GuidePedia

0
ЗРК Пэтриот Patriot нато турция порт Искендерун

Τα νατοϊκά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot στην Τουρκία θα τεθούν σε μαχητική υπηρεσία ήδη πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Αυτό ανακοινώθηκε από τον ταξίαρχο, στρατηγό του ΝΑΤΟ Γκάρι Ντίκιν. Εν τω μεταξύ, η εγκατάσταση των Patriot εξακολουθεί να προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις στην Τουρκία μαζί και πολυπληθείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τι είναι εκείνο που προκαλεί ανησυχίες στην τουρκική κοινωνία;
Απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο αναπληρωτής γενικός πρόεδρος του Ευρωασιατικού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών, μέλος της τουρκικής Βουλής Φαρούκ Λογκόγκλου είπε:
- Η άφιξη των Patriot στην Τουρκία σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα συμφέροντά μας. Γιατί θεωρούμε έτσι; Πρώτον, η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει στο λαό της οσοδήποτε σαφή απάντηση σχετικά με τους λόγους της ανάπτυξης των συστημάτων Patriot. Η κυβέρνηση βεβαιώνει ότι τα Patriot αναπτύσσονται εξαιτίας των απειλών, που μπορεί δήθεν να προέρχονται από τη Συρία, για παράδειγμα, με τη μορφή των πυραυλικών επιθέσεων. Ωστόσο, οι αναταραχές στη Συρία διαρκούν εδώ και δύο χρόνια. Γιατί, λοιπόν, αποφάσισε σήμερα ακριβώς να φέρει αυτούς τους πυραύλους; Μήπως οι πύραυλοι αυτοί θα μας προστατεύουν στην πραγματικότητα από τη Συρία; Εξακολουθούμε να επιμένουμε στο να μας δωθούν απαντήσεις σ΄αυτές τις ερωτήσεις.
Δεύτερον, στην Τουρκία, ειδικά στις πόλεις-λιμάνια όπου φθάνουν τα πυραυλικά συστήματα, διεξάγονται μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο λαός είναι εναντίον τους. Εφόσον η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παίρνει υπόψη της γνώμη του λαού.
Τρίτον, στη διεθνή σκηνή εναντίον της ανάπτυξης αυτών των Patriot τάχθηκαν έμμεσα η Ρωσική Ομοσπονδία και το Ιράν. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν επίσημα τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όσο και οι Ιρανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί. Δηλαδή αυτή η νατοϊκή τυχοδιωκτική περιπέτεια προκαλεί δυσαρέσκεια στους γείτονές μας. Η τουρκική κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει υπόψη της και αυτό το γεγονός πριν τη λήψη της απόφασής της.
Υπό το πρίσμα των προαναφερομένων, δημιουργείται το εξής ερώτημα: θα μπορέσουν άραγε τα πυραυλικά συστήματα Patriot να καλύψουν στην πραγματικότητα τις ελλείψεις του δικού μας συστήματος Αεράμυνας και να ανεβάσουν το επίπεδο της εθνικής μας ασφάλειας, ή, αντίθετα, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την περιφερειακή κατάσταση και θα συνιστούν άμεση απειλή για την εθνική μας ασφάλεια;
- Οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τους βασικούς στόχους των συστημάτων Patriot, που αναπτύσσονται στην Τουρκία διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Άλλοι ισχυρίζονται ότι τα Patriot θα προστατεύουν το Ισραήλ από τους ιρανικούς πυραύλους και άλλοι θεωρούν ότι αυτά τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα θα φροντίζουν για την ασφάλεια της αμερικανικής βάσης στο Ιντσιρλίκ και τα Ραντάρ του ΝΑΤΟ στη Μαλάτια. Τι γνώμη έχετε εσείς;
- Όλες οι εκδοχές που αναφέρατε παραπάνω έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν. Εμείς επίσης εκφράσαμε συχνά σε επίσημο επίπεδο τέτοιες εικασίες, ενώ η κυβέρνηση τις απορρίπτει κατηγορηματικά και ταυτόχρονα δυσκολεύεται να μας παρουσιάσει ουσιαστικά επιχειρήματα υπέρ της δικής της απόφασης. Έτσι, λοιπόν, το ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση εκκρεμότητας.
- Πώς σκοπεύετε να το διευκρινίσετε αυτό;
- Η κυβέρνηση ενεργεί βασιζόμενη στην δική της ευχέρεια, χωρίς να συμβουλευτεί ούτε με τη Βουλή, ούτε και με την κοινή γνώμη. Σε σχέση με αυτό έχουμε υποβάλει αίτηση για τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης της Ανώτατης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Στην ημερήσια διάταξή της βρίσκονται ακριβώς αυτά τα θέματα. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ακροάσεων, η κυβέρνηση θα μας δώσει συνεκτικές και ικανοποιητικές εξηγήσεις.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top