GuidePedia

0

Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική κοινωνία η νέα οικονομική πραγματικότητα – αλλά και οι αποκαλύψεις από τη «λίστα Λαγκάρντ» – η τρικομματική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά υποκύπτει στον πειρασμό να «παίξει» επικοινωνιακά με τα «θέματα βίας», σπεύδοντας να επενδύσει και να εκμεταλλευτεί «γκαζάκια και μολότοφ». Έτσι, εντελώς «ξαφνικά», πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις σουλατσάρουν (;) ανενόχλητες στην Αθήνα χτυπώντας δημοσιογράφους, πολιτικούς, το γραφείο του πρωθυπουργού, δημιουργώντας το κατάλληλο προς αξιοποίηση περιβάλλον….
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ανεβάζει ανενόχλητη τα τιμολόγια, το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίζεται χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις και οι απολύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται με την ίδια σφοδρότητα. Και μια και οι Έλληνες έχουν όλα τα προβλήματά τους λυμένα, η τρικομματική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά αποφάσισε να τους προσφέρει και δωρεάν θέαμα....
Καθημερινά πλέον παρακολουθούν τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας που γίνονται με ελικόπτερα, κομάντος... βατραχανθρώπους και δεκάδες αστυνομικούς στα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Αθήνας, στα οποία έχουν γίνει καταλήψεις – εδώ και δεκαετίες – από αντιεξουσιαστές. Τα αποτελέσματα αυτών των επιχειρήσεων είναι ελάχιστα έως πενιχρά και οι συλληφθέντες ύστερα από μερικές ώρες αφήνονται ελεύθεροι να ανακαταλάβουν τα κτήρια. Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, θεωρεί ότι έχει πετύχει τον στόχο του.

Θεάματα δίχως άρτο…
Εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, που στην πλειονότητά τους… υποστυλώνουν το πολιτικό κατεστημένο, βομβαρδίζουν τους Έλληνες πολίτες με τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τα σοβαρά θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους περνούν σε δεύτερη μοίρα. Οι τρεις αρχηγοί έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συνεδριάσουν προκειμένου να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα θέματα βίας, λες και αυτά που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες δεν εμπίπτουν σε αυτόν τον τομέα. Μόνο που εκεί μιλάμε για νομοθετημένη βία...
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική ατζέντα για την ώρα φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Όπως όλα δείχνουν έπιασε τόπο το αλαλούμ με τη «λίστα Λαγκάρντ» αφού οι βασικοί μάρτυρες αλλάζουν τις καταθέσεις τους, τη στιγμή που δεκάδες στικάκια κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι και σε αυτό το θέμα κανείς δεν θα μάθει την αλήθεια, αφού και τα στοιχεία είναι ελλιπή και η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να βγάλει από το κάδρο τον βασικό εταίρο της Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι κάλπες που στήνονται σήμερα θα είναι άλλωστε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για αυτήν την υπόθεση.
Εν τω μεταξύ τίποτα στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά, εκτός από τον εναγκαλισμό των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζονται να ομονοούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχείρηση συγκάλυψης της αλήθειας για την υπόθεση Λαγκάρντ συμμετέχουν όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ οι αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ στην παλαιοκομματικού τύπου δεξιά πρακτική για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας είναι ανύπαρκτες.

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ
Βασικό στοιχείο στον εναγκαλισμό των τριών πολιτικών αρχηγών είναι το σχέδιο εξόντωσης του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζοντάς τον με την τρομοκρατία και παρουσιάζοντάς τον ως κόμμα περιθωριακό που η λογική και η πρακτική του είναι του 4%. Όπως φαίνεται, και οι τρεις αρχηγοί έχουν πειστεί ότι θα έχουν σημαντικά οφέλη από τη δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Η αποδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χαλαρώσει τη Ν.Δ. που αυτήν τη στιγμή φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία από ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι θα μαζέψει κάποιους απογοητευμένους ψηφοφόρους και η ΔΗΜΑΡ ότι θα αποκτήσει και πάλι το λαβωμένο αριστερό προφίλ της.
Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης εντάθηκε μάλιστα τις ημέρες που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Βερολίνο και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της Siemens, ενώ σήμερα και εν όψει της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον γίνεται προσπάθεια ταύτισής του με τους Αμερικανούς.
Όλα αυτά φυσικά απορρέουν από την αγωνία της κυβέρνησης, που βλέπει ότι τίποτα από τον σχεδιασμό της δεν προχωρά. Τα έσοδα του κράτους είναι ανύπαρκτα, τα μαγαζιά συνεχίζουν να κλείνουν, χρήμα δεν έπεσε στην αγορά και οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Εάν αυτό το κλίμα συνεχιστεί και τους επόμενους δυο μήνες, ακόμα και ο μίστερ αισιόδοξος Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται ότι το κράτος θα βαρέσει κανόνι. Έτσι επανήλθε το σενάριο του ανασχηματισμού, το οποίο θα δώσει την εντύπωση στους πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, ενώ ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν άνθρωποι - κλειδιά σε σημαντικά πόστα προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του μνημονίου.
Ο Αντ. Σαμαράς ρίχνει το βάρος του στα υπουργεία δημόσια Διοίκησης, Υγείας, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Υποδομών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, αφού σε αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές που ορίζονται στα μνημόνια, ενώ μέσω κάποιων εξ αυτών μπορεί να προχωρήσει και η όποια ανάπτυξη στον τόπο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι έτοιμος να μπει στην κυβέρνηση προκειμένου να συνεισφέρει και ο ίδιος προσωπικά στο κυβερνητικό έργο, ενώ αυτός που δεν έχει πειστεί ακόμα είναι ο Φώτης Κουβέλης.
Κανείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μετά το κουκούλωμα της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ» ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει το θέμα του ανασχηματισμού στο τραπέζι. Άλλωστε, όπως λένε οι συνεργάτες του, τώρα έχει εμπεριστατωμένη εικόνα για όλους με την οποία σε γενικές γραμμές συμφωνούν και οι κυβερνητικοί του εταίροι.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top