GuidePedia

0
Picture 0 for Η Αίγυπτος, η Τουρκία και η ελληνική ΑΟΖ

To Κάιρο καλεί την Κύπρο και την Τουρκία να συνάψουν νέα συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ κάθε χώρας, αποκλείοντας ωστόσο την Ελλάδα και τη συνάφεια του Καστελόριζου.
Στο σημείωμά μας της 15ης Ιανουαρίου, με αφορμή τις διοχετευθείσες πληροφορίες περί ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις, που δυστυχώς μας δικαιώνουν. Είχαμε σημειώσει, ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να αποτελεί εργαλείο επικοινωνιακής πολιτικής.
Πολύ περισσότερο, τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να ενταχθούν στις συνήθεις κοινοβουλευτικές συγκρούσεις, ούτε βέβαια να επιτραπεί στους έχοντες συμφέρον να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Επειδή κυκλοφορούν φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι υπάρχουν «εθνικοί εργολάβοι» που πιέζουν την κυβέρνηση να ανακηρύξει αμέσως την ΑΟΖ, με το επιχείρημα ότι «η Κύπρος που το έπραξε, δεν έπαθε τίποτε».
Μεταξύ άλλων, είχαμε διατυπώσει και την απορία μας αν εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη και των χωρών -Αιγύπτου, Λιβύης-, οι οποίες επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την Άγκυρα. Και ήρθε εχθές η είδηση που μας προσγείωσε και δημοσιεύθηκε στη Voria.gr. Ότι στην αιγυπτιακή Βουλή έγινε συζήτηση για την ακύρωση της συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, όπως δημοσίευσε το αραβικό πρακτορείο «Μένα».
Στην εφημερίδα "Το Εθνος" γράφηκε ότι το Κάιρο καλεί την Κύπρο και την Τουρκία να συνάψουν νέα συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ κάθε χώρας, αποκλείοντας ωστόσο την Ελλάδα και τη συνάφεια του Καστελόριζου.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ κ. Κασουλίδης, μας διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε τέθηκε εν αμφιβόλω, η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, από πλευράς της επίσημης κυβέρνησης της Αιγύπτου, και ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια είδηση του «Μένα» και αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή της Αιγύπτου.
Είπε την αλήθεια η διπλωματική γλώσσα του κ. Κασουλίδη, ότι δεν τέθηκε θέμα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Πώς μπορούσε να τεθεί, αφού προχθές συζητήθηκε το νομοσχέδιο; Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει την Ελλάδα, είναι ότι η Αίγυπτος αναγνωρίζει ΑΟΖ στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα.
Αποδέχεται δηλαδή πλήρως τις τουρκικές θέσεις. Όμως, ο κ. Αβραμόπουλος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο, δήλωσε αισιόδοξος (θα έκανε ίσως τις δηλώσεις σε εν μέσω δεξίωσης).
Αλλά, επιβάλλεται να προσεχθεί η ασιατική πονηρία των Τούρκων πολιτικών, όπως εκδηλώθηκε με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν.
Κατ’ αρχήν, αποκαλύπτεται ότι η Άγκυρα παρατείνει κατά τρία χρόνια τις άδειες ερευνών της τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) στην ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκονται εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά όπως υποστηρίζουν αυτοί είναι «τουρκικής δικαιοδοσίας». Πρόκειται για περιοχές από το Καστελόριζο και μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ, αυτές που η ελληνική πλευρά κατέθεσε, υποτίθεται, με ρηματική διακήρυξη στον ΟΗΕ για να απαγορεύσει στους Τούρκους να κάνουν έρευνες. Η προκλητική αυτή κίνηση των Τούρκων, δημοσιεύτηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Προσέξτε τώρα, την πονηρή δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ: «Η Άγκυρα είπε στην Αθήνα πως δεν έχει πρόθεση να διενεργήσει έρευνες στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα ως αφορμή για τη δημιουργία έντασης, αλλά ως αφορμή για ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα δούμε εάν και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή».
Πρώτον, η θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών είναι το Αιγαίο. Άρα ανατολικά του Καστελόριζου μπορεί να κάνει έρευνες. Δεύτερον, δεν θα κάνει η Τουρκία έρευνες στο Αιγαίο, αλλά δεν θα επιτρέψει να κάνουμε κι εμείς. Όπως είπε, θα αποφύγει την ένταση η Τουρκία, αλλά «θα δούμε εάν και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή». Οι «άλλες χώρες» είμαστε εμείς.
Επιμύθιο: Μπορεί ο ελληνικός στρατός να εγγυηθεί την ασφάλεια των ερευνών; Αν ναι, κάντε τις. Αν όχι, μη παραπλανάτε τον λαό. Η ενέργεια για τις αδύναμες χώρες είναι κατάρα, δεν είναι ευλογία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top