε ο Hagel.
Η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη μέχρι στιγμής περιέχει την εγκατάσταση ενός αντιβαλλιστικού ραντάρ TPY-2 στην Μαλάτια της Ν.Α. Τουρκίας και την μόνιμη παρουσία στην Ν.Α. Μεσόγειο ενός καταδρομικού κλάσης Ticonderoga (USS Monterey) εξοπλισμένο με βλήματα SM-3block IA με το αρχηγείο. Η φάση ΙΙ προβλέπει την εγκατάσταση στην Ρουμανία μιας επίγειας  εγκατάστασης Αegis Ashore  5.0 με βλήματα SM-3block IB, μέχρι το 2015 και η τρίτη φάση την εγκατάσταση μιας παρόμοιας βάσης στην Πολωνία με βελτιωμένα βλήματα SM-3 Block IIA μέχρι το 2018. Η τέταρτη φάση –η οποία και αναβλήθηκε- περιελάμβανε την ανάπτυξη του πλέον εξελιγμένου βλήματος του SM-3block IIB σε Ρουμανία και Πολωνία.
Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές στις ΗΠΑ η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσει την ανάπτυξη της φάσης 4 μπορεί να οδηγήσει στο ενδεχόμενο της επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς η αντίθεση της Ρωσίας σε αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρές τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η επίγεια; εγκατάσταση του συστήματος Aegis Ashore που πρόκειται να τοποθετηθεί σε Πολωνία και Ρουμανία
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top