GuidePedia

0

Με δεδομένο ότι φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, η Κύπρος καταλήγει σε ένα σχέδιο οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο μας απαλλάσσει από την πρόταση για «κούρεμα». Η πρόταση τίθεται αυτή την ώρα ενώπιον της σύσκεψης Αρχηγών στο Προεδρικό. Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ καθώς και υπηρεσιακοί τεχνοκράτες της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. Με αυτό τον τρόπο απαλλασσόμαστε από 2 δις και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.
Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100 000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200,000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top