GuidePedia

0
Η απόλυτη παράνοια τροϊκανών-Στουρνάρα

ΦΠΑ 21% για τρόφιμα, φάρμακα, είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα -Εκβιασμοί με τη δόση για απολύσεις, άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και φυλακίσεις οφειλετών.

Η υστέρηση εσόδων, που εμφανίζουν απόκλιση 7% από το στόχο που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο, αποτελεί τη θρυαλλίδα των εξελίξεων.
Σε σχέση με τον προηγούμενο Ιανουάριο, η πτώση ήταν της τάξης του 16%. Μαζί με τη μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 15%, υπάρχουν δύο συμπεράσματα:
α. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν φόρους και οφειλές προς το δημόσιο. Δεν έχουν, δεν θέλουν ή δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των βιοτικών αναγκών τους. Και γίνονται ολοένα και περισσότεροι.
β. Η κατανάλωση βυθίζεται, οι πολίτες δεν καταναλώνουν. Χωρίς κατανάλωση δεν λειτουργεί η οικονομία και δεν υπάρχουν δημόσια έσοδα.
Η εικόνα αυτή έχει προκαλέσει σοκ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια στενεύουν.
Στις αρχές Μαρτίου θα παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις και εκεί θα δοκιμαστούν οριστικά οι αντοχές της κοινωνίας αλλά και του πολιτικού συστήματος.
Στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, ο κ. Σαμαράς και οι κ.κ. Βενιζέλος, Κουβέλης, άκουσαν έκπληκτοι τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να τους παρουσιάζει το σχέδιό του για τη φορολογία των ακινήτων.
Ένα σχέδιο που προβλέπει ετήσια έσοδα 3.2 δις ευρώ και που οι ίδιοι είχαν ζητήσει να μετατεθεί χρονικά, αφού όπως εκτιμούν οι κοινωνία δεν αντέχει.
Ο κ. Στουρνάρας, έχοντας και τη στήριξη της τρόικας, τους αγνόησε επιδεικτικά ενώ τους προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να βγει με άλλο τρόπο το πρόγραμμα.
Φαίνεται όμως ότι ούτε με την υποθετική είσπραξη των 3.2 δις από την φορολογία των ακινήτων δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα.
Όπως δεν επετεύχθη και ο στόχος των εσόδων από την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.
Όπως δεν έχει επιτευχθεί κανένας στόχος, εδώ και τρία χρόνια.
Είναι δεδομένο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πηγάζουν από την παράνοια των τροϊκανών και του κ. Στουρνάρα που θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα λίπος, ότι οι Έλληνες έχουν κρυμμένα λεφτά στα σπίτια τους, ότι δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ιδιωτική ακίνητη περιουσία, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αυτή η παράνοια, θα εκδηλωθεί με ωμό εκβιασμό για την καταβολή της επόμενης δόσης και με την απειλή της χρεοκοπίας.
Θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα-απαιτήσεις της τρόικας, που έχουν τη στήριξη και του κ. Στουρνάρα.
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:
1. Μετάταξη των ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που θα διαμορφωθεί πλέον στο 21%. Αυτό σημαίνει ότι τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση θα εκτοξευθούν στα ύψη. Θεωρούν ότι οι πολίτες δεν μπορεί να σταματήσουν να καταναλώνουν είδη πρώτης ανάγκης και αυτό θα αποφέρει έσοδα για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες.
2. Απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, τα ονόματα των οποίων απαιτεί η τρόικα. Για να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο και για να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, θα τεθεί το επιχείρημα '' ή απολύουμε δημοσίους υπαλλήλους ή μειώνουμε ξανά μισθούς και συντάξεις.
3. Άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και γενίκευση του μέτρου των κατασχέσεων. Επίσης επιβολή αυστηρών ποινών για τους οφειλέτες του δημοσίου. Ακόμα και για ανεξόφλητες υποχρεώσεις 3.000 ευρώ, οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης.
4. Άμεση εφαρμογή και είσπραξη του νέου φόρου για τα ακίνητα, που ενσωματώνει το χαράτσι Βενιζέλου και επεκτείνει τη φορολόγηση και στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.
5. Συνοπτικές διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είναι ζήτημα χρόνου η αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου από τη θέση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Πιθανότατα, ο αντικαταστάτης του να μην είναι Έλληνας.
Οι δανειστές θεωρούν ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθούν τα έσοδα που λείπουν και να δημιουργηθεί η εικόνα ότι το πρόγραμμα επιτυγχάνει τους στόχους του, μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Εκεί θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα καθοριστούν τα ανταλλάγματα για ένα νέο ''κούρεμα'' του Ελληνικού χρέους.
Βασική και αναγκαία συνθήκη είναι να έχει αντέξει , έως τότε, και η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά κυρίως η κοινωνία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top