GuidePedia

0

Tεράστιο το ιταλικό χτύπημα και για τη ''διεθνή των αγορών'' και για τη στάση των Βρυξελλών και για τον γερμανικό ηγεμονισμό και την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. Ο εφτάψυχος πολιτικά Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η μεγάλη ανατρεπτική έκπληξη Μπέπε Γκρίλο συγκέντρωσαν ποσοστό σχεδόν 55%, ενώ ο άνθρωπος της Κομισιόν και του Βερολίνου υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι καταβαραθρώθηκε.  Η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται έτσι κριτικά απέναντι στο ευρώ, που θεωρούν ότι τους έφερε σε αυτή την οδυνηρή οικονομική κατάσταση...
Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων στη Βουλή, η κεντροαριστερά του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι έλαβε  29,55%, ο Συνασπισμός του Μπερλουσκόνι 29,13%, το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 25,54% και η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,56%. Στη Γερουσία, η συμμαχία Μπερσάνι έλαβε 31,61% και 120 έδρες, ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι 30,65% και 115 έδρες, το κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 23,79% και 58 έδρες και ο πόλος Μόντι για την Ιταλία 9,14% και 16 έδρες.
Μιλάμε για μια ξεκάθαρη απάντηση των Ιταλών πολιτών στον εκλεκτό των Γερμανών Μάριο Μόντι. Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής ενός κινήματος τεχνοκρατών, που θέλησαν να επιβάλλουν στην Ιταλία, συγκέντρωσε ποσοστό μόνο 10,56%.
Πρέπει να ανησυχούν περισσότερο τώρα στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες; Ο Μπέπε Γκρίλο ζητάει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και τη μονομερή διαγραφή του ιταλικού χρέους. Ο Γκρίλο πριν από λίγες μέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή τις Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα.
Η Ιταλία μπαίνει τώρα σε πολιτικές περιπέτειες; Η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης είναι πάντως δεδομένη. Και το προβλεπτό μέλλον ίσως επιφυλάσσει ανατροπές, σε πανευρωπαικό ενδεχομένως επίπεδο...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top