GuidePedia

0

Συγκεκριμένα κέντρα μέσα στις ΗΠΑ ξαναχτυπούν την Ελλάδα. Ναυαρχίδα της επίθεσης αυτή τη φορά η γνωστή ''Wall Street Journal'', η οποία συναγωνiζόμενη σε φιλοτουρκισμό τη ''Hurriyet'' γράφει όσα ούτε στην Άγκυρα δεν λένε ανοιχτά: Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδος σε ένα μεγάλο θαλάσσιο χώρο αμφισβητούμενων υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Και συνεχίζει τονίζοντας πως η χρεωμένη Ελλάδα ελπίζει να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ένα σχέδιο που κινδυνεύει (κάτι μας θυμίζει...) να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία...
Όπως τονίζεται στο κείμενο, τις τελευταίες εβδομάδες ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει σειρά δημοσίων δηλώσεων –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- παραπέμποντας σε μια παλαιά συνθήκη δύο τουλάχιστον δεκαετιών που της παρέχει αυτά τα δικαιώματα, που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε διεκδικήσει.
Η Ελλάδα προχωρά με προσοχή για να αποφύγει την αντιπαράθεση και χρησιμοποιεί διαδικασίες του ΟΗΕ για να οικοδομήσει σταδιακά το επιχείρημά της, μας λέει η ''Wall Street Journal'' και συνεχίζει με τα εξής ενδιαφέροντα:
''Η Αθήνα επίσης έχει επενδύσει στη στήριξη άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και επιταχύνει μια διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη. Ο στόχος των Ελλήνων είναι σαφής: Θέλουν τη διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης των 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τη χώρα, βασίζοντας τις αξιώσεις τους στο γεγονός ότι έχουν υπογράψει τη συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας, και η Τουρκία δεν το έχει κάνει. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα, η οποία δηλώνει πως αυτοί οι πόροι ανήκουν στην Τουρκία και προειδοποιεί εδώ και 20 χρόνια περίπου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για νέα οριοθέτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, κάνει λόγο για περαιτέρω διάλογο. Για την Ελλάδα, αυτά που διακυβεύονται είναι τεράστια. Περίπου 100 δισ. ευρώ σε υποθαλάσσια αποθέματα υδρογοναθράκων –εάν αποδειχθούν- θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της χώρας και να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό προμηθευτή στην Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία''.
Δεν θσ μείνουμε στα ανάξια σχολιασμού περί εδαφικών διεκδικήσεων της Ελλάδος. Δεν ξέραμε πως ''διεκδικούμε'' όσα αναφαίρετα και βάσει του Διεθνούς Δικαίου μας ανήκουν. Επισημαίνουμε απλώς, πως τέτοια δημοσιεύματα, που επηρεάζουν την αμερικανική κοινή γνώμη κάνοντας opinion making ως αποτέλεσμα γερού lobbying, είναι πληρωμένα. Έμμεσα ή και άμεσα. Μήπως είναι ώρα κάποιοι βαθιά κοιμώμενοι και νυχτωμένοι να ξυπνήσουν; Και να αποκρούσουν την τουρκική προπαγάνδα στα ίσα, με τα ίδια μέσα και μεθόδους;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top