GuidePedia

0

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στη Λευκωσία, αναφέρουν ότι η κυπριακή πλευρά έχει επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο του «κουρέματος» των καταθέσεων.
Οι διαπραγματεύσεις στη Ρωσία δεν φαίνεται να πάνε και πολύ καλά επιβεβαιώνοντας μάλλον όσους προειδοποιούσαν ότι όποιος και να σε βρει σε δύσκολη στιγμή δεν θα βοηθήσει από… καλοσύνη, ενώ παράλληλα η επιθυμία παραμονής στην Ευρωζώνη, οδηγεί την κυπριακή κυβέρνηση σε μια απόπειρα προσέγγισης των απόψεων του Eurogroup, ευελπιστώντας ότι θα ερμηνευθεί ως χειρονομία καλής θέλησης και θα ακολουθήσουν βήματα προσέγγισης και εκτόνωσης της κατάστασης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.


Η απόφαση επιδίωξης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωζώνη και τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελήφθη και με κριτήρια εθνικής ασφάλειας (ενδεχομένως πρώτιστα), με τους υπολογισμούς αυτούς να μην έχουν αλλάξει, παρά την ειλικρινή επιθυμία της Λευκωσίας να διατηρεί καλές – έως και προνομιακές – σχέσεις με τη Μόσχα, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Κυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεν «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά τελικά σε μικρότερη κλίμακα από αυτό που προτεινόταν από την απόφαση του Eurogroup, με τα υπόλοιπα χρήματα να καλύπτονται από μια επίσης περιορισμένη εφαρμογή των εναλλακτικών μέτρων που αντιπρότεινε η Λευκωσία.
Το βέβαιο είναι ότι η πολυτέλεια χρόνου απλώς δεν υπάρχει και η κατάσταση πρέπει να μαζευτεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σύντομα και ο καθένας να πάρει τις αποφάσεις του, όποιες κι αν είναι αυτές. Πεποίθηση των αναλυτών είναι, ότι ούτε η ΕΕ επιθυμεί την έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ευρώ και όχι μόνο υπό το κράτος του φόβου της διεθνούς οικονομικής αναταραχής, καθώς επίσης και η Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρεί εαυτόν – και ορθά – ως αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής «οικογένειας» και κουλτούρας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top