GuidePedia

0
мурси конституция мурси египет мурси речь мурси

Αντρέι Φεντιάσιν, Αλεξέι Λιάχοφ

Η κατάσταση στην Αίγυπτο ανάβει. Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Αιθιοπία. Σήμερα, 27 Ιανουαρίου, έπρεπε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης. Ο Μόρσι ανακάλεσε επειγόντως τον πρωθυπουργό της χώρας Χισάμ Καντίλ από το Νταβός της Ελβετίας, όπου ο τελευταίος συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού συμβουλίου άμυνας της Αιγύπτου. Σ΄αυτό το όργανο παρα τω Προέδρω εντάσσονται όλοι οι υπουργοί άμυνας και επιβολής του νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, η στρατιωτική ηγεσία των επαρχιών. Το Εθνικό συμβούλιο άμυνας ανακοίνωσε το δικαίωμα του προέδρου να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που πλήγονται από συγκρούσεις. Τη νύχτα της Κυριακής οι ταραχές συνεχίζονταν στο Κάιρο, στο Σουέζ, στην Αλεξάνδρεια, στο Πορτ Σάιντ. Δεκάδες είναι οι νεκροί. Εκατοντάδες οι τραυματίες. Το κίνημα «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» προειδοποίησε, ότι η αστυνομία και ο στρατός μπορούν να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών, εάν οι ενέργειές τους αποτελέσουν απειλή για τις εγκαταστάσεις κρίσιμων υποδομών.
Μέχρι το πρωί της 27ης Ιανουαρίου ο στρατός της Αιγύπτου είχε καταλάβει όλες τις στρατηγικές θέσεις στη πόλη Ισμαηλία. Είναι το κέντρο, το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της διώρυγας του Σουέζ. Στην Ισμαηλία βρίσκονται οι Αρχές της διώρυγας του Σουέζ και οι βασικές της υπηρεσίες. Νωρίτερα τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα εισήχθησαν στο Σουέζ και στο Πορτ Σάιντ, τις δύο πόλεις οι οποίες βρίσκονται στην είσοδο και στην έξοδο από τη διώρυγα. Ο αριθμός των νεκρών στο Πορτ Σάιντ έχει ξεπεράσει τα 30 άτομα.
Οι μαζικές ταραχές και οι βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό άρχισαν στην Αίγυπτο την ημέρα των εορτασμών της δεύτερης επετείου της «επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου». Το 2011 η επανάσταση αυτή οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ. Κύριο κέντρο διαμαρτυρίας, όπως και δύο χρόνια πριν, έχει γίνει η κεντρική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.
Η «Νέα επανάσταση» απαιτεί παντού τα ίδια: το κίνημα «Αδελφοί μουσουλμάνοι» να επιστρέψει πίσω την κλεμμένη αιγυπτιακή επανάσταση.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι διαψεύδει τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για λαϊκή επανάσταση κατά του «νέου φαραώ». Στις σελίδες του στο Twitter και στο FaceBook ο Μόρσι κάλεσε τους πολίτες να σέβονται τις αρχές των επαναστατικών μεταρρυθμίσεων και να εκφράζουν τη γνώμη τους με ειρηνικούς τρόπους. Επίσης ο Μόρσι δήλωσε, ότι οι Αρχές δεν θα διστάσουν «να κυνηγήσουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν, ότι οι δοκιμασίες για τον Μόρσι μόλις τώρα αρχίζουν. Η Αίγυπτος μετά από τις ταραχές της επανάστασης βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, λέει ο Ρώσος ανατολιστής Λεωνίντ Ισάγιεφ.
- Η χώρα στο εγγύς μέλλον θα γίνει χώρα-οφειλέτης, επειδή το Κάιρο αναγκάζεται να παίρνει δάνεια από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και από άλλα κράτη. Επίσης το Κάιρο χάνει την επιρροή του στη διεθνή και τη περιφερειακή σκηνή. Την εποχή του Χόσνι Μουμπάρακ, το Κάιρο σε μεγάλο βαθμό καθόριζε την ανάπτυξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Τώρα δεν αποφασίζει στην πραγματικότητα σχεδόν για τίποτα. Έτσι, μπορούμε να πούμε, ότι σε όλους τους τομείς η Αίγυπτος μέχρι στιγμής μόνο χάνει.
Σήμερα η χώρα έχει χωριστεί σε υποστηρικτές του Μόρσι και σε αντίπαλούς του. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης «Το Μέτωπο εθνικής σωτηρίας» απαίτησε από την κυβέρνηση το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Ο Μόρσι άφησε να εννοηθεί, ότι είναι πρόθυμος για διάλογο και διαπραγματεύσεις μόνο με ανεξάρτητους πολιτικούς εθνικού επιπέδου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top