GuidePedia

0

Μεγάλης σημασίας είναι η είδηση που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, καθώς το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας της χώρας (SSM) αποφάσισε να αναβάλλει την παραγγελία για τα πρώτα δύο F-35 Lightning II στην κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, ένα μαχητικό το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εξοπλίσει με 100 και πλέον μονάδες την τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) στο μέλλον, προς αντικατάσταση των μαχητικών F-16 και F-4.
Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι η ανακοίνωση του SSM, αφού εκεί γίνεται αναφορά στο αυξανόμενο κόστος του μαχητικού (ακολουθεί τα βήματα του Καναδά… θα εξηγήσουμε) αλλά και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού με τις επιχειρησιακές ικανότητες να μην έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο, ως αιτίες για την απόφαση αναβολής στην παραγγελία των πρώτων δύο μονάδων του μαχητικού.

Το πλήγμα στις ΗΠΑ είναι βαρύ, όπως και το αντίστοιχο από την κυβέρνηση του Καναδά που επίσης «κάνει νερά», παρότι και οι δυο χώρες ανήκουν στις εννιά της κοινοπραξίας που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του φιλόδοξου μαχητικού, μαζί με τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και τη Δανία.
Η όλη υπόθεση βέβαια έχει έντονη την αίσθηση πολιτικού ελιγμού, με στόχο την απόσπαση ανταλλαγμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προχωρήσει στο πρόγραμμα σύμφωνα με όσα αρχικά είχαν συμφωνηθεί. Η κατάσταση αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, αφού είναι σαφές ότι όσα ανταλλάγματα αποφασίσει να δώσει στον Καναδά θα πρέπει να τα δώσει και στην Τουρκία.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Τουρκίας υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τομείς όπου η Άγκυρα μπορεί να αποσπάσει ανταλλάγματα, μεταξύ αυτών το Κουρδικό στο Βόρειο Ιράκ, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου… Οι Τούρκοι ξέρουν καλά αυτό το «παιχνίδι», καθώς επίσης και να διαπραγματεύονται πολύ σκληρά για να αποσπάσουν αυτό που επιθυμούν.
Υπάρχει βέβαια και η αντίστροφη ανάγνωση που υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι από… διεθνολογικής απόψεως «παιδάκι» να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί εκβιαστικές τακτικές εναντίον τους, πέραν κάποιου σημείου. Με αυτή τη λογική, τα πεδία στα οποία η Τουρκία αναμένει να επιδιώξει ανταλλάγματα, μπορεί να αποδειχθούν χαίνουσες πληγές σε ανταπόδοση του σημερινού πλήγματος, εκτός κι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν «κατευνασμό» της οργής μέσω κάποιας παραγγελίας για επιπλέον F-16 που έτσι κι αλλιώς θα κατασκευαστούν στη γραμμή παραγωγής της Τουρκίας… Θα έχει ενδιαφέρον…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top