GuidePedia

0

Τελικά, η δολοφονία των τριών γυναικών του PKK, ίσως και να μη λειτουργήσει με τον τρόπο που αποτέλεσε κοινό τόπο μεταξύ των αναλυτών, στην πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της υπόθεσης, όπου σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ εκτιμούσε ότι εάν δεν ήταν εσωτερική κουρδική σύγκρουση ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους των διαπραγματεύσεων με το τουρκικό κράτος (εκδοχή που εύλογα υιοθετήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση), ήταν έργο κύκλων που επιθυμούσαν τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας με ποικιλία ενδεχόμενων στόχων (κυρίως για να πλήξουν τον Ερντογάν).
Η κηδεία των τριών γυναικών που έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ της Ανατολίας είχε μεγάλο ενδιαφέρον: Οι Κούρδοι περιέφεραν τις νεκρές συντρόφους τους στην πόλη πριν τις εναποθέσουν στην τελευταία τους κατοικία, φωνάζοντας «μάρτυρες» και «αθάνατες», κρατώντας κουρδικές σημαίες στα χέρια και χωρίς να έχουν ούτε στοιχειωδώς καλύψει τα πρόσωπά τους.


Η αστυνομία της Τουρκίας παρακολούθησε με μεγάλη διακριτικότητα τις δραστηριότητες, καθώς δεν θέλει και πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν σημειωνόταν το οποιοδήποτε επεισόδιο κι εάν είχαν επιχειρήσει να θέσουν τον οποιονδήποτε περιορισμό.
Πολλαπλές ξένες πηγές που δεν θα είχαν όλες λόγο να παραπληροφορήσουν μαζικά, κάνουν λόγο για υποστήριξη των συγκεντρωμένων στις συνομιλίες ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και τους Κούρδους που θα οδηγήσει σε ειρήνευση μετά από δεκαετίες αιματηρού αντάρτικου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 Τούρκους και Κούρδους.
Εάν οι εκτιμήσεις αυτές αληθεύουν, τότε είναι πιθανόν ο θάνατός τους, από θανάσιμη απειλή για τον Ερντογάν θα μπορούσε να αποδειχθεί εξέλιξη που θα ενισχύσει, σε τακτικό πάντα επίπεδο, την προσπάθειά του να φθάσει σε συμφωνία με τους Κούρδους. Και η ομιλία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικεφαλής του κουρδικού κόμματος BDP, απηχούσε ακριβώς την ίδια λογική, του να ενισχύσει τις προσπάθειες κατάληξης σε ειρηνευτική συμφωνία, όπως και άλλοι βουλευτές κουρδικής καταγωγής.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι ίσως και να επιταχυνθούν ώστε να μη χαθεί η δυναμική. Σύντομα θα δούμε τι θα γίνει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top