GuidePedia

0

Μία πολύ σημαντική παράμετρο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας, φαίνεται πως αποκρύβουν επιμελώς οι «υπερήφανοι» μέτοχοι του προγράμματος το οποίο αναμένεται να αλλάξει τον ρόλο της Ελλάδος στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Η «λεπτομέρεια» η οποία δεν μας αναφέρθηκε για το συγκεκριμένο θέμα είναι πως ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο, αφού η κοινοπραξία η οποία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Σαχ Νενίζ από τα οποία ο αγωγός θα «γεμίσει» για να μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ΔΕΝ έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα προκρίνει το συγκεκριμένο σχέδιο, ή εάν θα στείλει τελικά το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν – το οποίο ως ποσότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υπολογιζόταν αρχικά – από τον Nabucco, ή από κάπου αλλού.


Με λίγα λόγια και ενόψει το γεγονότος πως η Τουρκία μάλλον θα διακρατήσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από ότι αρχικά υπολογιζόταν, η «πίτα» όλο και μικραίνει, με αποτέλεσμα οι «μνηστήρες» του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν να προσπαθούν να οργανωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να προσελκύσουν τη κοινοπραξία προς τη δική τους διαδρομή.
Στην ουσία ο μόνος «σίγουρος» για τη διαδρομή του αγωγού είναι η Τουρκία! Μετά, το κατά πόσον η «διακλάδωση» του αγωγού θα γίνει στην Ελλάδα έτσι ώστε να προκριθεί ο ΤΑΡ, ή από την Τουρκία ο αγωγός θα κατευθυνθεί προς τη Βουλγαρία, παρακάμπτοντας την Ελλάδα, είναι ακόμα προς συζήτηση.
Έτσι, το ΥΠΕΞ παρά τις παράτες και τις δεξιώσεις, στα ψιλά των ανακοινώσεών του αναφορικά με το συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρει πως «οι αποφάσεις για την επιλογή μεταξύ των ανταγωνιστικών αγωγών για το αζερικό φυσικό αέριο θα ληφθούν το καλοκαίρι», κάτι το οποίο σημαίνει πως το παιχνίδι είναι ανοιχτό και πως η Ελλάδα θα πρέπει να «παλέψει» για να πείσει την κοινοπραξία για τα πλεονεκτήματα της δικιάς μας διαδρομής σε σχέση με την πρόταση της διακλάδωσης του αγωγού προς τη Βουλγαρία.
Περιττό να αναφέρουμε ποια είναι η τουρκική θέση στο θέμα, άρα, θα συμβουλεύαμε το ΥΠΕΞ να βάλει μπροστά την «ειδική σχέση» που διατηρεί με τον… καρντάση Αχμέτ, διότι εάν γίνει κανένα αστείο και ο ΤΑΡ «χάσει» από τον Nabucco, θα γελάσει και o κάθε πικραμένος με την «υψηλή στρατηγική» της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά με για τα κούφια λόγια κάποιων «στρατηγών» του Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση, να επαναλάβουμε πως ότι και να συμβεί με τον ΤΑΡ, η προτεραιότητα της χώρας θα είναι αναπτύξει τα ίδια ενεργειακά κοιτάσματα διότι μόνο έτσι θα είμαστε σίγουροι πως οι αγωγοί τελικά θα περάσουν από το ελληνικό έδαφος.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top