GuidePedia

0

Το κλίμα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά ήταν φιλικό, όμως η καχυποψία μεταξύ των δύο δεν έχει ξεπεραστεί. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει μεν εντυπωσιαστεί από τη δουλειά που έχει κάνει από τον καιρό που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, αλλά παραδοσιακά οι Γερμανοί σύμβουλοι εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ωρολογιακή βόμβα, που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Το μήνυμα που μετέφερε η καγκελάριος ήταν ξεκάθαρο: Μην κάνετε τίποτε που θα μου προκαλέσει πρόβλημα προεκλογικά. Πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα αυτά που συμφωνήσαμε και κυρίως να μην χρειαστεί να ξαναφέρουμε στο τραπέζι έκτακτη βοήθεια. Ο φόβος των Γερμανών είναι μήπως εκτροχιαστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός και τον Μάρτιο, όταν θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση του μνημονίου (που ακόμα δεν έχει υπογραφεί), και αρχίσουν πάλι τα σενάρια περί ανάγκης νέου πακέτου βοήθειας.
Ήδη οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι με τη συμφωνία της 26ης Νοεμβρίου τα πράγματα κινούνται οριακά και ότι μόνο εάν επιτευχθούν οι στόχοι περί φοροδιαφυγής και εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα αποφευχθεί τέτοια συζήτηση τουλάχιστον έως το 2015.
Βεβαίως, το πρόσφατο παρελθόν και η πορεία της ύφεσης δείχνουν ότι δύσκολα θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι. Η καλπάζουσα ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μαρτυρούν ότι οι δείκτες της οικονομίας δεν θα πάρουν την ανιούσα όσο γρήγορα περιμένει η κυβέρνηση.
Σε τέτοια περίπτωση, βάσει αυτών που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, τις ελλείψεις στα έσοδα θα πρέπει να καλύψουν νέα μέτρα από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και νέοι φόροι. Αυτό θα δοκιμάσει τη συνοχή της κυβέρνησης και θα αναταράξει την κοινωνία, στην οποία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υπόσχονται ότι το παιχνίδι θα γυρίσει μέχρι το τέλος του 2013. Αυτό θα σήμαινε πρόωρες εκλογές, ενδεχόμενο που ανησυχεί τη Γερμανία.

Επίθεση
Η Μέρκελ λοιπόν ξεκαθάρισε στον Σαμαρά ότι οι πρόωρες εκλογές πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία μέχρι τις δικές της εκλογές, ώστε να αποτραπεί μια... επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα την καθιστούσε υπόλογη στους ψηφοφόρους της.
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι ήταν το μεγάλο ζήτημα σε αυτή τη συνάντηση. Το τρίτο πακέτο διάσωσης πέρασε μεν από την Μπούντεσμπανκ, όμως η καγκελάριος δέχθηκε σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση και βουλευτές του κόμματός της για λάθος χειρισμούς. Εάν το ελληνικό πρόγραμμα εκτροχιαστεί, τότε η αμφισβήτηση θα φουντώσει.
Έτσι ο Σαμαράς έφυγε από το Βερολίνο με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει πολιτική και επικοινωνιακή στήριξη, αλλά θα πρέπει να τελεί υπό συνεχή έλεγχο ανά εβδομάδα από τη νέου τύπου επιτήρηση που αρχίζει τώρα. Έλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι, εάν επέλθει έστω και μια αλλαγή στο φορολογικό, η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επόμενες δόσεις.

Μαύρη έχει κάνει τη ζωή του Τζον Στουρνάρα ο Σόιμπλε
Γνωρίζοντας ότι βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού, ο πρωθυπουργός ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε να λάβει κονδύλια για την ανάπτυξη από αυτά που λιμνάζουν στην Ε.Ε. και δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ ευνοϊκή προς τις γερμανικές εταιρείες που θα θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Πάντα, πάγια γερμανική επιδίωξη είναι σε κάθε «εξυπηρέτηση» να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα προνομιακή μεταχείριση για τους Γερμανούς επιχειρηματίες. Αυτό ήταν και το... ζουμί της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.
Βεβαίως, να σημειώσουμε ότι, ενώ όλα αυτά συζητούνται σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας θα συνεχίσει να περνάει δύσκολα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζει υπενθυμίζοντας όλα τα σενάρια: από την ασφυκτική εποπτεία μέχρι και την πιθανότητα ενός «κουρέματος» του δημοσίου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές σε περίπτωση που οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Άλλωστε το ΔΝΤ έχει δώσει άτυπη διορία έως τον Ιούνιο (τη δεύτερη μεγάλη αξιολόγηση) πριν αρχίσει να μιλάει πάλι επισήμως για την ανάγκη «κουρέματος». Δεν είναι τυχαίο ότι το Ταμείο έθεσε ορόσημο τον Ιούνιο, δυο μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές. Σκοπός του είναι να πιέσει τη Μέρκελ στην πιο αδύναμη στιγμή της.
Από την άλλη, η Ελλάδα θα πρέπει να ανασυνταχθεί διότι η περίοδος... χάριτος στις συνεδριάσεις του Eurogroup τελειώνει με την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο τέλος Ιανουαρίου.
Τη θέση του αναμένεται να αναλάβει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιέρεν Ντίσελμπλουμ, που είναι φρέσκος, δεν έχει δώσει δείγματα γραφής και σίγουρα, αν και ο ίδιος είναι μετριοπαθής, τελεί υπό τις οδηγίες τόσο της Γερμανίας όσο και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που ουκ ολίγες φορές ήθελε να θέσει τη χώρα μας εκτός της ζώνης του ευρώ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top