GuidePedia

0
Στην τρίτη και στην έκτη θέση βρίσκονται οι επικεφαλής της FED και της ΕΚΤ αντίστοιχα για την επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία

Τη λίστα με τα 10 ισχυρότερα άτομα στον κόσμο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό «Foreign Policy», με τη διαφορά ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, στην κορυφή φιγουράρει ο? κανένας.

Στην τρίτη και στην έκτη θέση βρίσκονται οι επικεφαλής της FED και της ΕΚΤ αντίστοιχα για την επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομίαΤο κριτήριο για την κατάρτιση της λίστας ήταν η δυνατότητα ενός ατόμου να επηρεάζει σημαντικά τη ζωή και το μέλλον μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η επιλογή του «κανένα» στην πρώτη θέση, δεν είναι τυχαία, όπως εξηγεί το περιοδικό που χρησιμοποίησε τα στοιχεία από έρευνα του think tank «Eurasia Group». «Σε έναν κόσμο όπου ο καθένας περιμένει από κάποιον άλλον να αναλάβει τις ευθύνες για τις δυσκολότερες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει κανείς από τους ηγέτες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, ο οποίος να έχει το ειδικό βάρος και το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με διεθνή προβλήματα.
Δεύτερο εμφανίζεται το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς έχει μεν χάσει τη δημοτικότητα της οποίας τύγχανε παλαιότερα, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος ηγέτης με τόσο σημαντική επιρροή.
Ακολουθεί ο Μπεν Μπερνάνκε, επικεφαλής της Fed, με την αιτιολογία ότι είναι σε θέση να στηρίξει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Η Ανγκελα Μέρκελ καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, αφού, όπως αναφέρει το περιοδικό, «αυτήν τη στιγμή οι δικές της δεσμεύσεις είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη». «Η ικανότητα της Μέρκελ να χρηματοδοτεί τα πακέτα στήριξης, να επιτυγχάνει παραχωρήσεις από τις κυβερνήσεις των χρεωμένων χωρών της περιφέρειας και διατηρεί στιβαρή δημοφιλία στη χώρα της, εξακολουθεί να είναι ένα αξιοθαύμαστο πολιτικό επίτευγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Foreign Policy». Αμέσως μετά έρχεται ο Μπαράκ Ομπάμα. Αν και δεν θα περίμενε κανείς τον Αμερικανό πρόεδρο να βρίσκεται στην πέμπτη θέση, το περιοδικό δικαιολογεί τη συγκεκριμένη επιλογή επειδή η διοίκηση Ομπάμα θα είναι πολύ περισσότερο προσηλωμένη στα εσωτερικά ζητήματα. Ο Μάριο Ντράγκι καταλαμβάνει την έκτη θέση, καθώς η ΕΚΤ «διατήρησε τη ροή αίματος της ηπείρου σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της και η δουλειά του δεν έχει τελειώσει ακόμη».
Εβδομος είναι ο νέος ηγέτης της Κίνας, ο Σι Ζινπίνγκ. «Την επόμενη δεκαετία οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι απαραίτητες για την Κίνα και ο Σι θα πάρει κάποιες δύσκολες (και βαθύτατα σημαντικές) αποφάσεις» σχολιάζει το δημοσίευμα.
Στην όγδοη θέση υπάρχει ισοπαλία, μεταξύ του Αγιατολάχ Χαμενεϊ, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και της Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ «είναι ο σπάνιος ηγέτης, του οποίου η συνδρομή θα είναι κρίσιμη σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα. Πουθενά, όμως, το έργο του ΔΝΤ δεν είναι τόσο σημαντικό όσο στην Ευρώπη».
Την τελευταία θέση κατέχει ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ Αμπντ Αλ Αζίζ, ο οποίος καθορίζει τη διάθεση των μεγαλύτερων ενεργειακών αποθεμάτων του κόσμου και άρα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες γενιές.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top