GuidePedia

0

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ.

Οι επιστολές του Αμντουλάχ Οτζαλάν, προς το PKK έχουν ήδη παραδοθεί στους αποδέκτες τους, από τους ίδιους τους βουλευτές οι οποίοι είχαν επισκεφθεί στον Κούρδο ηγέτη στη νήσο Ιμραλι το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής του φιλο-κουρδικού Κόμματος (BDP) Σιρρί Σουρεγιά Οντέρ, πήγε στο Βόρειο Ιράκ για να παραδώσει την επιστολή στο PKK. Όπως έχουν λάβει τις άλλες δυο επιστολές και το BDP, όπως και το ευρωπαϊκό παρακλάδι του PKK.
To BDP αναφέρει πως ο Οτζαλάν, δηλώνει έτοιμος με μήνυμα του, να κηρύξει την κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου στη γιορτή των Κούρδων το Νεβρόζ. Σύμφωνα με τον βουλετή Αλτάν Ταν ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Κούρδο ηγέτη, ο Οτζαλάν φέρεται να τους δήλωσε πως «αυτό που πρέπει να κάνει η τουρκική κυβέρνηση είναι ο εκδημοκρατισμός της χώρας. Το Κουρδικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με τον πλήρη εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα οξυνθούν περαιτέρω τα προβλήματα στην Τουρκία και ενδέχεται να καταλήξουμε όπως το Ιράκ ή η Συρία».
Η τουρκική εφημερίδα Radikal, αναφέρει πως το σχέδιο για την επίλυση του Κουρδικού ,προβλέπει πως μετά την κήρυξη της εκεχειρίας, ενδέχεται να ξεκινήσει και η αποχώρηση των ανταρτών από την Τουρκία που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Ως αντάλλαγμα η Άγκυρα αμέσως μετά , θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα των Κούρδων αλλά και την απελευθέρωση των χιλιάδων φυλακισμένων μελών του PKK.
O πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης κα Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμίρτας πάντως ξεκαθάρισε πως «η περίοδος είναι κρίσιμη όμως η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει άμεσα συγκεκριμένα βήματα».
H δήλωση αυτή δείχνει τις επιφυλάξεις των Κούρδων στις διαπραγματεύσεις τους Οτζαλάν με την τουρκική κυβέρνηση. Καθώς αν οι αντάρτες του PKK υποχωρήσουν και φύγουν από την Τουρκία και η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κάνει όλα όσα υπόσχεται, όπως την αποφυλάκιση χιλιάδων Κούρδων, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν δικαιώματα των Κούρδων, τότε θεωρούν πως θα έχουν παγιδευτεί χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, αφού οι αντάρτες θα έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, παραδέχθηκε τον σημαντικό ρόλο του Κούρδου ηγέτη και τη σημαντικότητα των εξελίξεων τονίζοντας πως « ο Οτζαλάν παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και αν τα καταφέρουμε θα λύσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που μας απασχολεί εδώ και 40 χρόνια».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top