GuidePedia

0

ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ


"Επί ξηρού ακμής" βρίσκεται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων της χώρας, κάτι που μπορεί να το επιζητεί με τον δικό της χαρακτηριστικό τρόπο η τρόϊκα (με το "πιστόλι στον κρόταφο") αλλά δεδομένων των συνθηκών είναι το μόνο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε ένα ορατό μέλλον στο μέτωπο της ανεργίας και των επενδυσεων στην επόμενη τριετία.
Μετά το απίστευτο φιάσκο του Ελληνικού (κατάφεραν και έδιωξαν το Κατάρ και έμειναν με τα "λιανά") η υπόθεση της αποκρατικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ αποκτά χαρακτήρα διλήμματος του τύπου "Ή τώρα ή ποτέ".
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν άριστα ότι το "παράθυρο ευκαιρίας" κλείνει το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2013.
Μέχρι τότε ή έχουν βρει τα πρώτα από τα 6 δισ. που έχουν υπολογιστεί στις αποκρατικοποιήσεις μέχι το 2014 ή έρχονται νέα μέτρα (κάτι μας λέει ότι έτσι ή αλλιώς έρχονται νέα μέτρα...).
Νέα μέτρα σημαίνει ότι η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα καταφέρει να φτάσει στον στρατηγκό της στόχο που είναι να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές του 2014 (μάλιστα υποστηρίζεται ότι συνταγματικά είναι δυνατόν να διεξαχθούν την ίδια ημέρα και οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές!).
Άρα το κομβικά πολιτικό σημείο λέγεται "αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ".
Πώς έχει η κατάσταση το έχετε διαβάσει επανειελημμένα από το defencenet.gr, που πρώτο σας έχει ενημερώσει για την λυσσώδη γεωστρατηγική μάχη που εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ από την μία πλευρά και Ρωσίας από την άλλη για να αποτραπεί η είσοδος της τελευταίας στο ευρωπαϊκό χάρτη δικτύων φυσικού αερίου.
Αλλά πως θα συμβεί αυτό όταν υπάρχει θέμα πλειοδοσίας στον διαγωνισμό και οι δύο ρωσικοί όμιλοι προσφέρουν στο δημόσιο ποσά που ούτε είχε ονειρευτεί ποτέ. Βεβαια, ούτε και εδώ τα πράμαγατα είναι απλά.
Οι όμιλοι της Sintez και της Gazprom, μπορεί σε ανώτατο επίπεδο να συνδέονται μέσω του Ιγκόρ Γιουσούφοφ πρώην υπουργού Ενέργειας που βρίσκεται και στο ΔΣ της Sintez και της Gazprom, αλλά κάπου εκεί σταματάνε οι κοινές διαδρομές.
Η Sintez του μεγιστάνα, Λεονίντ Λεμπέντεφ, είναι αντίπαλος της Gazprom, δεν είναι κρατική εταιρεία και εν προκειμένω στον ελληνικό διαγωνισμο έχει δύο χαρακτηριστικά που την κάνουν να δείχνει ότι προηγείται:
-Προσφέρει το απίστευτο και απλησίαστο τίμημα των 1,9 δισ. ευρώ (κατ'άλλους 1,8) στην μη δεσμευτική προσφορά που έχει καταθέσει για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ενώ η Gazprom έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την ΔΕΠΑ. Να πούμε ότι έχει ισχυρές επαφές και με τον όμιλο Λάτσι (ΕΛΠΕ).
-Η Sintez είναι ένας κολοσσός στο χώρο της ενέργειας, αλλά δεν έχει εμπλοκή μέχρι στιγμής σε διαδικασίες παραγωγής φυσκού αερίου. Είναι πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία (90 εκατ. βαρέλια ετήσια παραγωγή σε 254 "πηγάδια" την Σιβηρία!) και κατασκευάζει μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως,
Άρα δεν έχει πρόβλημα με την ΕΕ, δηλαδή δεν είναι παραγωγός και ταυτοχρόνως διανεμητής φυσικού αερίου.
Πληροφορίες του defencenet.gr από καλά ενημερωμένη γερμανική πηγή αναφέρει ότι έχει αποσπάσει το ΟΚ και το Βερολίνου και γερμναικές εταιρείες θα εμπλακούν στην αναδιοργάνωση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ αν η Sintez επικρατήσει στον διαγωνισμό.
Από εκεί και πέρα το ερώτημα είναι κατά πόσον έχει την "ευλογία" του Κρεμλίνου. Σίγουρα δεν είναι "αντιπολιτευόμενη" στον Β.Πούτιν. Και δεν είναι γνωστό κατά πόσον ο Α.Μεντβέντεφ, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom απολαμβάνει της απόλυτης εύνοιας του Β.Πούτιν, καθώς ένας άλλος γίγαντας, η Rosneft λέγεται ότι έχει την πρωτοκαθεδρία εσχάτως εντός των τοιχών του Κρεμλίνου στην μάχη των δύο εταιρειών.
Για τον ελληνικό διαγωνισμό όμως η Gazprom έχει κάνει μία πρόταση που πιθανόν να συμφέρει πολιτικά την κυβέρνηση απέναντι στις ενστάσεις ΗΠΑ και Βρυξελλών: Έχει καταθέσει μη δεσμευτική πρόταση μόνο για την ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και όχι για τον "Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου" (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.). Που θεωρητικά σημαίνει ότι αποφεύγει την σκόπελο του μονοπωλίου, αφού δεν θα ελέγχει την εταιρεία διαχειριστή του δικτύου.
Πόσο προσφέρει για την ΔΕΠΑ; Οι πηγές πληροφοριών διίστανται, αλλά φαίνεται ότι τελικά τα 900 εκατ. ευρώ είναι κοντά σε αυτή την προσφορά. Τεράστιο το τίμημα και πάλι.
Μια συμφωνία στην τελική φάση με μία από τις μη ρωσικές πλευρές που ενδιαφέρονται μόνο για την ΔΕΣΦΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει άριστο άλλοθι έναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Σίγουρα σε καμία περίπτωση μια τέτοια προσφορά δεν θα έφτανε το 1,9 δισ. ευρώ της Sintez. Eκτός και αν η Sintez δεν κατέβει στην τελική φάση...
Πέραν των δύο ρωσικών, έχουν μπει στον επόμενο γύρο η Μ&Μ Gas (που αποτελεί κοινοπρακτικό σχήμα των ομίλων Βαρδινογιάννη/Motor Oil-Μυτιληναίου) που θέλει μόνον την ΔΕΠΑ και δεν ενδιαφέρεται για τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ (που διαχειρίζεται δίκτυα αερίου και υποδομές). Αντίθετα, η κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ-ΡΡ Fund θέλει να εξαγοράσει μόνον την ΔΕΣΦΑ. Και η αζερική SOCAR.
Όλες αυτές οι προτάσεις υπολείπονται αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των προτάσεων των δύο ρωσικών ομίλων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στις δεσμευτικές προσφορές δεν μπορεί να δούμε διάφορες συμμαχίες...
Το βέβαιο είναι ότι ένας από τους δύο κολοσσούς θα μπει στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου είτε ως συνολικοί ιδιοκτήτες των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, είτε απλά της ΔΕΠΑ. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι αν νικήσει η Sintez, απλά η Gazprom θα μπει "από την πίσω πόρτα", συνεργαζόμενη μαζί της.
Κατά ένα περίεργο τρόπο, τον νικητή στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, δεν θα τον αποφασίσει ούτε ο Α.Σαμαράς, ούτε οι Βρυξελλες, ούτε οι ΗΠΑ. Θα τον αποφασίσει ο Β.Πούτιν...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top