GuidePedia

0

Θ. Μαυρίδης:
Όσο συναισθηματικοί και να είμαστε, όσο και να συμπαραστεκόμαστε και να αγαπάμε το Νησί της Αφροδίτης, εάν δεν κατορθώσουμε να διαβάσουμε σωστά το διεθνές περιβάλλον σε όλα του τα εοίπεδα (διεθνείς σχλεσεις, άμυνα, οικονομία, κ.λπ.), είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Και όπως οι θεωρητικοί της στρατηγικής έχουν εξηγήσει, η θετική έκβαση ενός πολέμου προϋποθέτει την βέλτιστη γνώση τόσο του αντιπάλου όσο και τους ίδιου μας του εαυτού…

Προσπαθώ να καταλάβω τι έχει συμβεί από το προηγούμενο Σάββατο μέχρι σήμερα και ειλικρινά αδυνατώ να το αντιληφθώ σε όλο του το εύρος. Η Κύπρος είπε «όχι» σε ένα κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 10%, για να πει μετά από μία εβδομάδα «ναι» σε μία πραγματική σφαγή των καταθετών των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, της Λαϊκής και της Κύπρου.
Τα δικά μου μαθηματικά δεν με βοηθάνε να βρω μία σωστή ακολουθία σε αυτές τις πράξεις. Είναι σαφές ότι κάτι μου διαφεύγει. Ότι μου λείπει ένα κομμάτι του παζλ. Αδυνατώ να αντιληφθώ για ποιόν λόγο οδήγησαν στην σφαγή τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Τι ακριβώς εξυπηρετούσε αυτή η επιλογή. Διότι περί επιλογής επρόκειτο. Και μάλιστα η πολιτική ηγεσία της Κύπρου την στήριξε με λύσσα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Θα μπορούσαν να τα τινάξουν όλα στον αέρα, αλλά δεν ξέρουμε για ποιόν λόγο! Για να μην πληρώσουν οι καταθέτες το 10%; Εδώ θα πληρώσουν πολλαπλάσιο οι Κύπριοι καταθέτες. Για να μην μιλήσουμε για αυτούς της Λαϊκής Τράπεζας με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Αυτοί θα περιμένουν μερικά χρόνια μέχρι να μάθουν πόσα ψίχουλα θα μαζέψουν κάτω από το τραπέζι…
Υποψιαζόμαστε ότι με τον τρόπο αυτόν προσπάθησαν να κρατήσουν στο νησί τους Ρώσους μεγιστάνες. Θα μείνουν οι τελευταίοι; Κι όταν μάλιστα είδαν τους Κυπρίους να απειλούν να κάψουν τις καταθέσεις τους στον Καιάδα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας;
Έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα. Προσωπικά πιστεύω ότι η επιλογή αυτή ήταν λαθεμένη. Ότι ο τραπεζικός παράδεισος της Κύπρου καταστράφηκε ολοσχερώς. Με μία βδομάδα κλειστές τις τράπεζες και με τόση επιπολαιότητα να περιφέρεται στους δρόμους; Δεν το συζητώ! Η τραπεζική βιομηχανία της Κύπρου, όπως την γνωρίσαμε μέχρι χτες, έχει δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι το πολιτικό σύστημα της Κύπρου θα αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη στοργή τους καταθέτες των δύο μεγάλων τραπεζών. Διότι αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό Κύπριοι και με τα χρήματά τους θα μπορούσε να πάρει ανάσες η Κυπριακή Οικονομία. Κι όμως! Είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο. Μπορεί άραγε να τους πει κανείς το «γιατί»;
Τι είδους «περήφανο» ήταν το «όχι» της Κυπριακής Βουλής, όταν αυτό οδηγεί στην σφαγή τους Κύπριους αποταμιευτές; Ποιος θα τους δώσει μια αιτιολογημένη απάντηση; Ίσως η απάντηση κρύβεται πίσω από τον ακόλουθο γρίφο: «Πόσοι βουλευτές έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την βιομηχανία εξυπηρέτησης των Ρώσων μεγιστάνων»; Ο ευρών ίσως πάρει μερικά ομόλογα με ρήτρα φυσικού αερίου.
Δεν ξέρουμε τι κέρδισε αυτές τις δέκα ημέρες η Κύπρος. Μπορούμε, όμως, να σας πούμε τι έχασε! Έχασε φίλους! Έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα του φυσικού αερίου και επέδειξε μία πρωτοφανή προχειρότητα σε όλα τα θέματα.
Τι να θυμηθούμε; Την απαίτηση να πάνε τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε η Λαϊκή από το ELA στη bad bank; Το να το προτείνει κάποιος που δεν ξέρει πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αποδεχτεί. Αλλά ένας Πρωθυπουργός; Είναι δυνατόν σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες να έχουν εξαφανιστεί Κύπριοι επίσημοι; Δεν συμμετείχαν σε συνεδριάσεις ευρωπαϊκών οργάνων! Όλοι τους κατηγορούσαν για ασέβεια, για προχειρότητα. Ευρωπαίοι και Ρώσοι. Τυχαίο;
Η Κύπρος τζόγαρε. Το έκανε συνεχώς. Δημιούργησαν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να στηριχτούν στους Ρώσους. Δημιούργησαν ψευδαισθήσεις. Και; Η περιπέτεια της Μόσχας θα μείνει για πολύ καιρό χαραγμένη στην μνήμη των Ελλήνων. Οι ψευδαισθήσεις για το ξανθό γένος εξαφανίστηκαν με έναν τρόπο βίαιο. Αλλά αυτές οι ψευδαισθήσεις δεν δημιουργήθηκαν μόνες τους. Κι όχι μόνο αυτό! Οι Ρώσοι όχι μόνον δεν βοήθησαν, αλλά έβαλαν στο παιγνίδι του φυσικού αερίου και τους Τούρκους! Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μας.

Να μην μιλήσουμε για το θέμα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Το παίγνιο με τις καταθέσεις των «αδελφών» Ελλήνων καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στην Αθήνα. Να με συγχωρούν, αλλά αυτή η πολιτική έδωσε νέα διάσταση στον όρο «διαπραγμάτευση». Κι άφησε βαθιές πληγές που θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος για να επουλωθούν.
Κι οι Ευρωπαίοι; Δεν πρέπει να είμαστε βέβαιοι για πόσο καιρό ακόμη θα αναφερόμαστε σε Ευρωπαίους με την έννοια που το λέμε σήμερα. Η απόφαση για την Κύπρο θα αποδειχτεί σημαδιακή για το μέλλον της Ευρώπης. Όχι γιατί έχουν βάλει στο μάτι τον ελληνισμό. Η απόφαση για την συμμετοχή των καταθετών στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών έχει ληφθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, επειδή η Κύπρος ζήτησε πρώτη βοήθεια σε αυτό το διάστημα.
Οι «πολίτες» της Ευρώπης θα δουν τώρα την ζημιά που θα υποστούν οι συμπολίτες της Κύπρου και θα γνωρίζουν τι θα κάνουν αν η κρίση κτυπήσει την πόρτα της δικής τους χώρας: Θα τρέξουν στα γκισέ των τραπεζών να σηκώσουν τις καταθέσεις τους!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top