GuidePedia

0

Γράφει:η Μαρία Δεναξά.
Οσο κι αν θέλω να «αγιάσω» και να κρατηθώ μακριά από το πληκτρολόγιο, ορισμένες φορές δεν το καταφέρνω, κυρίως όταν διαβάζω δημοσιεύματα από γνωστά πρακτορεία ειδήσεων ή έντυπα που υποτιμούν τη νοημοσύνη μου, αλλά κυρίως παραπλανούν την κοινή γνώμη. Είμαστε δύο ημέρες πριν απο την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα.
Κυριακή απόγευμα.
Έως τώρα, τα γαλλικά ΜΜΕ αγνοούν την επίσκεψη του Ολάντ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το γαλλικό δημοσιογραφικό τελετουργικό, 24 ώρες πριν από οποιαδήποτε επίσκεψη του Γάλλου προέδρου σε ξένο κράτος, τα ΜΜΕ κάνουν αφιερώματα στη χώρα, στις διμερείς σχέσεις, στις προσδοκίες του Προέδρου από την επίσκεψη οι οποίες είναι κυρίως οικονομικής φύσης, βλέπε φρεγάτες FREMM κτλ, κτλ…
Τελευταία, οι αναφορές για τη χώρα μας στο γαλλικό Τύπο είναι ελάχιστες. «Εκκωφαντική σιωπή» σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
Ελληνίδα συνάδελφος που βρίσκεται στη Γαλλία από την δεκαετία του ’60 και δυστυχώς εξαρτάται οικονομικά κι εκείνη από την Ελλάδα, το αποδίδει στο γεγονός ότι στην χώρα μας συμβαίνουν τώρα τα χειρότερα. Η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι επαναλαμβανόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων, τα ατελείωτα χαράτσια (που ονομάζει και λύτρα), οι απεργίες, οι επιστρατεύσεις, γενικά το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα που επικρατεί κάτω (στην Ελλάδα) δεν συμφέρει τον Ολάντ να βγει προς τα έξω.
Ο Γάλλος Πρόεδρος όπως και η Άγκελα Μέρκελ όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ισχυρίζονται ότι διέσωσαν την Ελλάδα. Για τους Έλληνες καμία σχεδόν κουβέντα εκτός από δηλώσεις στιγμιαίας συμπόνιας…   Για να μην πολυλογώ, ήταν γύρω στις 5 και 40 το απόγευμα, όταν αναρτήθηκε ένα δημοσίευμα στην συντηρητική εφημερίδα Φιγκαρό με τίτλο »Για τον Ολάντ, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο …»  Σκέφθηκα ότι το προεδρικό μέγαρο θα έβγαλε κάποια ανακοίνωση εν όψει του επικείμενου ταξιδιού του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας και έσπευσα να την διαβάσω.
Παρόλο που διαψεύστηκα, διαπίστωσα ότι επρόκειτο για δημοσίευμα υπαγορευμένο από το Ελιζέ. Σε αρκετά σημεία, το άρθρο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα!   Όπως για παράδειγμα στην εισαγωγή όπου αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα ο Ολάντ θα απευθύνει μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους ξένους επενδυτές» και υπογραμμίζεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς»!
Ευσεβείς πόθοι!
Εκτός από δευτερεύουσας σημασίας μεταρρυθμίσεις, οι σημαντικότερες, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ή η μείωση της γραφειοκρατίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς, παραμένουν για την ώρα μεταρρυθμίσεις μόνο στα λόγια… Όσο για την μεταρρύθμιση στα εργασιακά; Περίπου ο μισός πληθυσμός εργάζεται σχεδόν τσάμπα, ενώ η Ελλάδα έγινε ανταγωνιστική μόνο… στα νούμερα της ανεργίας!
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι την ώρα που οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα μας όπως η Credit Agricole ή το Carrefour, ο Γάλλος Πρόεδρος θα κάνει κάλεσμα σε ξένους επενδυτές!
Alo, Francois?
Και πάμε παρακάτω… »Οι προσπάθειες λοιπόν δεν ήταν μάταιες», αναφέρει το δημοσίευμα. »Αυτές των Ελλήνων για την αναδιάρθρωση της οικονομίας τους αλλά και εκείνες του Φρανσουά Ολάντ, ώστε η Eλλάδα να μην εγκαταλείψει το ευρώ!
» Dios mios!
Αν δεν ήμουν Ελληνίδα σίγουρα θα τα πίστευα. Αλλά ας μην κρυβόμαστε, τα παραπάνω λόγια δεν έχουν ως αποδέκτη τους Έλληνες. Είναι παρηγοριά του Γάλλου ασθενή που δεν ξέρει τι τον περιμένει. Σύντομα, μέσα στο 2013, θα αποδεχθεί κι αυτός μια δεύτερη σοσιαλιστική θεραπεία λιτότητας, σε πιο light για την ώρα μορφή.
Συνεχίζω: «Απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να κάνει μια αισιόδοξη για τα οικονομικά πράγματα συζήτηση». Να υποθέσω πως μετά από την πολλή αισιοδοξία και το γαλλικό μπλα μπλα, θα βρουν εργασία οι 1,35 εκατομμύρια άνεργοι της Ελλάδας και θα πειστεί η Μέρκελ να αλλάξει την συνταγή της για την αντιμετώπιση της Ελληνικής και Ευρωπαικής κρίσης;
Πάντως το Ελιζέ, τονίζει το δημοσίευμα, «παραδέχεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους Έλληνες, ΑΛΛΑ η χώρα είναι και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης»!  Το σχόλιο δικό σας!
Υπάρχουν και άλλα σημεία όπου πραγματικά καταλαβαίνει κάποιος ότι ο Ολάντ έρχεται στην χώρα μας για να βγάλει μια υποχρέωση στο όνομα της ελληνογαλλικής φιλίας, με μοναδικά δώρα στις αποσκευές του δηλώσεις στήριξης, μιας και δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω. Ανίσχυρος μπροστά στη Γερμανίδα καγκελάριο, είναι εγκλωβισμένος στα δικά του προβλήματα που δημιούργησαν οι ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις και η κρίση που χτύπησε, πλέον, την πόρτα της Γαλλίας. Από την άλλη, μιμείται την Μέρκελ για να δείξει στους Γάλλους ότι διαθέτει κι αυτός πυγμή και ηγετικό προφίλ.
Στο δια ταύτα τώρα.  Θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών λίγες γνωστές προσωπικότητες – αλλά όχι απο ηχηρά ονόματα - που θα έρθουν να πάρουν… ελληνικό αέρα! Από το Ελιζέ δικαιολογούνται λέγοντας ότι ο Ολάντ θέλει να διαφοροποιηθεί από την Μέρκελ που ήρθε στην Αθήνα με ένα τσούρμο επιχειρηματίες προς αναζήτηση νέων συμβολαίων! Εν αντιθέσει με την Γερμανία, διαμηνύουν από το προεδρικό μέγαρο, η Γαλλία θέλει να παράσχει τεχνογνωσία και savoir – faire για τον εκμοντερνισμό του ελληνικού κράτους, που σε πολλά σημεία δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει… το γαλλικό!
Και το σημαντικότερο, η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να προτείνει στην Ελληνική ένα σχέδιο συνεργασίας για τον δανεισμό δύο φρεγατών με μια μέθοδο leasing, ένα εν δυνάμει δάνειο το οποίο αν υπάρξει η πληρωμή του θα γίνει στο μέλλον.
Οι  φρεγάτες θα κάνουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο για λογαριασμό όπως αναφέρουν άλλα δημοσιεύματα της γαλλικής επιχείρησης Total.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top