GuidePedia

0

Προσφέρεται για προβληματισμό και ίσως επανεξέταση κάποιων κυβερνητικών επιλογών, το άρθρο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα – ηλεκτρονική εφημερίδα «Η Ρωσία τώρα», αφού πέραν του ότι λοιδορεί όσους «ανακοινώνουν» συνεχώς αφίξεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, αναφέρεται και σε συμπεριφορές που αποτελούν τροχοπέδη στη ροή ιδιωτικών ρωσικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Εάν κάποιος γνωρίζει ενδεχόμενα… αλλότρια κίνητρα που εξηγούν καλύτερα το άρθρο, θα θέλαμε να τα πληροφορηθούμε…
Το παραθέτουμε ως έχει, αφού πέραν του ότι ο συντάκτης φαίνεται πως είναι… Ρώσος, σε κάποια σημεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ως αποκαλυπτικό, ενώ περιέχονται και σαφέστατα μηνύματα για όποιον θέλει να τα δει:
Έχουν γραφεί τόσα πολλά το τελευταίο διάστημα στον ελληνικό Τύπο για επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα, ή ανάλογες επισκέψεις στην Ελλάδα, Ρώσων κορυφαίων υπουργών (Λαβρόφ και Σοϊγκού, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αντίστοιχα), ακόμα και του πρωθυπουργού, Μεντβέντεφ. Οι αναφορές αυτές προκαλούν από απορία έως θυμηδία στη ρωσική πρωτεύουσα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει, για τους γνωρίζοντες, και στον τομέα των ακινήτων, σε διμερές επίπεδο. Όλα δείχνουν ότι όσα γράφονται, μάλλον αντικατοπτρίζουν επιθυμίες, παρά την πραγματικότητα. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012, κινήσεις που να έδωσαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, κάποιες ελληνικές κατασκευαστικές – από κείνες που είχαν σπεύσει στο Κατάρ, τα Εμιράτα κ.α. – είδαν τη ρωσική αγορά ως προοπτική. Πλην όμως, αποφάνθηκαν ότι είναι «δύσκολη» και με μια-δυο φωτεινές εξαιρέσεις, δεν το τόλμησαν.
Μία που τόλμησε, παλεύει επί δεκαετία, αγόρασε κάμποσα οικόπεδα και σε δυο-τρία από αυτά άρχισε να κτίζει. Το ερχόμενο καλοκαίρι ολοκληρώνει μια πολυκατοικία. Στο μεταξύ, ένα πολύ μεγάλο έργο αναγκάστηκε να το πουλήσει, με μεγάλη χασούρα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις ελληνικές Τράπεζες!
Όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστική η άποψη Ρώσου επενδυτή στη χώρα μας: «Τη δεκαετία του ‘90 -λέει ο ίδιος- ερχόμασταν και σας παρακαλούσαμε να ρίξετε λίγο τις υπερβολικά υψηλές τιμές και να μας πουλήσετε. Οι δικοί σας μας ειρωνεύονταν και μας αντιμετώπιζαν σαν… τριτοκοσμικούς. Τώρα οι ίδιοι μας παρακαλούν να αγοράσουμε και δεν μας αφήνουν σε ησυχία. Όρους πλέον βάζουμε εμείς και επειδή σας αγαπάμε, αν καταφέρετε ποτέ και ψηφίσετε κανένα σοβαρό νόμο επί του θέματος, μπορεί να έρθουμε. Βιαστείτε γιατί καιροί ου μενετοί…!»
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Το 2010 οι Ρώσοι αγόρασαν στην Κύπρο γύρω στις 85 βίλες μέσω μόνον ενός μεγάλου μεσιτικού γραφείου που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, μέσω του ίδιου γραφείου, πουλήθηκαν στην Κρήτη όλες κι’ όλες τρεις βίλες!
Δεν είναι δυνατό να ξεπεράσεις τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα, λέει μάνατζερ, ο οποίος ξεκίνησε ήδη ανοίγματα στη … Βουλγαρία. Κρητικός που πουλάει δυο – τρεις κατοικίες σε πολύ καλή θέση, προσφέρθηκε ο ίδιος να πείσει το Ρώσο υποψήφιο αγοραστή πως θα φροντίσει να βγουν τα απαιτούμενα χαρτιά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πόσο διάστημα θα χρειαστεί; Ρώτησε ο Ρώσος… Από οκτώ μήνες έως ένα χρόνο, απάντησε ο Κρητικός, και ο Ρώσος έμεινε εμβρόντητος. Έχω κουμπαριές και στα δυο κόμματα, (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.), μην ανησυχείς αν αλλάξει η κυβέρνηση, είπε αφοπλιστικά ο Κρητικός. Κι’ όλα αυτά, το 2011, εν μέσω κρίσης.

Πολύ συχνά, στη διεθνή πολιτική, οι χάρτες προσφέρονται για συμπεράσματα…
Περί τις 50 χιλιάδες ευρώ διαθέτει το 80% των Ρώσων για αγορές ακινήτων που κάνουν μαζικά πλέον στη Βουλγαρία. Η περιγραφή δεν γίνεται για διακωμώδηση. Δείχνει απλά, το αδιέξοδο. Οι Ρώσοι τα τελευταία χρόνια, αγοράζουν μαζικά παντού. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο… Χώρες που βρίσκονται τριγύρω μας. Για να μην αναφέρουμε στις Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία Αυστρία, Ελβετία, όπου αγοράζουν επαύλεις δεκάδων εκ. ευρώ, μαρίνες κ.λπ. Υπήρχαν και υπάρχουν σκέψεις για αγορά ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τεραστίων οικοπέδων για ανέγερση ξενοδοχείων, σε περιοχές της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι θα εξασφαλίσουν πελάτες από τη Ρωσία.
Τελευταία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των Ρώσων που καταβάλουν 20 χιλ. ευρώ για αγορά ακινήτου στο εξωτερικό. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς ως Πολιτεία. Διαφήμισαν το περασμένο καλοκαίρι το νόμο που «θα» γίνει και «θα» δίνει δικαίωμα για απόκτηση καθεστώτος «άδεια παραμονής». Σε λίγες μέρες, είχε πει ο Κ. Χατζηδάκης τον περασμένο Οκτώβριο! Εν πάση περιπτώσει, εκεί θα αναφέρεται πως για να αποκτήσει την άδεια παραμονής, ο ξένος πρέπει να αγοράσει ακίνητο από 300 χιλ. ευρώ και πάνω, ή να έχει κάνει ανάλογη επένδυση.
Ο αριθμός πρακτορείων αγοραπωλησίας ακινήτων στην Τουρκία είναι 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες χώρες. Καλό ακούγεται. Έλα όμως που η Ισπανία ανάλογο νόμο ήδη ψήφισε, και το «πλαφόν» για την άδεια παραμονής το έβαλε στις 140 χιλ. ευρώ. Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα να είναι στα 300; Οι δημοσιογράφοι του τουριστικού ρεπορτάζ στη Μόσχα ήδη αναρωτιούνται: «Καλά, οι Έλληνες δεν θέλουν να πουλήσουν στους Ρώσους;»
Η εικόνα δεν δίνεται για να προκληθεί απογοήτευση, αλλά για να βγάλουν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι τα παραμορφωτικά γυαλιά τους και να αντικρίσουν την πραγματικότητα, όπως αυτή είναι και όχι όπως θα ήθελαν να είναι.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top