GuidePedia

0

Οι «γκρίζες ζώνες» των Ιμίων ... Μέρος 1ο Οι «γκρίζες ζώνες» των Ιμίων ... Μέρος 2ο
Στις προηγούμενες (δύο) αφηγήσεις, σας εκθέσαμε με λεπτομέρειες τα όσα προηγήθηκαν της δραματικής νύχτας της κρίσης των Ιμίων, τους τραγικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης Σημίτη εκείνη τη μοιραία για τον Ελληνισμό βραδιά, που οδήγησαν στη ντε φάκτο αναγνώριση τούρκικων αξιώσεων στο Αιγαίο.

Θα τελειώσουμε παραθέτοντας στοιχεία για τις παρενέργειες των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών,για τις οποίες η τότε κυβέρνηση είχε και το θράσος να πανηγυρίζει επί μήνες (!), ενώ τα δημοσιογραφικά της ντόπερμαν είχαν εξαπολύσει μια απίστευτης έκτασης καθεστωτική προπαγάνδα φιλοτέχνησης του προφίλ του «υπεύθυνου και ψύχραιμου πρωθυπουργού», με δημοσιεύματα, εκπομπές, με κάθε τρόπο παραπληροφόρησης, απόκρυψης στοιχείων, κατευθυνόμενης «ενημέρωσης». Το είχαν άλλωστε ανάγκη τα αφεντικά τους, έπρεπε επομένως με κάθε τρόπο να διασωθεί ο ολίγιστος και μοιραίος…
Λίγες μέρες λοιπόν μετά τη μοιραία νύχτα της 30ης προς την 31η Ιανουαρίου 1996, συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος δέχτηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα απ’ τον Ρ. Χόλμπρουκ.
Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε στον Πάγκαλο τη δυσφορία του επειδή, όπως του είπε, στην περιοχή των Ιμίων η ελληνική ναυτική παρουσία «είναι μεγαλύτερη των όσων έχουν συμφωνηθεί και αυτό δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης»!
Ο Πάγκαλος τον ρώτησε για ποια συμφωνία κάνει λόγο, αλλά ο Χόλμπρουκ επιμένει χωρίς άλλες λεπτομέρειες…
Ο Πάγκαλος αμέσως τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας Γερ. Αρσένη και τον ενημέρωσε.
Ταυτόχρονα με φωνή γεμάτη οργή του επεσήμανε, ότι «εγώ δεν γνωρίζω καμία συμφωνία, να το ξέρεις»!
Ο Αρσένης του απάντησε ότι ούτε ο ίδιος είναι ενήμερος για οποιαδήποτε συμφωνία και του τόνισε, ότι οι ναυτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να παραμένουν στην περιοχή. Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση, ότι αν υπάρχει συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή των Ιμίων έχει γίνει «γκρίζα ζώνη»!
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε, ότι ενώ ο Γερ. Αρσένηςεπιβεβαιώνει αυτή την τηλεφωνική συνομιλία, ο Θ. Πάγκαλος την αρνείται…
Εδώ το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι το εξής:
Αν Αρσένης και Πάγκαλος δεν γνώριζαν για οποιαδήποτε συμφωνία απαγκίστρωσης ελληνικών δυνάμεων απ’ την περιοχή, τότε ποιος την έκανε τη συμφωνία;
 Ο μόνος που απομένει είναι ο Σημίτης…
Και αξίζει να προσθέσουμε και το εξής:
• Σε σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ το Μάρτη του ’96 ο Γερ. Αρσένης κάλεσε τον Κ. Σημίτη να διευκρινίσει, αν εκείνη τη μοιραία νύχτα της κρίσης έκανε κάποια συμφωνία με τον Κλίντον αφήνοντας υπαινιγμό ότι «κάτι θα πρέπει να υπάρχει. Ο Σημίτης δεν απάντησε. Έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Ρέππα να δηλώσει, ότι δεν έχει γίνει τίποτα που να μην είναι γνωστό…
«No troops, no flags, no vessels»!
Τώρα θα παραθέσουμε ένα άλλο ντοκουμέντο.
Λίγες μέρες μετά την κρίση στελέχη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ επισκέφθηκαν το Λευκό Οίκο, με σκοπό να προβάλλουν τις θέσεις της Ελλάδας και να ζητήσουν απ’ τον Πρόεδρο Κλίντον (οι περισσότεροι τον είχαν στηρίξει προεκλογικά…) να μεσολαβήσει ώστε να αναχαιτιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και γενικά να αποκατασταθούν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.
Έγινε διάλογος πλούσιος. Σε ορισμένες στιγμές και έντονος, αφού οι ομογενείς εξέφρασαν και τη διαμαρτυρία τους για τις «ίσες αποστάσεις» που τηρεί η Ουάσιγκτον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παρά το γεγονός, όπως επεσήμαναν, ότι η Τουρκία είναι επιτιθέμενη και εγείρει διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η κάθε πλευρά είχε –και είπε- τις θέσεις και απόψεις της.
Προσέξτε όμως.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στα στελέχη της ελληνικής ομογένειας και ένα non paper με τις θέσεις της αμερικανικής πλευράς και με την εξιστόρηση των γεγονότων των προηγούμενων κρίσιμων ημερών που παρολίγο να οδηγήσουν ακόμα και σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, καθώς και του περιεχομένου της διαμεσολάβησης της Ουάσιγκτον.
Σε ένα –κρισιμότατο- σημείο το non paper περιείχε και τα εξής:
• «Through back and forth discussions, both in political and military channels, we are able to convince them to remove all their troops, flags and vessels from the area»!
Δηλαδή:
• «Ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και με τις δυο πλευρές, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, μπορέσαμε να τους πείσουμε να αποσύρουν όλα τους τα στρατεύματα, σημαίες και πλοία απ’ την περιοχή»!
Ήταν δηλαδή αυτό ακριβώς που –σύμφωνα με την αμερικάνικη πλευρά- είχε συμφωνηθεί τη νύχτα της 30ηςπρος την 31η Ιανουαρίου!
Ήταν αυτό που είχε επικαλεστεί ο Χόλμπρουκ στον Πάγκαλο, όταν του διαμαρτυρήθηκε!
Ήταν αυτό το ντοκουμέντο της ντροπής, για τα όσα εν κρυπτώ συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν τότε!
Ήταν αυτό που με… οργή διέψευδε ο Σημίτης!
Ήταν ακριβώς η Κερκόπορτα που άνοιξε στο Αιγαίο και οδηγούσε σε γκρίζες ζώνες!
Ο Σαμαράς πληροφορήθηκε!
Λίγες βδομάδες μετά την κρίση και τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, στελέχη της ομογένειας (αναφέρουμε ενδεικτικά τους κ.κ. Άθενς και Μανάτο) επισκέφθηκαν την Ελλάδα.
Και ενημέρωσαν για το non paper και το αίσχιστο περιεχόμενο του ορισμένα μέλη της κυβέρνησης (ναι, φτάσαμε στο σημείο να ενημερώνονται Έλληνες υπουργοί όχι απ’ τον πρωθυπουργό τους, αλλά από Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ!).
Ενημέρωσαν επίσης και κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης.
Μεταξύ αυτών και το σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!
Ολοκληρώνοντας αυτή τη μικρή επετειακή αφήγηση, με στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, ένα μόνο ερώτημα:
• Πόσα χάθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα στην ομίχλη του Αιγαίου, πέραν των τριών ηρώων;
Και να προσθέσουμε απλά, ότι τα υπόλοιπαδιευθετήθηκαν στη συνάντηση Σημίτη – Κλίντον στο Λευκό Οίκο, στις 9 Απρίλη και μάλιστα με τρόπο που για πρώτη φορά έφερνε στο προσκήνιο και το άλλο μοιραίο όνομα «Γιώργος Παπανδρέου»…
Και η Ιστορία πήρε το δρόμο της…
Γι’ αυτά εν καιρώ…  

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top