GuidePedia

0

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ
Πάνω από ελληνικό έδαφος πέταξε το τουρκικό ελικόπτερο το οποίο προχθές το βράδυ εισέβαλε στην περιοχή της Καλύμνου. Το ελικόπτερο πέταξε μέχρι το ύψος των 4.000 ποδών και εκτελώντας ελιγμούς αποφυγής κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να ξεφύγει από τα επίγεια ραντάρ που το παρακολουθούσαν. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, αλλά και η Καλόλιμνος φαίνεται ότι αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της αναγνωριστικής αποστολής.
Κατ'αυτό τον τρόπο εικάζεται ότι πετούσε αρκετή ώρα στον Εθνικό Εναέριο Χώρο χωρίς να γίνει αντιληπτό και αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχία. Η περίπτωση να ήταν αναγνωριστικό UAV δεν αποκλείεται, αλλά λόγω των ελιγμών αποφυγής που εκτελούσε δεν φαίνεται πιθανό.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν πρόλαβαν την κίνηση του που σημαίνει ότι σε μια καταδρομική ενέργεια ο χρόνος αντίδρασης από ελληνική πλευράς δεν θα είναι αρκετός για να αποτρέψει μια τέτοια κίνηση.
Και αυτό το γνωρίζουν άριστα ειδικά στο ΓΕΣ που μελετούν τρόπους είτε ανάσχεσης των εναέριων μέσων του πρώτου κύματος, είτε ακόμα και αντίδρασης σε περίπτωση που η τουρκική Αεροπορία πετύχει τοπική εναέρια υπεροχή.
Να σημειώσουμε και ένα άλλο συμβάν, χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας που κρύβουν τέτοιες αποστολές: Το ένα από τα δύο ελληνικά F-16 Block52+ που απογειώθηκαν από την 115 ΠΜ, κτυπήθηκε από κεραυνό και μόνο μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια του χειριστή του κατέστη δυνατή η προσγείωση.
Αυτό που προβλημτίζει πιο πολύ τα Επιτελεία είναι ότι είχαμε μια επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων από τουρκικής πλευράς σε ένα συγκεκριμένο σκέλος της επιχείρησης: Ότι έκαναν το έκαναν υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Που σημαίνει ότι ενώ ο αμυνόμενος θεωρεί ότι ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ο επιτιθέμενος προχωρά σε τακτικό αιφνιδιασμό.
Σημειώνεται ότι οι χειριστές των ελληνικών ραντάρ δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν ιπτάμενο ίχνος να πετά με τέτοια ένταση ανέμων. Πρακτικά το ελληνικό σύστημα αεράμυνας - για να λέμε τα πράγματα με τ'όνομά τους - υπέστη τακτικό αιφνιδιασμό. Όχι λόγω ανεπάρκειας στελεχών, αλλά λόγω ανεπάρκειας μέσων...
Μήπως κάποιοι στα Επιτελεία πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αντιπάλου; Ο αμερικανικός Στρατός στην πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991 έστελνε με αμμοθύελλες τα ελικόπτερά του και προσγειώνονταν πίσω από τις γραμμές του ιρακινού Στρατού...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top