GuidePedia

0

Έχουμε την αίσθηση πως στο τουρκικό ΥΠΕΞ και στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, κι αν το επιλέξουν να φτάσουν ίσως και σε μεθοδευμένη κρίση με την Ελλάδα. Εδώ και μέρες γίνεται λόγος στην Άγκυρα για ''δυσφορία'' της κυβέρνησης σχετικά με την πιθανή επιλογή της Αθήνας να προχωρήσει σε κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι φανερό πως οι Τούρκοι δεν θέλουν ούτε στο ελάχιστο ν' ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση την πόρτα της ΑΟΖ. Για αυτό διαρρέουν ''δυσφορία'' και ''εκνευρισμό'' ποντάροντας στην παραδοσιακή τουρκοφοβία των Αθηνών.

Ο τουρκικός τύπος σιγοντάρει από κοντά, λέγοντας πως στην περίπτωση που η Ελλάδα καθορίσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, η Τουρκία θα φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να βγάλει ούτε αλιευτικό της στη θάλασσα του Αιγαίου.
Οι μεγάλες τουρκικές εφημερίδες θυμίζουν πως αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, το 75% του Αιγαίου θα τεθεί υπό ελληνικό έλεγχο (από 44% που είναι σήμερα). Αυτό είναι και ο διαχρονικός εφιάλτης στην Άγκυρα, αφού ως γνωστόν μιλάμε για διεθνώς κατοχυρωμένο και νόμιμο δικαίωμα της ελληνικής πλευράς.
Κύκλοι στην Άγκυρα επιμένουν στη γνωστή θεωρία. Πως σε μια τέτοια περίπτωση θα κοπεί ο δρόμος της Τουρκίας και οι θαλάσσιοι οδοί της, πως θα ασφυκτιά μπλοκαρισμένη από την Ελλάδα από δυσμάς και από νότο, πως τα πληθυσμιακά μεγέθη και ο όγκος των δύο χωρών δεν είναι συμβατά προς τις ελληνικές θέσεις, και άλλα παρόμοια.
Εμείς από πλευράς μας εμμένουμε στη θέση πως -πάση θυσία- η αποτροπή και δει η στρατιωτική, πρέπει αδιάλειπτα να περνά στην Τουρκία το μήνυμα ''να μην το σκεφτεί'', γιατί θ' ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και η χώρα μας μπορεί να προξενήσει μεγάλο κόστος στον ό,ποιον την επιβουλεύεται. Και βεβαίως, ας είμαστε έτοιμοι για όλα. Γιατί η σημερινή κατάσταση της Ελλάδος, είναι φανερό πόσο ελκυστικό στόχο την καθιστά στην τουρκική επιδρομικότητα...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top