GuidePedia

0

του Άντη Βαρωσιώτη*
Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου καλείται να διαχειριστεί με συνέπεια, στρατηγική, όραμα, διπλωματία τις εξελίξεις και ν’ αναδείξει την αξιοπιστία της. Οι εξελίξεις στο γεωστρατηγικό πεδίο στην ανατολική Μεσόγειο είναι ραγδαίες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τη συνεκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η άποψή μου είναι ότι είναι θέμα χρόνου η εξαγγελία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας, αφού υπό τη «γαλλική ασπίδα» προστασίας, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για σημαντικές αποφάσεις.

Η αξία των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου εντός της Ελληνικής ΑΟΖ υπολογίζεται: Αιγαίο 1-5 δις βαρέλια Χ 100 $ = 150 δις $, στο Ιόνιο 2 δις βαρέλια Χ 100 $ = 200 δις $, στην Κρήτη 14 - 22 δις βαρέλια Χ 100 $ = 1.4 - 2.1 τρις $ και στην περιοχή του Καστελόριζου 50 δις βαρέλια Χ 100 $ = 5 τρις $.Αναφέρουμε ότι το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε βαρέλια για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με το πετρέλαιο και όχι σε BTU, για να είναι πιο κατανοητό από τους αναγνώστες.

Πώς επηρεάζουν την Κύπρο οι πιο πάνω εξελίξεις; Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική ΑΟΖ σηματοδοτούν την υπογραφή και επίσημα της οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η νέα Κυβέρνηση της Κύπρου καλείται να διαχειριστεί με συνέπεια, στρατηγική, όραμα, διπλωματία τις εξελίξεις και ν’ αναδείξει την αξιοπιστία της. Η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ - Λιβάνου - Αιγύπτου είναι η κυριότερη στρατηγική επένδυση που έγινε ποτέ στην πατρίδα μας και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα προσπαθήσει με κάθε μέσο, πολιτικό, διπλωματικό, παρασκηνιακό ή και ακόμη στρατιωτικό ν’ αποτρέψει την πιο πάνω εξέλιξη. Οι Τούρκοι επιτελείς και στρατιωτικοί δηλώνουν ότι πάση θυσία θα πρέπει να αποτραπεί η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Είναι οι Κύπρος - Ελλάδα σε θέση να προασπιστούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και να πλήξουν την οποιαδήποτε προσπάθεια, προβοκάτσια και σχέδια και να καθηλώσουν τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας; Αυτά είναι μερικά από τα κύρια ερωτήματα που η νέα Κυβέρνηση της Κύπρου καλείται να απαντήσει και να διαχειριστεί τους προσεχείς μήνες.

Όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμβάσεις με την Total, Eni, Delek, Nobel και Kogas και έχει αδειοδοτήσει τις εταιρείες αυτές για εξόρυξη και εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Η στρατιωτική αδυναμία της Κύπρου έναντι της Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα, μέσα στο πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων με τους Γάλλους, καθώς δημιουργεί ένα νέο δόγμα από το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, και να δημιουργήσει το νέο γεωστρατηγικό δόγμα, αυτήν τη φορά με νέους συμμάχους. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει την παραχώρηση στην Ελλάδα και Κύπρο φρεγάτων, κορβετών και αεροπλάνων ναυτικής επιτήρησης για την επίβλεψη, προστασία και επιτήρηση των ΑΟΖ των δυο χωρών. Κατά την άποψή μου η νέα συμμαχία θα διευρυνθεί. Ο νέος συνεταιρισμός θα αποτελείται από τη Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει έμπρακτα ως ο συνδετικός κρίκος και ως ο πιο μικρός εταίρος να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών του Συνασπισμού της (ΑΟΖ) και να θέσει θέμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών. Η Γαλλία και η Ελλάδα, μέλη του ΝΑΤΟ, θα θωρακίσουν την Κύπρο και Ισραήλ, τα οποία δεν ανήκουν στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία έναντι της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικά χώρας του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Οι Τούρκοι θα δημιουργήσουν ρήξη στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα επιδιώξουν θερμό επεισόδιο στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Το κόστος και τα οφέλη μίας τέτοιας προσπάθειας για τους Τούρκους ανέρχονται σε 5 τρις $ και από τα 50 δις βαρέλια φυσικού αερίου στο Καστελόριζο. Θα το ρισκάρουν; Θα δημιουργήσουν κρίση; Θα κάνουν τη λάθος κίνηση; Θα πυρπολήσουν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;

Η κυβέρνηση της Κύπρου οφείλει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και να συγκαλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια στρατηγική συμμαχία προς όφελος της ειρήνης και σταθερότητας στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσπάθεια της Τουρκίας μέσω των επιχειρημάτων των Γκρίζων Ζωνών είναι να αποκλείσει την πιθανότητα με σημείο το Καστελόριζο, να αλληλοεφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Η εθνική προσπάθεια είναι μέσα από το Νέο Δόγμα και τη νέα τάξη πραγμάτων, «ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ, ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΙΑΙΟ».

* Γενικός Διευθυντής Harvest Financial Services Ltd

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top