GuidePedia

0

Θα μπορούσε να είναι η είδηση της εβδομάδας. «Ο Φρανσουά Ολάντ … ξύπνησε». Αφού είδε τη δημοτικότητά του να είναι χαμηλότερη κι από εκείνη του… σοφέρ του, κι αφού παρακολούθησε τη Μέρκελ να κάνει… παρέλαση στην Ευρώπη με αφορμή το κυπριακό, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να γίνει ξανά… τίγρης.
Αν και κάπως αργά θυμήθηκε να εξαπολύσει επίθεση τις πολιτικές λιτότητας αφού μέχρι στιγμής ο ίδιος και η γαλλική πολιτική εμφανίζεται να είναι «σκυλάκι» του Βερολίνου. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Μοσκοβισί επιτέθηκε στην Κύπρο και την απαξίωσε με απίστευτο τρόπο συμπαρατασσόμενος με τον Σόιμπλε.
Ο Ολάντ σε συνέντευξή του στο κανάλι France 2 προσπάθησε να δείξει ότι είναι κι αυτός εδώ κι ότι δεν είναι ο «αόρατος πρόεδρος» όπως τον κοροϊδεύουν στη χώρα του. «Η παραμονή στη λιτότητα, καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη» και ενθαρρύνει την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων», προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ. «Έχω αυτή την υποχρέωση να πω στους ευρωπαίους ηγέτες: σήμερα η παράταση της λιτότητας, δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και η βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή», τόνισε προς τον γνωστό δημοσιογράφο Νταβίντ Πουγιαντάς του δικτύου France 2.
«Το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές, το καταλαβαίνω απόλυτα, το να παραμένουν όμως στη λιτότητα, όχι, είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη», σημείωσε, σε ένα σαφές μήνυμα προς τη Γερμανία και τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία που συνεχίζουν να τηρούν σκληρή γραμμή έναντι των χωρών του νότου.
«Δεν θα κάνω μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα», υποσχέθηκε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, προσθέτοντας: «Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ένα αναμορφωτήριο».
Ερωτηθείς σχετικά με τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις, έκανε λόγο για «μια φιλική ένταση», έριξε όμως τους τόνους, λέγοντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «μια υποχρέωση και οι δυο, για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους της. «Δεν θα πετύχουμε το 3%, διότι αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη», τόνισε.
Κατόπιν εορτής ο κ. Ολάντ έπεσε στη… χύτρα με το μαγικό φίλτρο του Οβελίξ. Η πανίσχυρη Γαλλία, αρχικά με τον Σαρκοζί και τώρα με τη «φούσκα» που λέγεται Ολάντ, έχει γίνει μια μικρή χώρα. Και δυστυχώς για τους αδύναμους λαούς του νότου, δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός να στηριχθούν.
Οι Γάλλοι είναι αποδυναμωμένοι, οι Βρετανοί είναι με ένα πόδι εκτός ΕΕ, οι Ιταλοί παραπαίουν ακυβέρνητοι και μόνο οι Γερμανοί υπάρχουν και σαρώνουν τα πάντα.
Ίσως από την άλλη να μην είναι αργά να καταλάβει ο Ολάντ πως μόνο με μια συμμαχία όλων των χωρών που πλήττονται από τη λαίλαπα της Μέρκελ, μπορεί κάτι να αλλάξει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top